«Ψήνουν» αγορά των ΜΕΔ τραπεζών από την ΚΕΔΙΠΕΣ

180 χιλ. ευρώ για μελέτη η οποία αφορά τη «μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων»

 

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου*

Το Υπουργείο Οικονομικών «ψήνει» αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από την κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ. Μάλιστα για το σκοπό αυτό προτίθεται να διαθέσει κονδύλι ύψους 180 χιλ. ευρώ για την αγορά υπηρεσιών από νομικούς συμβούλους με σκοπό τη «μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων».

Σύμφωνα με σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, η μελέτη των νομικών συμβούλων θα εστιαστεί κυρίως στους ακόλουθους τομείς:

• Τις αλλαγές και τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο λειτουργίας της ΚΕΔΙΠΕΣ και της σχέσης της με τη διαχειρίστρια εταιρεία (Altamira Cyprus).

• Τις αλλαγές και τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με τη λειτουργία της ΚΕΔΙΠΕΣ.

• Τη διαμόρφωση σχεδίου με την επωνυμία «Ενοίκιο αντί υποθήκη» (Mortgage to rent), το οποίο «θα υλοποιήσει η ΚΕΔΙΠΕΣ για το δικό της χαρτοφυλάκιο, καθώς και για το χαρτοφυλάκιο που θα αγοράσει από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων», όπως αναφέρεται.

Η ιδέα για μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων στηρίζεται στη στρατηγική για μείωση των ΜΕΔ, η οποία ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020 λόγω της κρίσης της πανδημίας. Σημειώνεται ωστόσο ότι η ιδέα για αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από την κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και μερικούς μήνες. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας στις 3 Ιουλίου 2020, το Υπουργείο Οικονομικών έχει πραγματοποιήσει παρασκηνιακές επαφές με τις τράπεζες για ανταλλαγή κερδοφόρων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ με μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.

Όπως πληροφορούμαστε, η Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (στην οποία θα μετεξελιχθεί η ΚΕΔΙΠΕΣ) θα λειτουργεί ως «Κακή Τράπεζα» (Bad Bank).

Ο στόχος είναι να απαλλαγούνε οι τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μεταφερθούνε στην κρατική ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (τα οποία έχουν ως ημερομηνία αναφορά τις 30/11/2020), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις εγχώριες εργασίες των τραπεζών ανέρχονται σε 5,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται κάτω από συμφωνία αναδιάρθρωσης).

Δύο αγκάθια

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν φέρει ένσταση στη μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, υπό την προϋπόθεση ότι η διαχείριση των δανείων θα γίνεται από ανεξάρτητη εταιρεία (π.χ. Altamira).

Παρά ταύτα, παραμένουν τα ακόλουθα δύο μεγάλα αγκάθια:

• Τα κεφάλαια τα οποία ενδεχομένως να απαιτηθούν για την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από την ΚΕΔΙΠΕΣ. Αυτός φαίνεται ότι είναι και ο λόγος που το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο ανταλλαγής κερδοφόρων δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ με μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών. Σημειώνεται επίσης ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ έχει θέσει προς πώληση πακέτο εξυπηρετούμενων και ενήμερων αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ (σχέδιο Λήδρα).

• Η τιμή αγοράς των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από την ΚΕΔΙΠΕΣ. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες έχουν περιλάβει στα βιβλία τους προβλέψεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 5,6 δισ. ευρώ (ποσοστό 54%). Επισημαίνεται επίσης ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν αρκετές πωλήσεις δανείων και ως εκ τούτου υπάρχουν ενδεικτικές τιμές για υπολογισμό της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία ενδέχεται να μεταφερθούν από τις τράπεζες στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Σημειώνεται ότι η ΚΕΔΙΠΕΣ διαχειρίζεται δάνεια αξίας 6,8 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται επίσης ότι τα στοιχεία ενεργητικού της στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκαν στα 7,7 δισ. ευρώ σε ονομαστική αξία και περιλαμβάνουν μετρητά 145 εκατ. ευρώ, ακίνητη περιουσία 657 εκατ. ευρώ και εξυπηρετούμενες χορηγήσεις 569 εκατ. ευρώ.

«Ενοίκιο αντί υποθήκη»

Όσον αφορά το σχέδιο «Ενοίκιο αντί υποθήκη» (Mortgage to rent), όπως πληροφορούμαστε το μοντέλο το οποίο εξετάζεται είναι παρόμοιο με αυτό το οποίο εφαρμόζεται στην Ιρλανδία. Δηλαδή όσοι δανειολήπτες κρίνονται μη βιώσιμοι για αναδιάρθρωση, θα τους προσφέρεται η «επιλογή» να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία του ακινήτου στην Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων και να συνεχίσουν να διαμένουν στην οικία τους έναντι «προσιτού ενοικίου».

Σημειώνεται πάντως ότι και αυτό το εγχείρημα παρουσιάζει ορισμένα αγκάθια. Για παράδειγμα το ιρλανδικό μοντέλο δίνει τη δυνατότητα στην αντίστοιχη Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων να πουλά τα δάνεια σε τρίτους. Επίσης οι δανειολήπτες περνάνε από έλεγχο σε τακτική βάση και στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται ότι έχουν αυξηθεί τα εισοδήματά τους, η Εθνική Εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αυξήσεις στα ενοίκια. Ακόμη, η Εθνική Εταιρεία έχει την ευχέρεια να υποχρεώσει έναν πρώην δανειολήπτη και νυν ενοικιαστή να μετακομίσει σε οικία μικρότερη ή/και πιο χαμηλής αξίας.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy