Ψηλά κτίρια και πρόληψη για φυσικές καταστροφές ζητούν στα κατεχόμενα

Φωτο: Τάσος Αναστάση


Την έγκριση άμεσα της «νομοθεσίας» που αφορά την πρόληψη πυρκαγιών σε ψηλά κτίρια, με τα οποία έχει γεμίσει η αστική δόμηση στα κατεχόμενα, ζητά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων Τουρκέρ Ακτάτς, λέγοντας ότι τα ψηλά κτίρια φέρουν μαζί τους και πολλά προβλήματα.

Η Κίπρις σε σημερινό της ρεπορτάζ αναφέρεται και σε δηλώσεις του προέδρου του συνδέσμου εργολάβων, Τζιαφέρ Γκιούρτζαφερ ότι θα πρέπει να προμηθευτεί το ψευδοκράτος ελικόπτερο πυρόσβεσης και ειδικό όχημα πυρόσβεσης για ψηλά κτίρια.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η «πυροσβεστική» διαθέτει μόνο δύο οχήματα που μπορούν να φτάσουν σε ψηλά κτίρια. Το ένα βρίσκεται στην Λευκωσία και μπορεί να φτάσει σε ύψος 52 μέτρων, περίπου ένα 15οροφο κτίριο, και το άλλο στην Αμμόχωστο που μπορεί να φτάσει σε ύψος 42 μέτρων. Ο συνταξιούχος «διευθυντής» της «πυροσβεστικής», Τανέρ Κιοκσάλ δήλωσε στην εφημερίδα ότι στον κόσμο δεν υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα με σκάλα πέραν των 52 μέτρων γιατί μετά από εκείνο το ύψος θεωρείται επικίνδυνο για τους πυροσβέστες να εργαστούν.

Στο μεταξύ, στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος του συνδέσμου βιολόγων, Χασάν Σαρπτέν ανέφερε ότι σημειώνεται μια ανεξέλεγκτη πολεοδομική ανάπτυξη και «παντού ρίχνουν μπετόν και άσφαλτο», πράγμα το οποίο σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις επιδράσεις της, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές.

Προς το παρόν, πρόσθεσε, η κλιματική αλλαγή στην Κύπρο φαίνεται μόνο από τα φαινόμενα των καταιγίδων, όμως αν δεν ληφθούν μέτρα τα επόμενα χρόνια μπορεί να επηρεαστούμε σφόδρα από φουρτούνες και ανεμοστρόβιλους. Για την αντιμετώπιση των καταιγίδων και των πλημμυρών, ο κ. Σαρπτέν είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η φυσική κοίτη των ρεμάτων και να μην μπαζώνονται, αλλά να καθαρίζονται.

Υπενθυμίζοντας το τραγικό δυστύχημα πέρυσι τον Δεκέμβριο στο σημείο Τσίκλος του κεντρικού δρόμου Λευκωσίας – Κερύνειας, ο Τ/κ βιολόγος είπε ότι εκεί έγινε ένα έγκλημα αφού η κοίτη του ποταμού μπαζώθηκε για να γίνει ο δρόμος και αυτό έχει συμβεί σε πολλά άλλα σημεία του οδικού δικτύου με αποτέλεσμα οι δρόμοι να πλημμυρίζουν από τις έντονες βροχοπτώσεις.