Ψηφίζεται στο Λονδίνο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μονομερή τροποποίηση του Πρωτοκόλλου Β. Ιρλανδίας

Number 10 Downing Street is the headquarters and London residence of the Prime Minister of the United Kingdom.

Άρχισε το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία η συζήτηση επί του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της βρετανικής Κυβέρνησης, που επιτρέπει τη μονομερή τροποποίηση του Πρωτοκόλλου Βόρειας Ιρλανδίας που εντάσσεται στη συμφωνία του Brexit

Τη συζήτηση άνοιξε η Υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θα επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Πρωτόκολλο στο εμπόριο μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας, προστατεύοντας παράλληλα την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Υπερασπίστηκε τον μονομερή χαρακτήρα της βρετανικής κίνησης υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ έχει αποκλείσει λογικές αλλαγές στο Πρωτόκολλο. Τόνισε δε πως το νομοσχέδιο είναι «και νόμιμο και αναγκαίο».

Τη νομιμότητα των επικείμενων μονομερών τροποποιήσεων στο Πρωτόκολλο έχουν αμφισβητήσει, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι. Η ΕΕ έχει εκκινήσει νομικές διαδικασίες σε βάρος του Λονδίνου, ενώ νωρίτερα σήμερα ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Μίχαλ Μάρτιν, είχε εκφράσει ανησυχία για την τάση προς μονομερείς ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οποιαδήποτε μονομερής απόφαση παραβίασης του διεθνούς δικαίου είναι μια εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη», προειδοποίησε ο κ. Μάρτιν.

Απαντούσε στην ουσία σε πρωινή δήλωση του Βρετανού ομολόγου του Μπόρις Τζόνσον από το περιθώριο της συνόδου του G7 με την οποία είχε σχολιάσει πως δεν είχε δει αντιδράσεις από τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και ΕΕ που βρίσκονταν μαζί του στη Βαυαρία.

Στις ίδιες δηλώσεις ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε πως θεωρεί ότι η νομοθετική διαδικασία αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Έκανε λόγο για προσπάθεια επίτευξης μιας ισορροπίας που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές στη Β. Ιρλανδία και για «περιττά» εμπόδια στο εμπόριο που μπορούν να αρθούν με τις τροποποιήσεις δίχως να υπονομεύει η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση ελέγχων στα προϊόντα από τη Μεγάλη Βρετανία που προορίζονται να μείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία και όχι να περάσουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, δηλαδή σε έδαφος της ΕΕ.

Αυτοί οι έλεγχοι στη Θάλασσα της Ιρλανδίας επιβλήθηκαν με το επίμαχο Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας και σύμφωνα με πολλούς Συντηρητικούς στο Λονδίνο και τους Ενωτικούς στο Μπέλφαστ υπονομεύουν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης σε εταιρείες στη Βόρεια Ιρλανδία να παράγουν και να πωλούν προϊόντα που δε συνάδουν με τους τρέχοντες ή μελλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ.

Προβλέπεται δε περιορισμός του ρόλου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε εμπορικές διαφωνίες που άπτονται του Πρωτοκόλλου και δυνατότητα αλλαγής του ΦΠΑ στη Βόρεια Ιρλανδία ώστε να εναρμονιστεί με αυτόν που επιβάλλεται στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως η πρόταση νόμου αφήνει ένα παράθυρο για μια συμφωνία με την ΕΕ για αμοιβαία τροποποίηση του Πρωτοκόλλου, η οποία θα υπερτερεί του νέου νόμου. Οι αλλαγές μάλιστα δε θα ισχύσουν αυτομάτως με την έγκριση του νομοσχεδίου από τη βρετανική Βουλή, αλλά θα πρέπει να προηγηθούν εφαρμοστικές διατάξεις από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Η πρώτη ψηφοφορία, πριν το νομοσχέδιο αναχθεί στη Βουλή των Λόρδων, θα διεξαχθεί απόψε στη Βουλή των Κοινοτήτων με το πέρας της συζήτησης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.