Ψηφοδέλτιο για όλους τους Κυπρίους

Του Ηλία Δημητρίου*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΑυτές οι ευρωεκλογές, ενώ αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο συζήτησης για διάφορα πολιτικά ζητήματα που συντρέχουν, την ίδια στιγμή αποτελούν μια ιδιαίτερη συγκυρία για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Σε αυτές τις εκλογές, σε αντίθεση με αυτά που συνηθίσαμε στα χρόνια «του δικαίου της ανάγκης», οι δύο κοινότητες της Κύπρου για πρώτη φορά μπορούν να ψηφίσουν από κοινού. Όχι σε ιδανικές συνθήκες, αφού η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, αλλά σε συνθήκες που επιτρέπουν να σταλούν μηνύματα για το κατά πόσο προσδοκούμε ένα μέλλον σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο ή αφήνουμε το στάτους κβο να εμπεδώνεται με αποτέλεσμα να φτάνουμε ακόμη πιο κοντά στη διχοτόμηση.

Ειδικό εκλογικό επιτελείο

για την τ/κ κοινότητα

Το ΑΚΕΛ γίνεται συνδημιουργός  αυτών των συνθηκών και όχι ακόλουθος. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ιστορικό βήμα να περιλάβει Τουρκοκύπριο στο ψηφοδέλτιό του. Στο ΑΚΕΛ λειτουργεί ειδικό εκλογικό επιτελείο το οποίο ασχολείται ειδικά για τα θέματα της εκστρατείας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ο στόχος της εκστρατείας; Όχι απλά να απευθυνθεί ένας Τουρκοκύπριος υποψήφιος προς την κοινότητά του, αλλά μέσω της προεκλογικής εκστρατείας οι δύο κοινότητες να συζητήσουν πολιτικά μαζί για την Κύπρο που προσδοκούν. Το ειδικό επιτελείο επίσης συντονίζει τις δικοινοτικές δράσεις, όπως η ειδική παρουσίαση των υποψηφίων του ΑΚΕΛ που έγινε στη νεκρή ζώνη και διάφορα άλλα.

Τηλεφωνικό κέντρο για Τ/κ που θα ψηφίσουν

Βασικός στόχος του επιτελείου είναι να μεσολαβήσει για τη διευκόλυνση των Τουρκοκυπρίων που θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Οι Τ/κ, οι οποίοι είναι κάτοχοι της ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν με την ταυτότητά τους στα ειδικά εκλογικά κέντρα που θα στηθούν κατά μήκος της πράσινης γραμμής. Όμως, όσοι έχουν ελλιπή στοιχεία διεύθυνσης (25 χιλιάδες περίπου) εξαιρούνται από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο. Εκ τούτου όλοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν περιλαμβάνονται σε αυτό τον κατάλογο μέχρι τις 2 Απριλίου. Εάν δεν βρίσκονται, θα πρέπει απλά να συμπληρώσουν ειδική Υπεύθυνη Δήλωση για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Για διευκόλυνση της διαδικασίας, οποιοσδήποτε μπορεί να επικοινωνήσει με το ειδικό εκλογικό κέντρο του ΑΚΕΛ στα τηλέφωνα: 99255921 και 0533 8601798 (για τουρκόφωνους) και στο 22589521 (για Ελληνόφωνους).

Διαχρονικές και ιστορικές σχέσεις με τους Τ/κ

Η εκστρατεία του ΑΚΕΛ για την τ/κ κοινότητα βέβαια δεν γεννιέται από μια συγκυρία. Όλα αυτά αποτελούν μια φυσική εξέλιξη που σχετίζονται με την ιστορία και την ιδεολογία του Κόμματος. Το Γρ. Επαναπροσέγγισης διαχρονικά οικοδομούσε γέφυρες επικοινωνίας όχι μόνο μαζί με άλλα τ/κ κόμματα και φορείς, αλλά και μεταξύ των απλών ανθρώπων. Η Αριστερά της Κύπρου έχει γίνει ιστορικά κοινό μέτωπο αγώνων για τις δύο κοινότητες, κόντρα στα σχέδια των σωβινιστών και του ιμπεριαλισμού.

Η επικοινωνία με τους Τουρκοκύπριους σήμερα

Στα δεδομένα των εποχών μας το ΑΚΕΛ οικοδομεί μηχανισμούς που μπορούν να εδραιώσουν περαιτέρω τις σχέσεις με την τ/κ κοινότητα. Χαρακτηριστικά, η τουρκόφωνη σελίδα του ΑΚΕΛ στο Facebook, «AKEL Türkçe», τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σημαντικός φορέας ενημέρωσης και επικοινωνίας με χιλιάδες τουρκόφωνους συμπατριώτες μας. Επίσης στην τούρκικη γλώσσα το ΑΚΕΛ λειτουργεί ιστοσελίδα, twitter, e-mail, ανακοινώσεις και άλλα υλικά καθώς και τηλεφωνικό κέντρο που κάποιος τουρκόφωνος μπορεί να επικοινωνήσει.

Να δώσουμε Μαζί Δύναμη στη Φωνή μας

Σε αυτές τις εκλογές μπορούμε μαζί, Ε/κ και Τ/κ, να δώσουμε δύναμη στη φωνή μας. Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα για το ότι δεν συμβιβαζόμαστε με το συρματόπλεγμα, τη διαίρεση και το μιλιταρισμό. Μήνυμα για το ότι η Κύπρος μπορεί να είναι προέκταση μόνο του λαού της και κανενός τρίτου. Μήνυμα για το ότι Μαζί μπορούμε να συνδιαχειριστούμε το μέλλον του τόπου μας. Για το ότι Μαζί μπορούμε να γίνουμε παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης για τους λαούς της Ευρώπης και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.

* Συντονιστής Γραφείου Επαναπροσέγγισης ΑΚΕΛ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei