Η ψηφοθηρία της µεταρρύθµισης του Αβέρωφ Νεοφύτου

Του Πάνου Παρρά*

Το επανέλαβε πολλές φορές και µάλιστα σε τόνο συχνά αλαζονικό. «Εγώ ξέρω να κουµαντάρω την οικονοµία και µπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα επανέλθουν πολιτικές που έχουν καταστρέψει τον τόπο».

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε διάσκεψη Τύπου µάς εξηγούσε το πώς θα σώσει όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτούς που δεν έσωσε για 10 χρόνια όπως µας διαβεβαίωνε πριν από κάθε εκλογική αναµέτρηση από το 2016 και εντεύθεν. Ανακάλυψε σήµερα ότι 52.000 νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλα 126.000 βιώνουν δυσκολίες. Ένα στα δύο νοικοκυριά (59% των πολιτών λέει το ευρωβαρόµετρο) δύσκολα τα βγάζουν πέρα στο τέλος του µήνα. Καλωσορίζουµε λοιπόν τον υποψήφιο του ∆ΗΣΥ και «συγκυβερνήτη» της απερχόµενης κυβέρνησης Αναστασιάδη στη δική µας πραγµατικότητα. Γιατί τόσους µήνες προσπαθούσε να µας παρουσιάσει µια άλλη, εικονική πραγµατικότητα, όπου πάνω-κάτω όλα είναι ρόδινα.

Ο αυτόκλητος «στυλοβάτης» της κυπριακής οικονοµίας, τη µια ευρωπαϊστής φιλελεύθερος, την άλλη πιστός ακόλουθος της συντηρητικής λαϊκής δεξιάς, αντιλήφθηκε µάλλον ότι πρέπει να εξεύρει πάση θυσία ψήφους. Κι έτσι δύο εβδοµάδες πριν από τις εκλογές µεταµορφώθηκε. Ο στόχος του να παραµείνει στην εξουσία προφανώς είναι πιο σηµαντικός από το αξιόχρεο της οικονοµίας, που έτσι κι αλλιώς τρύπιο το παραδίδουν, µε τόσα σκάνδαλα διαφθοράς και σύγκρουση συµφέροντος υπουργών και του ίδιου του Προέδρου.

Εδώ και 10 µέρες κυκλοφορεί η ηλεκτρονική φόρµουλα του κ. Νεοφύτου, που όπως µας είπαν είναι ανατρεπτική. Όποιο σενάριο εισοδήµατος κι αν εφαρµόσει κανείς, βγαίνει κερδισµένος. Φορολογική µεταρρύθµιση που παρέχει φοροελάφρυνση είτε βγάζεις 30.000 ευρώ το χρόνο είτε 330.000, ανατρέπει σίγουρα κάθε λογική.

Η φιλοσοφία της κινείται στη φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήµατος. Το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδηµα διαιρείται µε ένα συντελεστή που δεν βασίζεται στο ύψος των εισοδηµάτων του ζευγαριού, αλλά µόνο στον αριθµό των µελών οικογένειας. Ως αποτέλεσµα, ένα νοικοκυριό µε υψηλά εισοδήµατα θα λαµβάνει µεγαλύτερη έκπτωση από ένα νοικοκυριό µε χαµηλά εισοδήµατα, κάτι που αναιρεί την προοδευτική φιλοσοφία της άµεσης φορολογίας. Ενδεικτικά, για ένα ζευγάρι µε 100.000 φορολογητέο εισόδηµα και δύο παιδιά το πραγµατικό ποσοστό φορολόγησης είναι σήµερα 16,5%, ενώ µε το προτεινόµενο σύστηµα θα πέσει στο 4,8%.

Η πρόταση ευνοεί επίσης τα νοικοκυριά µε µεγάλη διακύµανση ανάµεσα στα εισοδήµατα του κάθε µέλους, κάτι που παρατηρείται συνήθως σε υψηλόµισθους ή όπου το ένα µέλος δεν εργάζεται. Την ίδια ώρα, υπάρχει µία πτυχή που ελάχιστα αναδείχτηκε και που αφορά την επιδείνωση της ανισότητας ανάµεσα στα δύο φύλα. Ένα τέτοιο φορολογικό σύστηµα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εξεύρεση εργασίας από τον/τη σύζυγο. Σε µία κοινωνία όπου η γυναίκα βιώνει σοβαρές ανισότητες, ενδεχοµένως αυτό να τις διευρύνει δραµατικά.

∆εν χωράει καµία αµφιβολία πως η πρόταση είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη. Η τρύπα που αφήνει στα δηµόσια ταµεία, κινείται από 100 µέχρι και 150 εκατοµµύρια ευρώ. Μη αντέχοντας τη βάσανο της λογικής, ήδη οι συνεργάτες του Α. Νεοφύτου κάνουν λόγο για τροποποίηση της πρότασης µε εφαρµογή οροφής στις φοροελαφρύνσεις. Αφού επιχειρούν να εξαπατήσουν τους ψηφοφόρους ότι θα έχουν έκπτωση σε κάθε φορολογικό σενάριο, αφού τους υφαρπάξουν την ψήφο, θα τους πουν «ξέρετε, δεν είναι αυτό που νοµίζατε».

Για εµάς, αυτό ονοµάζεται λαϊκισµός χειρίστου είδους. Ανευθυνότητα και εµπαιγµός. Στόχος µας είναι να επαναφέρουµε το ήθος στη διακυβέρνηση του τόπου και να εφαρµόσουµε πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας και των ανθρώπων της. Σε αυτές τις αρχές θα κινείται η δική µας ολοκληρωµένη φορολογική µεταρρύθµιση. Μια προοδευτική φορολογική πολιτική που να γεφυρώνει κοινωνικές ανισότητες, να ανταµείβει την κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη επιχειρηµατικότητα και να αποθαρρύνει όσους µε τις δραστηριότητές τους προκαλούν κόστος και αυξάνουν το συλλογικό ρίσκο για τη χώρα.

*Οικονοµολόγος – Μέλος Εκλογικού Επιτελείου Ανδρέα Μαυρογιάννη

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.