ΠτΔ: Αποθέωσε την οικονομική πολιτική της Κύπρου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης που βρίσκεται στο Στρασβούργο, ολοκλήρωσε την ομιλία τους ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα “Το Μέλλον της Ευρώπης”, στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης που συγκλόνισε το βράδυ το Στρασβούργο.

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά και το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκίνησε την προσφώνηση του ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου εκφράζοντας την συμπάθεια του στις οικογένειες των θυμάτων και στη γαλλική κυβέρνηση. Τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί να επικρατήσει ο φόβος και η τρομοκρατία εντός της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ευρωκοινοβούλιο σημειώνοντας ότι αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες και συντελεστές διασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης.

«Στο πλαίσιο αυτό, η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στο μέλλον μας, το Μέλλον της Ευρώπης, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αφουγκραστούμε την κοινωνία των πολιτών ώστε να είμαστε σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα και να επαναπροσδιορίσουμε στοχευμένα τις πολιτικές μας για να γίνουν πιο επωφελείς για τους πολίτες», είπε. 

Ο ΠτΔ τόνισε ότι «είναι ανάγκη να ακούσουμε τους πολίτες ώστε να αντιληφθούμε τα βαθύτερα αίτια της απαξίωσης που εκφράζεται μέσα από το μεγάλο ποσοστό αποχής στις Ευρωεκλογές και να αντιληφθούμε τους λόγους του χάσματος και της κρίσης εμπιστοσύνης».

«Η διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης, σε κάθε κράτος – μέλος, θα πρέπει να εδράζεται στα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια διδάγματα αντλούμε από τη μέχρι τώρα πορεία της Ένωσης;
  • Τι είναι αυτό που πρέπει να βελτιώσουμε και με ποιο τρόπο;
  • Πόσο κοντά βρισκόμαστε στους πολίτες μας;
  • Ποιες είναι οι γενεσιουργές αιτίες του αυξανόμενου ρεύματος εθνικιστικών και λαϊκιστικών κινημάτων και πώς θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί;
  • Πώς αντιμετωπίζονται οι αυξανόμενες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες εντός της Ένωσης;»

Ο ΠτΔ μίλησε και για την οικονομία της Κύπρου κάνοντας μια επιγραμματική αναφορά «στα θετικά αποτελέσματα που σημείωσε η κυπριακή οικονομία τα τελευταία χρόνια», που δικαιώνει, όπως είπε «τη σειρά αποφάσεων ευθύνης που λάβαμε σαν Κυβέρνηση».

«Πετύχαμε:

  • Έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και μάλιστα σε συντομότερο διάστημα από όσο η διεθνής κοινότητα ανέμενε,
  • Συνεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και επανένταξη της Κύπρου  στην επενδυτική βαθμίδα,
  • Έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές,
  • Για τέταρτη συνεχή χρονιά καταγράφεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης που προσεγγίζει το 4%,
  • Συνεχή πτωτική τάση της ανεργίας, καταγράφοντας την υψηλότερη ετήσια μείωση μεταξύ των κρατών μελών,
  • Για πέμπτη συνεχή χρονιά προβλέπεται να έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό».

Μίλησε για το κυπριακό επαναλαμβάνοντας την δέσμευση του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για μια λύση που δεν θα έχει νικητές ή να αφήνει ηττημένους και θα δημιουργεί ένα λειτουργικό και ομόσπονδο κράτος απαλλαγμένο από εξαρτήσεις τρίτων.

«Την ώρα που η Ένωση πραγματεύεται τη διαχείριση νέων τραγικών πολέμων που έχουν ως συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να προσφυγοποιούνται, οι πρόσφυγες της Κύπρου συνεχίζουν να αποστερούνται των βασικών τους ελευθεριών μη μπορώντας να απολαύσουν ειρηνικά τις περιουσίες τους και να ζήσουν στα σπίτια τους».

Ο πρόεδρος απευθύνθηκε στην Ένωση λέγοντας ότι έχει καθήκον να συμβάλει στην επίλυση ενός προβλήματος κράτους μέλους εξηγώντας ότι την ώρα που πραγματεύεται διαχείριση νέων τραγικών πολέμων που έχουν ως συνέπεια εκατομμύρια άνθρωποι να προσφυγοποιούνται οι πρόσφυγες της Κύπρου συνεχίζουν να αποστερούνται των βασικών τους ελευθεριών αυτονόητων για τις αρχές της Ευρώπης.

Είναι, εξάλλου, πολύ σημαντικό ότι η ΕΕ παραμένει με σαφήνεια αλληλέγγυα στην Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της ΑΟΖ της, ενώ σταθερά και με συνέπεια επισημαίνει την ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε απειλών ή αποσταθεροποιητικών ενεργειών μη συμβατών με όσα το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπαγορεύουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστήριξε και το ρόλο που παίζει η Κύπρος στο χώρος της Ανατολικής μεσογείου τονίζοντας ωστόσο πως όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη δεν μπορεί να τον διαδραματίσει στο βαθμό που θα επιθυμούσε. Αναφέρθηκε παράλληλα και στην απόφαση του Η.Β να αποχωρήσει από την Ένωση σημειώνοντας ότι είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων όπως επίσης και για την συμφωνία που επιτεύχθηκε για τις Βρετανικές Βάσεις.

«Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας τη γεωγραφική μας θέση και τις άριστες σχέσεις μας με τους γειτονικούς λαούς, έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια δράσεις και συνέργειες στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Σε μια ασταθή περιοχή εγκαθιδρύσαμε μεθοδικά, μαζί με την Ελλάδα, Τριμερείς Μηχανισμούς Συνεργασίας με χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Παλαιστίνη, στη βάση του διεθνούς δικαίου και στις αξίες τους αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης».

Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πρέπει να υπάρξει κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης ώστε να αντιμετωπιστούν οι μαζικές και μεταναστευτικές ροές  αφήνοντας στην άκρη στενές εθνικές προτεραιότητες χαιρετίζοντας τη δημιουργία της PESCO.

«Η Κύπρος αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της ολοένα αυξανόμενης αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες που εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την επιθυμία για ένταξη στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO). Παρόλο που αναγνωρίζουμε την PESCO ως ένα αποφασιστικό βήμα, όραμα μας παραμένει η στρατιωτική αυτονόμηση της Ευρώπης, η δημιουργία Ευρω-στρατού, ενός φορέα ισχύος που θα θωρακίζει τα σύνορα της Ένωσης και θα λειτουργεί – και το υπογραμμίζω – πάντα αμυντικά και αποτρεπτικά, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Ένωσης».

Κατά την ομιλία του ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για την μεγάλη πρόκληση των κλιματικών αλλαγών που καλείται να αντιμετωπίσει την δεδομένη στιγμή η Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι προσφωνώντας το ευροκοινοβούλιο έκανε αναφορά στο χθεσινοβραδυνό τρομοκρατικό επεισόδιο με τους τρεις νεκρούς στο Στρασβούργο αναφέροντας ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν θα σταματήσει. Εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειάς των νεκρών λέγοντας πως το χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης δεν ήταν τυχαίο και ότι ο αγώνας για πάταξη της τρομοκρατίας δεν θα σταματήσει. Επίσης κάλεσε τους ευρωβουλευτές σε ενός λεπτού σιγή στις 12:00.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι.

Προηγουμένως ο ΠτΔ υπέγραψε το βιβλίο των επισκεπτών του Κοινοβουλίου. Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε ότι «ως ο ηγέτης ενός περήφανου κράτους μέλους της ΕΕ, εκτιμώ τα μέγιστα την ευκαιρία να αναφερθώ δημοσίως στο όραμα μου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μέλλον της Ευρώπης που είναι για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη που συνεχίζει να υπερασπίζεται την ειρήνη και την ασφάλεια, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, και που προάγει την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ευημερία των λαών της. Η αλληλεγγύη και η συμπόνοια πρέπει να καθοδηγούν τις μελλοντικές ας δράσεις ενόσω προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις περίπλοκες προκλήσεις που έχουν ενώπιον μας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Ταγιάνι είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy