«Ψήνουν» ξανά προεκλογικές υποσχέσεις για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας

Σπρώχνουν το σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης για τις αρχές του 2023

 

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ξανά υποσχέσεις για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας, τις οποίες θα πλασάρει λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2023 σε μια προσπάθεια να σπονσάρει τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο Ενοίκιο αντί Δόσης εξαγγέλθηκε εδώ και μήνες, το σχετικό αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ για την υλοποίησή του δεν υποβλήθηκε ακόμη. Σύμφωνα μάλιστα με το ΚΥΠΕ, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην υποβολή του αιτήματος στα τέλη Ιουνίου, που σημαίνει ότι η εφαρμογή του τοποθετείται χρονικά για τις αρχές του 2023, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι με τον ίδιο τρόπο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το σχέδιο Εστία, το οποίο ξεκίνησε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά στη συνέχεια οι περισσότεροι δανειολήπτες κόπηκαν είτε λόγω κριτηρίων είτε επειδή βαφτίστηκαν ως μη βιώσιμοι για αναδιάρθρωση.

Όσον αφορά την ουσία, το νέο σχέδιο θα αφορά δάνεια ύψους 3 δις ευρώ με υποθήκη την κύρια κατοικία του δανειολήπτη. Σημειώνεται επίσης ότι για πολλά από αυτά τα δάνεια υποβλήθηκαν αιτήσεις και για το Εστία, αλλά απορρίφθηκαν. Επισημαίνεται ακόμη ότι το μεγαλύτερο μέρος των πιο πάνω δανείων βρίσκεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς δανείων και αναμένεται ότι με την εφαρμογή του σχεδίου θα αγοραστούν από την ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία θα μετατραπεί σε Εθνική Αρχή Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για την αξία απόκτησης των εξασφαλίσεων κυμαίνονται μεταξύ 65% και 75% της αγοραίας αξίας του ακινήτου.

Το πρόγραμμα καταβολής ενοικίου θα είναι μέχρι 15 χρόνια, ενώ μετά την πάροδο πέντε ετών ο ενοικιαστής θα μπορεί να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του ακινήτου, η κυριότητα του οποίου θα περάσει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Αλλαγές στο νόμο για το ενοικιοστάσιο

Παράλληλα, για την εφαρμογή του σχεδίου η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για το ενοικιοστάσιο, το οποίο σήμερα καθιστά πολύ δύσκολη την έξωση ενοικιαστή που δεν καταβάλλει το ενοίκιό του. Επίσης, θα γίνουν ρυθμίσεις για μη καταβολή μεταβιβαστικών τελών κατά την απόκτηση των ακινήτων από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο πρότυπο των σχεδίων αναδιαρθρώσεων που εφαρμόζουν οι εμπορικές τράπεζες. Ακόμη, παρά τις διαβεβαιώσεις οι οποίες δόθηκαν στη Βουλή ότι δεν θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια, η κυβέρνηση φαίνεται ότι κάνει δεύτερες σκέψεις μετά από συζητήσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Όσον αφορά το ύψος του ενοικίου, ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός προνοεί ένα ετήσιο ενοίκιο που θα ανέρχεται γύρω στο 3% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Δηλαδή, αν για παράδειγμα ένα ακίνητο είναι αξίας 200 χιλ. ευρώ, το ετήσιο ενοίκιο θα ανέρχεται στις 6 χιλ. ευρώ, ήτοι 500 ευρώ το μήνα. Για τις περιπτώσεις των πιο ευάλωτων δανειοληπτών η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι το κράτος θα αναλάβει την αποπληρωμή του ενοικίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy