Ψηφίζεται με ξαναζεσταμένα  «δεσμεύομαι» ο προϋπολογισμός

Η κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις και εξασφάλισε τις ψήφους ΕΔΕΚ και Συμμαχίας

 

Προς ψήφιση οδεύει ο προϋπολογισμός, αφού η κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις τύπου «δεσμεύομαι» και εξασφάλισε τις ψήφους των κομμάτων ΕΔΕΚ, Συμμαχίας, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη και Συνεργασίας (σ.σ.: μαζί με το κυβερνών ΔΗΣΥ αθροίζονται 29 ψήφοι, έναντι 26 των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγων και Ανεξάρτητων, τα οποία αναμένεται να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό). Την ίδια ώρα, στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία είναι ορισμένη για τις 4.00 μ.μ., τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να «κόψουν» εκ νέου τα κονδύλια για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και να σταυρώσουν άλλα κονδύλια, όπως η αγορά υπηρεσιών από οίκους του εξωτερικού για ικανοποίηση των αιτήσεων οι οποίες εκκρεμούν για τα «χρυσά» διαβατήρια (2,2 εκατ. ευρώ) και οι αυξημένες αμοιβές των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής (120 χιλ. ευρώ).

Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου επεσήμανε χθες ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός ο οποίος κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη Βουλή διακατέχεται από την ίδια φιλοσοφία με τον προηγούμενο, ο οποίος καταψηφίστηκε. Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία διάθεση για ουσιαστικές αλλαγές, αλλά αντίθετα αρνήθηκε να υιοθετήσει εισηγήσεις των κομμάτων, όπως η ομόφωνη θέση της αντιπολίτευσης για τερματισμό των ιδιωτικοποιήσεων. Άσκησε ακόμη κριτική στην κυβέρνηση «για εκβιασμούς, εκφοβισμούς και ψέματα», φέρνοντας ως παράδειγμα τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2021 δεν θα μπορούν να δοθούν επιδόματα τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020. Επιπρόσθετα, ο Στ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό βήμα στο ζήτημα της διερεύνησης των φακέλων των πολιτογραφήσεων, προσθέτοντας ότι «προφανώς για τους κυβερνώντες η αυτοπροστασία τους από τις έρευνες για το σκάνδαλο των “χρυσών” διαβατηρίων είναι πιο σημαντική από την κοινωνία και την οικονομία του τόπου».

Σημειώνεται ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός παραμένει στην ίδια φιλοσοφία με τον προηγούμενο, ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για αλλαγή της νομοθεσίας των εκποιήσεων. Αντίθετα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε γραπτό σημείωμά του προς τη Βουλή απέρριψε όλες τις προτάσεις των κομμάτων αναφέροντας ότι «το υφιστάμενο πλαίσιο των εκποιήσεων διασφαλίζει επαρκώς τα δικαιώματα δανειοληπτών».

Αυτό το οποίο άλλαξε τη στάση της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας, που είχαν καταψηφίσει τον αρχικό προϋπολογισμό, είναι οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ότι: Πρώτο, θα προχωρήσει σε σχέδια για όσους υπέβαλαν αίτηση για το Εστία αλλά κρίθηκαν μη βιώσιμοι και δεύτερο, θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας των δικαστηρίων «ώστε να καλύπτει, μεταξύ άλλων, και διαφορές που προκύπτουν από/ή σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις που αφορούν υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία εκποίησης, με ειδική αναφορά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, με σκοπό την ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων αυτών πριν τη διενέργεια των εκποιήσεων». Σημειώνεται ότι και οι δύο δεσμεύσεις είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, αφού δόθηκαν ξανά το 2019 αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Επισημαίνεται επίσης ότι στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν καθορίζεται οδικός χάρτης για το πότε θα γίνουν τα πιο πάνω.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.