Ψηφίστηκε ο περιορισμός στις θητείες για Δημάρχους και κοινοτάρχες – Τι αλλάζειΗ Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε σήμερα δυο από τις τέσσερις προτάσεις νόμου του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, που σκοπό είχαν τον περιορισμό των θητειών που μπορεί να υπηρετήσει κάποιος στην τοπική αυτοδιοίκηση, το ευρωκοινοβούλιο και τις σχολικές εφορείες.

Ως αποτέλεσμα, περιορίζονται σε τρεις οι θητείες των κοινοταρχών και των μελών των κοινοτικών συμβουλίων αλλά και σε τρεις οι θητείες των δημάρχων (τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων εξαιρέθηκαν κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου στην κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών). Σημειώνεται ότι με παρέμβαση του ΑΚΕΛ εξαίρεση εγκρίθηκε και για τις κοινότητες με λιγότερους από 100 εκλογείς.

Ωστόσο, με 30 ψήφους εναντίον, 10 υπέρ και 15 αποχές δεν πέρασε η τροποποίηση του νόμου που προβλέπει ότι ένα πρόσωπο δεν δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα για μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εάν έχει ήδη υπηρετήσει στο αξίωμα αυτό για δυο θητείες. Επίσης δεν πέρασε ούτε η πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία πρόσωπο το οποίο έχει ήδη υπηρετήσει στη θέση αιρετού μέλους σχολικής εφορίας για δυο θητείες, δεν μπορεί να επαναδιεκδικήσει εκλογή στη θέση αυτή.

Το ΑΚΕΛ υποστήριξε σε όλες τις περιπτώσεις τον περιορισμό των θητειών σε τρεις, πρόταση όμως που δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του σώματος.

Ομόφωνα εγκρίθηκε η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε οι επαναπατριζόμενοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατάγονται από κατεχόμενες περιοχές αλλά δεν έχουν προσφυγική ιδιότητα διότι μετανάστευσαν πριν το 1974, να δύνανται να εγγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους της επαρχίας από την οποία κατάγονται αντί στους εκλογικούς καταλόγους της επαρχίας στην οποία διαμένουν μετά τον επαναπατρισμό τους.

Παράλληλα, απορρίφθηκε η πρόταση να καταστεί δυνατή η αυτεπάγγελτη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο των προσώπων που αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν, ενώ απορρίφθηκε και η πρόταση να μη διεξάγεται προσωπική συνέντευξη, για σκοπούς εγγραφής προσώπων στους εκλογικούς καταλόγους.

Πηγή: Διάλογος