ΠτΔ για Χρυσά Διαβατήρια : «Θα αναλάβω τις ευθύνες μου και θα πράξω αναλόγως εάν μου αποδοθούν ευθύνες»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει ενώπιον της Ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις, Λευκωσία, 02 Φεβρουαρίου 2021. ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα πράξει αναλόγως εάν η Ερευνητική Επιτροπή διαπιστώσει ευθύνες σε αξιωματούχους ή δημόσιους λειτουργούς, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας στις ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Καταθέτοντας ενώπιον του τριμελούς σώματος, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το ποσοστό των αιτήσεων, που εγκρίθηκαν από το δικηγορικό του γραφείο μετά που ανέλαβε, δεν αυξήθηκε.

Ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να μετατραπεί σε όργανο ελέγχου των αιτήσεων πολιτογραφήσεως καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο και αδιανόητο.

Προσερχόμενος στο χώρο που συνεδριάζει η ερευνητική ο πρόεδρος προσκόμισε σειρά φακέλων και εγγράφων.

Σε ερώτηση της Επιτροπής κατά πόσον ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης εμφανιζόταν ως συνεργάτης του στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος είπε πως δεν είναι σίγουρος αλλά δεν αποκλείει κάτι τέτοιο.

Ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εξουσιοδοτούσε κάποιους ότι εκπροσωπούν το κράτος εις γνώση του κράτους, για την προώθηση επενδύσεων και ότι του καθ αυτού Προγράμματος.

Ζητείτο να εμφανιστεί, όχι μόνο ο Συλλούρης, για να προωθήσουν επενδύσεις όχι όμως, όπως είπε, για το ΚΕΠ.

Ο Πρόεδρος ανέφερε εξάλλου ότι δεν έγινε κρυφά το ταξίδι με το ιδιωτικό αεροσκάφος του Σαουδάραβα επενδυτή ο οποίος εξασφάλισε κυπριακό διαβατήριο για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο Πρόεδρος μίλησε για φιλική σχέση που αναπτύχθηκε με τον συγκεκριμένο επενδυτή, σημειώνοντας ότι δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος επιχειρηματίας με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις κάτι που δημιουργεί όπως είπε, σχέση εμπιστοσύνης.

Όπως ανέφερε το ταξίδι, δεν ήταν για να μεταφέρει τα 300 εκατομμύρια για τα οποία γίνεται λόγος και πρόσθεσε ότι το πρώτο ταξίδι ήταν στον Πρόεδρο των Σεϋχελλών.

 

Δείτε επίσης: 

Κείμενο που ανέγνωσε ο ΠτΔ ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Προέδρου – Τα κύρια σημεία

ΠτΔ: «Πόσα να ακούσει κανένας. Όλοι παίρνουν μίζες;»

 

Απάντησε με ειλικρίνεια, δεν θα ασχοληθεί πλέον, δεν θα επιστρέψει το πρόγραμμα, λέει ο Πρόεδρος

Δεν θα ασχοληθεί με όσα λέγονται, θα επικεντρωθεί στα προβλήματα του τόπου και δεν θα αποτελέσει την αιτία για διχοστασία δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις.

Η κατάθεση ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι. Ο Πρόεδρος, εξερχόμενος της αίθουσας όπου διεξάγονται οι εργασίες της επιτροπής στο Συνεδριακό Κέντρο, είπε, ερωτηθείς σχετικά, ότι δεν υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις  όταν υπάρχουν αιτιολογημένες απαντήσεις.

Τόνισε ότι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν θα επιστρέψει και ότι θα δοθούν άλλα κίνητρα για επενδύσεις, αλλά όχι πολιτογραφήσεις.

Σε άλλη ερώτηση αν το τοπίο ξεκαθαρίζει με την κατάθεσή του σήμερα, μετά και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και τις αναφορές του Γενικού Ελεγκτή σε εκθέσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως απάντησε με πλήρη ειλικρίνεια και ανέπτυξε τα αληθή και πραγματικά γεγονότα.

Είπε ότι έχει δικαίωμα η αντιπολίτευση να ασκεί την όποια κριτική η ίδια θεωρεί ότι εντάσσεται εντός των πλαισίων των πολιτικών που χαράσσει. Τόνισε πως αυτό που κατά τον ίδιο από σήμερα επανατοποθετείται είναι η μη ενασχόλησή του με όσα και αν λέγονται και η προσήλωσή του στο πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, στο πόσο αποτελεσματικότερα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που η πανδημία δημιουργεί, είτε αυτά αφορούν την υγεία των πολιτών, είτε την οικονομική επιβίωση των πολιτών και του κράτους και τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχουν σοβαρά θέματα που επιτέλους απαιτείται η συνεργασία όλων. Έτσι, δηλώνω σήμερα ότι δεν θα είμαι η αιτία που θα προκαλεί την οποιαδήποτε διχοστασία, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις πολιτικές δυνάμεις έντιμα, όσον και αν διαφωνούμε σε ορισμένα θέματα για να δώσουμε ό,τι χρωστούμε σε τούτο το τόπο», ανέφερε.

Δεν απάντησε σε ερώτηση αν αληθεύει ότι πρότεινε στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο να τον διορίσει δύο φορές Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο από την πενταμερή που φημολογείται ότι θα γίνει στο GreenTree της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος είπε: «Όχι ακόμη. Υπάρχει ένας προβληματισμός λόγω των υγειονομικών περιορισμών της Αμερικής, εντός των ημερών όμως θα ενημερωθούμε».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.