Ψηφίστηκε ομόφωνα η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης σε εκτοπισθέντες

Με πρόταση του ΑΚΕΛ, η Βουλή έλυσε σήμερα ένα χρονίζον πρόβλημα που αφορούσε μια μεγάλη μερίδα προσφυγικού κόσμου, οι οποίοι ενώ στεγάζονται μόνιμα στις προσφυγικές κατοικίες που έκτισαν οι γονείς τους σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, δεν είχαν νομικά κανένα δικαίωμα σε αυτές.


Ο λόγος ήταν ο αποκλεισμός, μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία, όσων δικαιούχων είχαν αποβιώσει πριν από τον Απρίλη του 2006 από το δικαίωμα απόκτησης πιστοποιητικού μίσθωσης για κατοικίες που έκτισαν σε τουρκοκυπριακή γη στα πλαίσια των συνοικισμών αυτοστέγασης. Αυτό κρατούσε μέχρι σήμερα πολλούς πρόσφυγες σε κατάσταση αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον των κατοικιών που έκτισαν οι ίδιοι οι γονείς τους.

Εδώ και χρόνια η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ασκούσε πιέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να βρει λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα εφόσον αντικειμενικά δεν θα δημιουργούσε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Τα τελευταία 5 χρόνια κάθε φορά το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμευόταν ανά τακτά διαστήματα ότι σύντομα θα κατέθετε νομοσχέδιο στη Βουλή κάτι που ωστόσο ποτέ δεν έγινε.

Για αυτό το λόγο, το ΑΚΕΛ κατέθεσε πριν ένα χρόνο Πρόταση Νόμου που δίνει το δικαίωμα έκδοσης Πιστοποιητικών Μίσθωσης στους νόμιμους κληρονόμους των αρχικών δικαιούχων.


Το ΑΚΕΛ προειδοποίησε ταυτόχρονα, ότι εάν η κυβέρνηση δεν κατέθετε έγκαιρα νομοσχέδια από μέρους της, τότε η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ θα βρισκόταν για ψήφιση στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας για το 2022.

Εντούτοις, παρά τις προειδοποιήσεις και τον άπλετο χρόνο που είχε στη διάθεση της η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε να καταθέσει νομοσχέδιο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των Επιτροπών της Βουλής γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα μπορούσε να εξεταστεί πριν τον ερχόμενο Μάρτη.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το ΑΚΕΛ προώθησε την Πρόταση του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και με την ομόφωνη υπερψήφιση της λύθηκε δίκαια και άμεσα το πρόβλημα που αντιμετώπιζε αυτή η μερίδα των προσφύγων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.