Ψήφισμα σήμερα στη Βουλή για άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος για τα «χρυσά» διαβατήρια

Το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων οδηγείται εκ νέου σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να εγκρίνουν ψήφισμα το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• Άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, το οποίο επιβεβαιώνει ότι περισσότερες από τις μισές πολιτογραφήσεις των συγγενών των επενδυτών έγιναν παράνομα (καθ’ υπέρβαση του εξουσιοδοτικού νόμου), ενώ πολλές άλλες έγιναν παράτυπα αφού οι αιτητές δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

• Ανάθεση της διερεύνησης των ενδεχόμενων ποινικών, πειθαρχικών και διοικητικών ευθυνών που προκύπτουν από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, καθώς και τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, συλλογικά στους Εισαγγελείς της Νομικής Υπηρεσίας, αφού όπως επισημαίνεται «ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα διετέλεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων για τέτοιες παράνομες πολιτογραφήσεις και άρα στερούνται αντικειμενικής αμεροληψίας και ως εκ τούτου κωλύονται να λάβουν αποφάσεις ως προς τον τρόπο διερεύνησης των αναφερόμενων στο Πόρισμα ποινικών, πειθαρχικών και διοικητικών ευθυνών».

• Κάλεσμα προς το Ανώτατο Δικαστήριο να ενεργήσει αυτεπάγγελτα, «σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να ενεργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που αρμόζουν στο υψηλό αξίωμα της θέσης τους».

Το ψήφισμα, το οποίο ετοιμάστηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγους και Αλληλεγγύη και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης (31/5/2019 – 29/6/2020), όσο και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, Σάββας Αγγελίδης (1/3/2018 – 29/6/2020), διετέλεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συμμετείχαν σε δεκάδες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις οποίες δόθηκαν «χρυσά» διαβατήρια.

Μάλιστα, ο Σ. Αγγελίδης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 παρουσιαζόταν στο διαδίκτυο ως μέλος της ομάδας δικηγορικού γραφείου, το οποίο συμμετείχε στο πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων (σ.σ.: το όνομά του αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας σε σχέση με τα νυν και πρώην μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνδέονται με γραφεία τα οποία δραστηριοποιούνται στην αγορά της παροχής υπηρεσιών για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση ξένων επενδυτών).

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.