Ψήφισμα για τις Προοπτικές για λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη

Υιοθετήθηκε από την πρόσφατη Ολοµέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ψήφισµα µε τίτλο «Οι προοπτικές για λύση δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

∆υστυχώς, αν και το ψήφισµα αναφέρεται στην επιθυµητή λύση των δύο κρατών, εντούτοις αποτελεί ένα ψήφισµα – ξέπλυµα για το κατοχικό Ισραήλ, αφού πουθενά δεν αναφέρει την ανάγκη τερµατισµού της κατοχής από το Ισραήλ εξισώνοντας τον θύτη µε το θύµα. Το ψήφισµα, δε, έρχεται σε µια συγκυρία όπου το Ισραήλ εντείνει την άσκηση βίας κατά των Παλαιστινίων οδηγώντας σε δεκάδες νεκρούς το τελευταίο διάστηµα.

Το µέλος της Οµάδας της Αριστεράς, ευρωβουλευτής Manu Pineda, µιλώντας εκ µέρους της Οµάδας τόνισε ότι: «Για εµάς ο στόχος είναι η απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού και η ικανοποίηση δύο αναπόφευκτων προϋποθέσεων: ο σεβασµός του αναφαίρετου δικαιώµατός του στην αυτοδιάθεση και η άνευ όρων αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα κατεχόµενα εδάφη, όπως προβλέπει το ψήφισµα 194/48 του ΟΗΕ. Γι’ αυτό καλούµε τα κράτη-µέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης. Οποιεσδήποτε διαπραγµατεύσεις χωρίς διεθνή αναγνώριση και οµαλοποιηµένες διπλωµατικές σχέσεις µε την Παλαιστίνη δεν θα καταλήξουν σε τίποτα. Η ΕΕ πρέπει να εµπλακεί µε περισσότερες ενέργειες και λιγότερες συζητήσεις».


Εκ µέρους του ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Το ψήφισµα σε καµία περίπτωση δεν αντανακλά την κατάσταση που επικρατεί σήµερα στην περιοχή. Είναι απαράδεκτο γιατί εξισώνει το θύτη µε το θύµα. Είναι προσβλητικό για τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης που βιώνει καθηµερινά την κατοχή, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων του, την κατεδάφιση των σπιτιών του, την παράνοµη οικοδόµηση εποικισµών στο έδαφος της Παλαιστίνης, την καθηµερινή βία και “διοικητικές” φυλακίσεις από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Από το ψήφισµα απουσιάζει η υποχρέωση αναγνώρισης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους και η απαίτηση για τερµατισµό της µακροβιότερης κατοχής.

Τέλος, επιτρέπει τη συνέχιση της ατιµωρησίας του κράτους του Ισραήλ, το οποίο έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη σε σχέση µε το παλαιστινιακό ζήτηµα».

Σηµειώνεται ότι καταψηφίστηκε τελικά τροπολογία που αφορά τη νοµική υποχρέωση των παραγωγών και των εισαγωγέων στην ΕΕ να διαφοροποιούν και να τοποθετούν τις κατάλληλες σηµάνσεις στα προϊόντα που παράγονται στη διεθνώς αναγνωρισµένη επικράτεια του Ισραήλ και σε αυτά που παράγονται στους παράνοµους εποικισµούς στην ανατολική Ιερουσαλήµ και στη ∆υτική Όχθη. Το γεγονός αυτό δεν νοµιµοποιεί μόνο, εµµέσως, τον εποικισµό των περιοχών αυτών, αλλά αποτελεί και πολύ επικίνδυνο προηγούμενο, μεταξύ άλλων και για την Κύπρο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.