Συζήτηση για τις μελλοντικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit περιλαμβάνει το πρόγραμμα της σημερινής συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. To Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο άλλωστε αναμένεται ότι αύριο θα υιοθετήσει ψήφισμα σχετικό με το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο συνέταξε η ομάδα Ευρωβουλευτών αρμόδια για το Brexit, και ενέκρινε η Διάσκεψη των Προέδρων (Πρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής των πολιτικών ομάδων), επισημαίνεται ότι μία συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αποτελέσει το κατάλληλο πλαίσιο για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.
Οι Euρωβουλευτές υπογραμμίζουν παράλληλα ότι ακόμη και τρίτες χώρες με πανομοιότυπη νομοθεσία με την ευρωπαϊκή δεν απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις Ην. Βασιλείου-ΕΕ κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.
Γιούνκερ: Στόχος μια συντεταγμένη αποχώρηση
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάν Κλόντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η δική του τοποθέτηση για το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. που θα φτάσει τους Βρετανούς θα αντικατοπτρίζει την ενότητα των 27 κρατών μελών και των θεματικών οργάνων της Ε.Ε. Στόχος επεσήμανε είναι η κατάληξη σε μια συντεταγμένη αποχώρηση του Η.Β. τόσο υπέρ του όσο και υπέρ της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατήρησης των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι Βρετανοί πολίτες στην πλειοψηφία τους επέλεξαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Ευχήθηκε το σχετικό ψήφισμα που θα εγκριθεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τις επόμενες φάσεις που θα ακολουθήσουν για το Brexit. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Μπαρνιε τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να καθοριστούν τα προαπαιτούμενα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για τις διαπραγματεύσεις δίνοντας το μήνυμα ότι η διαδικασία του Brexit πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο.
Σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες
Η συζήτηση και η συνακόλουθη έγκριση του ψηφίσματος αύριο γίνεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 22-23 Μαρτίου κατά το οποίο αναμένεται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών. Στα πλαίσια των συζητήσεων για το Brexit θα συζητηθεί και το θέμα του Συμβουλίου με την Τουρκία στη Βάρνα.
Εξάλλου, στις 16:00 (ώρα Κύπρου) το απόγευμα είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί, μεταξύ άλλων, συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά το 2020 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο), καθώς και για την αναθεώρηση του συστήματος της ΕΕ για τους ίδιους πόρους. Παράλληλα θα υπάρξει συζήτηση με την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι για την κατάσταση στη Συρία.
Δημήτρης Στρατής
Αποστολή Στρασβούργο