«Ψυχομαχούν» μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Αγία Νάπα και ΠρωταράΔραματική έκκληση της ΠΟΒΕΚ στην κυβέρνηση για στήριξη

 

Δραματική έκκληση στην κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών Αγίας Νάπας και Πρωταρά απευθύνει η ΠΟΒΕΚ. Μάλιστα, με χαρακτηριστικά δραματικό τόνο, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Στέφανος Κουρσάρης, σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου που έγινε στο μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα κάλεσε την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή ως πληγείσα και αναλόγως να δράσει με σχέδιο διάσωσης.

Ο κ. Κουρσάρης σημείωσε ότι τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί κατά την κορύφωση της κρίσης είχαν θετικό πρόσημο, ωστόσο, στις αμιγώς τουριστικές περιοχές, αποδεικνύεται ότι ήταν σταγόνα στον ωκεανό λόγω της πενιχρής τουριστικής κίνησης, όπως είπε. Η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς, σημείωσε, εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό, ο οποίος όμως δεν υπάρχει. «Έσοδα μηδέν, ενώ τα έξοδα, δηλαδή ενοίκια, μισθοί, κοινωνικές ασφαλίσεις, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα τρέχουν. Είναι αδύνατον με τα σημερινά δεδομένα οι επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές να επιβιώσουν», κατέστησε σαφές ο γ.γ. της ΠΟΒΕΚ, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ενοίκια. «Όταν το κράτος απαγόρευσε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, δικαιολογημένα μεν αλλά υποχρεωτικά, όταν τουρισμός δεν υπάρχει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και όχι από ευθύνη των επιχειρήσεων, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες ή δίπλωμα οικονομολόγου για να αντιληφθεί ότι στις τουριστικές περιοχές το πρόβλημα είναι τεράστιο».

Να μοιραστεί το βάρος των ενοικίων ακριβοδίκαια

«Στις αμιγώς τουριστικές περιοχές δε, το πρόβλημα αποτελεί πορεία χωρίς ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρσάρης, καλώντας την κυβέρνηση να ρυθμίσει διά νόμου τη μείωση των ενοικίων από τη στιγμή που επέβαλε υποχρεωτικό κλείσιμο της οικονομίας και να λειτουργήσει ακριβοδίκαια μοιράζοντας το βάρος των ενοικίων σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών των ακινήτων.

Αίτημα για 3χρονη αναστολή των εξώσεων

Ζήτησε επίσης αναστολή των εξώσεων για τρία χρόνια, ώστε ν’ ανακάμψουν οι επιχειρήσεις. «Είναι προκλητικό κάποιοι να καταστρέφονται και κάποιοι άλλοι να βρίσκονται στο απυρόβλητο», ανέφερε με νόημα, προειδοποιώντας ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα περιοριστούν στην περιοχή Αγίας Νάπας – Πρωταρά, αλλά θα επεκταθούν σε όλες τις πόλεις και θα φτάσουν μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κουρσάρης πλαισιωνόταν από εκπροσώπους των Συνδέσμων Καταστηματαρχών ΠΟΒΕΚ Αγίας Νάπας και Πρωταρά, του Συνδέσμου ΕΝΕΜΟΤΟ ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου, του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων ΠΟΒΕΚ Αμμοχώστου και του ΠΑΣΙΚΑ και ΣΙΚΑ Αμμοχώστου, οι οποίοι ενέκριναν ψήφισμα προς την κυβέρνηση.

Τάσος Περδίος