Ψηλά, όλο και πιο ψηλά, µα όλο και πιο χαµηλά

Της Άννας Μισιαούλη

Στο χορό των ψηλών κτιρίων ως ιδιοκτήτης φαίνεται να θέλει να µπει και ο ∆ήµος Λεµεσού, όπως φάνηκε την περασµένη βδοµάδα.

Ο ∆ήµος Λεµεσού την περασµένη βδοµάδα πραγµατοποίησε την παρουσίαση της µελέτης-πρότασης που ετοίµασε για λογαριασµό του ο οίκος Deloitte. Την ονόµασε «δηµόσια διαβούλευση» παρόλον ότι δεν ακολούθησε τις ενδεδειγµένες διαδικασίες που προβλέπονται από ευρωπαϊκές οδηγίες και τη σύµβαση Αάρχους.

Η αντίθεση των πολιτών ήταν έκδηλη από την πρώτη στιγµή. Εδώ και βδοµάδες, αν όχι µήνες, σχολιάζουν ότι ο δήµος αντί να επικεντρώνεται στις πραγµατικές ανάγκες της πόλης και την ανάγκη που εντοπίζουν οι πολίτες για τη δηµιουργία περισσότερων δηµόσιων χώρων, έβαλε ως προτεραιότητα την αντιµετώπιση των οικονοµικών του προβληµάτων και γι’ αυτό ετοίµασε τη συγκεκριµένη µελέτη που, όπως υποδεικνύουν οι Λεµεσιανοί, βασίστηκε στις υποδείξεις του δήµου.

Οι πολίτες, έντονα επικριτικοί σε αυτή την κίνηση του δήµου, εξέφρασαν την εκτίµηση ότι «οι οικιστικές µονάδες που προβλέπονται στη µελέτη απευθύνονται στους ξένους που επιδιώκουν να αποκτήσουν διαβατήριο» και ότι «η βιώσιµη ανάπτυξη για την οποία γίνεται λόγος αφορά τα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία».

Αυτή η εκτίµηση των πολιτών δεν είναι µακριά από την προ µερικών µηνών διαπίστωση της Κεντρικής Τράπεζας µε αφορµή τη δηµοσιοποίηση της τριµηνιαίας έκθεσής της για τις τιµές των κατοικιών. Στην έκθεσή της για το τρίτο τρίµηνο 2017 – τρίτο τρίµηνο 2018, η Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε ότι οι τιµές των διαµερισµάτων στη Λεµεσό αυξήθηκαν κατά 8,7%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το ρυθµό αύξησης των τιµών των οικιών και των διαµερισµάτων στις υπόλοιπες επαρχίες, συνδεόντας αυτές τις αυξήσεις µε τις πωλήσεις υπερπολυτελών κατοικιών για τους σκοπούς του Επενδυτικού Προγράµµατος, δηλαδή των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών.

Ανάλογες όµως είναι κατά καιρούς, και ιδιαίτερα των τελευταίων µηνών, οι εκθέσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που εµπεριέχει το κυπριακό σχέδιο «Κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτών στην Κύπρο», τόσο σε θέµατα διαφάνειας, διαφθοράς, διαπλοκής και νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες όσο και για την οικονοµία της χώρας σε µια περίοδο που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και ο πληθυσµός της οδεύει σε µεγαλύτερη φτωχοποίηση από αυτή που ήδη καταγράφεται.

Ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας και η κυβέρνηση δεν βλέπουν τίποτα από αυτά που επηρεάζουν και την οικονοµία αλλά και τους πολίτες που φτωχοποιούνται. Γι’ αυτό φαίνεται ανέπεµψε και τους νόµους για τις εκποιήσεις, που θα έδιναν την ελάχιστη ανάσα στους πολίτες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy