Ψυχικά ασθενής με κορωνοϊό νοσηλευεται στην Αθαλασσα σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς μπάνιο και τουαλέτα

Στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας εξακολουθεί να νοσηλεύεται ασθενής με ψυχική νόσο που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό από την περασμένη Πέμπτη.

Μιλώντας στον Astra 92.8 , ο πρόεδρος του κλαδικού συμβουλίου νοσηλευτών ψυχικής υγείας της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Ανδρέου είπε ότι παραμένει στον χώρο του νοσοκομείου Αθαλάσσας με κίνδυνο να υπάρξει διασπορά του ιού, καθώς όπως είπε, δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα, τα οποία προνοούν ότι σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊού θα έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Λευκωσίας ή στο νοσοκομείο Αναφοράς.

Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται η μεταφορά της ασθενούς, καθώς ο προηγούμενος ψυχικά ασθενής που βρέθηκε θετικός στον ιό και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λόγω αυξημένης επιθετικότητας, προέβη σε ζημιές. Έκανε λόγο για προκατάληψη προς τα άτομα με ψυχική νόσο, αλλά και για τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Επίσης, ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκεται τώρα η ασθενής με κορωνοϊό είναι ένα δωμάτιο 3Χ2 χωρίς μπάνιο και τουαλέτα. Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται για τον περιορισμό των ατόμων με ψυχική νόσο όταν παρουσιάσουν επικίνδυνη συμπεριφορά για μια ή δυο ώρες και δεν μένουν για μέρες εκεί. Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ασθενής δεν έχει κάνει μπάνιο από την περασμένη Πέμπτη.

Παράλληλα, εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σημείωσε ότι ο ΟΚΥΠΥ έχει αναφέρει ότι εντός της εβδομάδας θα δημιουργηθεί σε υπό ανακαίνιση χώρο στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, θάλαμος που θα μπορεί να φιλοξενεί ψυχικά ασθενείς με κορωνοϊό.

Όπως είπε, είναι η θεραπευτική μονάδα εξαρτημένων προσώπων, για την οποία τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν κάνει έντονες παραστάσεις γιατί κρίθηκε ακατάλληλη λόγω προβλημάτων που προέκυψαν από τις βροχοπτώσεις.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται προς το τέλος της ανακαίνισης αλλά διερωτήθηκε αν θα μπορούν να περιθάλπονται οι ψυχικά ασθενείς με κορωνοϊό σε αυτόν τον χώρο καθώς όπως είπε θα πρέπει να υπάρχει το μπάνιο και η τουαλέτα στο χώρο, προκειμένου να μην βγαίνει από το δωμάτιο ο ασθενής.

Επίσης ο Ανδρέας Ανδρέου επισήμανε ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας προσθέτοντας ότι ζητούν την ίση και δίκαιη μεταχείρισή τους.

Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι πρέπει να μεριμνήσουν για τη νοσηλεία αυτών των ατόμων που εντοπίζονται θετικοί στον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι ότι δεν πρέπει να θυματοποιηθούν για ακόμη μια φορά από το σύστημα.