Ψηφίστηκε ο νόμος για επανεξέταση αναπηρίας των παθόντων – Οριακά εγκρίθηκε ο νόμος για για το Μητρώο Μαχητών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση του νόμου για τους παθόντες, ώστε το ιατροσυμβούλιο να εξετάζει επιδείνωση της αναπηρίας που επήλθε από τραυματική βλάβη, ενώ σχεδόν οριακά ψήφισε νόμο με τον οποίο παρέχονται έξι μήνες στη δυνατότητα δικαιούχων να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης προς εγγραφή στο σχετικό μητρώο.

Η τροποποίηση του νόμου για την Ανακούφιση Παθόντων έγινε έπειτα από πρόταση νόμου εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.

Ο νέος νόμος διαλαμβάνει ότι στην έννοια του όρου «Ανάπηρος» για σκοπούς του εν λόγω νόμου,  εμπίπτει και πρόσωπο, το οποίο με γραπτή αιτιολογημένη απόφαση του δυνάμει των διατάξεων του ιατροσυμβουλίου, κρίνεται ότι κατέστη πλήρως ή μερικώς ανάπηρο συνεπεία μετατραυματικής βλάβης που επήλθε λόγω της συμμετοχής αυτού στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ της 1ης Απριλίου 1955 και/ή ως αποτέλεσμα των δικοινοτικών ταραχών του 1963-64 ή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 ή της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι τα προβλήματα των παθόντων συζητήθηκαν σε πολλές συνεδρίες της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι αφορούν προβλήματα ανθρώπων που έδωσαν την αρτιμέλεια τους για το καλό του τόπου.  Εξήγησε πως ο νόμος λύνει το πρόβλημα που διαπιστώθηκε σε περίπτωση αύξησης του ποσοστού αναπηρίας. Είπε στη συνέχεια ότι εκκρεμεί προς επίλυση  η ρύθμιση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και είπε ότι συζητήθηκε με την Υπουργός  Εργασίας αύξηση του επιδόματος για να καλύπτονται οι εισφορές στο ΓεΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε πως δεν λαμβανόταν υπόψη η επιδείνωση της υγείας των παθόντων. Σημείωσε πως όταν κατέφευγαν στα ιατροσυμβούλια εισέπρατταν ακόμα και χλευασμό.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, είπε ότι διορθώνεται κενό που υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Η τροποποίηση του νόμου για την Καθιέρωση της 15ης Ιουλίου 1974 ως Ημέρας Μνήμης και Τιμής των Πεσόντων και Αγωνισθέντων για τη Δημοκρατία για εγγραφή στο Μητρώο Μαχητών της Αντίστασης, επήλθε με ψήφιση πρότασης νόμου που είχε κατατεθεί από τον πρώην Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Φύτο Κωνσταντίνου, που υιοθετήθηκε από τους νυν Βουλευτές του κόμματος Πανίκο Λεωνίδου και Ζαχαρία Κουλία.

Ο νόμος ψηφίστηκε συγκεντρώνοντας υπέρ 19 ψήφους και κατά 16.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, αφού διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς σκοπούς, εξέφρασε την άποψη ότι το κράτος επέδειξε πρωτοφανή αναλγησία έναντι των θυμάτων των αγώνων του λαού.

Πρόσθεσε ότι πρωτοφανή αναλγησία έδειξε για όσους αντιστάθηκαν την περίοδο 1963-64. Είπε επίσης ότι πριν 3 ημέρες κηδεύτηκε ο Άντρος Φιλιππίδης που με τον αδελφό έστησαν αντίσταση στο Καϊμακλί και την Αρχιεπισκοπή, που διετέλεσε σεμνός όπως όλοι οι αγωνιστές. Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ακόμη ότι αν αυτοί που εμφανίζονται αντιστασιακοί λάμβαναν μέρος έστω και λεκτικά στην αντίσταση οι πραξικοπηματίες δεν θα άντεχαν 30 λεπτά.

Ο Πανίκος Λεωνίδου εξήγησε ότι αφού νομοθετήθηκε η δημιουργία του Μητρώου, ο  Νεόφυτος Κωνσταντίνου είχε γράψει θέμα για κάποια άτομα που έλαβαν μέρος  στην αντίσταση αλλά για διάφορους λόγους δεν περιλήφθηκαν στο Μητρώο και προς αποκατάστασή τους κατέθεσε την πρόταση νόμου που ήταν στα συρτάρια, μέχρι που υιοθετήθηκε από τον ίδιο και τον κ. Κουλία. Ικανοποιεί το αίτημα μιας ομάδας που ένιωθαν αδικημένοι και νιώθουν ακόμα έτσι, συμπλήρωσε.

Η κ. Κουκουμά διευκρίνισε ότι ο νόμος δεν ανοίγει διάπλατα η πόρτα για όποιον ρητορικά είναι αντιστασιακός. Χθες στη Λάρνακα κηδεύτηκε ο Στέλιος Βασιλείου, με τους τέσσερις Αη- Γιαννίτες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε αυτούς το κράτος δεν έχει αναγνωρίσει τα ψίχουλα που αντιστοιχούν στο τιμητικό επίδομα. Αυτή η Κυβέρνηση δεν ήθελε να δώσει τα ψίχουλα του τιμητικού επιδόματος, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, αφού υποστήριξε ότι ο ΔΗΣΥ σέβεται τον κάθε άνθρωπο που αγωνίστηκε για τα δίκαια αυτού του τόπου και τη δημοκρατία, πρόσθεσε ότι διεξήχθη συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του για την πρόταση νόμου και αυτή κατέληξε ότι δεν θα παράσχει ψήφο σε αυτήν, για τους λόγους που είπε ο κ. Ευσταθίου και ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, το πρωί, στη Σύσκεψη Αρχηγών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy