ΠτΔ : Δεν θα επιτρέψω να διαστρεβλώνονται τα όσα συμφωνούνται

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε πως δεν θα επιτρέψει να διαστρεβλώνονται τα όσα συμφωνούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γι αυτό και όταν και εφόσον υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο θα το απευθύνει προς το λαό, θα το γνωρίζει ο λαός, όχι δια μέσω τρίτων, όπως συμβαίνει σήμερα, σημείωσε, με διαστρεβλωμένα τα όσα λαμβάνουν χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε αυτοί είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά είτε είναι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση Μνήμης, Τιμής και Αγώνα Επαρχίας Κερύνειας στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως “εκείνο που είναι και το θεωρώ καθήκον μου και χρέος μου είναι να δώσω τον αγώνα της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. “Δεν είναι νοητό όταν ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει το οποιοδήποτε αλλά βρισκόμαστε στο στάδιο του διαλόγου, όταν για πρώτη φορά εμπλέκουμε ενεργά την ΕΕ για να διασφαλίσουμε απ’ άκρου εις άκρον της Κύπρου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να ακούω από κάποιους να κινδυνολογούν καθημερινά, να εμφανίζονται ωσάν να είναι παρόντες και να γνωρίζουν τι έχει συμφωνηθεί ή τι έχει απορριφθεί ή τι είναι τάχα οι μειωμένες αξιώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς”, πρόσθεσε.

“Θέλω να παρακαλέσω όλους σε ψυχραιμία, θέλω να παρακαλέσω όλους να κάνουν υπομονή, αλλά και θέλω να σας πω ότι δεν θα επιτρέψω να διαστρεβλώνονται τα όσα συμφωνούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι αυτό και όταν και εφόσον υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο θα το απευθύνω προς το λαό, θα το γνωρίζει ο λαός, όχι δια μέσω τρίτων, όπως συμβαίνει σήμερα, με διαστρεβλωμένα τα όσα λαμβάνουν χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είτε αυτοί είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά είτε είναι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο”, συμπλήρωσε.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, συνέχισε. “Μέχρι σήμερα δεν απαντώ, υπομένω και ακούω ειλικρινά με πολλή υπομονή, για να μην υπάρξει ρήξη στο εσωτερικό μας μέτωπο. Γιατί αν δεν υπάρχει ενότητα δεν θα πετύχουμε και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Όμως, την ίδια ώρα, και δεν επιτρέπεται να ακούω από το πρωί μέχρι το βράδυ από κάποιους να επαναλαμβάνουν τις ανησυχίες τους ή τους κινδύνους που διατρέχουμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διατρέχουμε κινδύνους, αλλά περισσότερους κινδύνους δεν διατρέχουμε από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Περισσότερους κινδύνους θα διατρέξουμε εάν δεν δώσουμε τη μάχη για να πετύχουμε την απαλλαγή μας από την κατοχή, την επανένωση της πατρίδας μας, τη διασφάλιση του δικαιώματος επιλογής του τόπου διαμονής, της ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης”, σημείωσε.

Θέλω με όλο το σεβασμό να επαναλάβω, συνέχισε, να δώσουμε επιτέλους όλοι τα χέρια, σε αυτή τη μάχη όλοι έχουν θέση. Όμως, αυτό, τόνισε, να γίνεται προς όφελος της πατρίδας μας, να γίνεται προς όφελος του επιδιωκόμενου αγώνα διάσωσης της πατρίδας μας.

“Δεν είναι δυνατόν ή νοητό να εφευρίσκουμε φανταστικούς κινδύνους ως εάν κάποιοι τους γνωρίζουν ενώ κάποιοι τους αγνοούν. Αλλά να αγνοούμε και κάτι σημαντικότερο: Όταν επικαλούμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως θα πρέπει να επικαλούμαστε και το Σύνταγμα, πάνω στο οποίο στηρίζεται αυτή η κρατική υπόσταση. Και το Σύνταγμα στο οποίο στηρίζεται η κρατική μας υπόσταση είναι εκείνο του 1960 και όχι το ιδεατό που θα ήθελαν κάποιοι. Όταν, συνεπώς, προχωρούμε και προβάλλουμε ιδιαίτερα κινδύνους, θα πρέπει την ίδια ώρα να λέμε και στον Κυπριακό Ελληνισμό ότι μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί 91 χιλιάδες ταυτότητες ή υπηκοότητες στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας”, είπε.

Εάν αφήσουμε άλυτο το Κυπριακό επιδιώκοντας ή προβάλλοντας οράματα που μπορεί να μετατραπούν σε εφιάλτες, πρόσθεσε, ας αναλογιστούμε και τον κίνδυνο αν η Τουρκία θελήσει να ελέγξει την πατρίδα μας, τι θα γίνει με άλυτο το Κυπριακό με τη ροή των εποίκων και πόσο οι Κερυνειώτες θα έχουν το δικαίωμα επιστροφής.

Ας αναλογιστούν ακόμα, είπε, ότι οι περιουσίες των Τουρκοκυπρίων στο νόμιμο κράτος μπορεί ανά πάσα στιγμή να διεκδικηθούν και δεν έχουμε, παρά ως νόμιμο ευρωπαϊκό κράτος, να τους τις παραδώσουμε.

“Και διερωτώμαι τι θα γίνει αν αύριο οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο, σε ένα αποτέλεσμα των φοβιών αντί να δώσουμε τη μάχη για να κερδίσουμε αυτά που έχουμε δικαίωμα, λόγω δειλίας αφήσουμε το Κυπριακό άλυτο. Θα είναι κυρίαρχη στο βορρά η Τουρκία, αλλά και συνέταιρη στο νότο, ναι ή όχι; Κάποια στιγμή πρέπει ο πατριωτισμός – και δεν τον αμφισβητώ από κανένα – να είναι κατά κύριο λόγο αυτός που θα καθοδηγεί τα βήματα μας, η αγάπη μας προς την πατρίδα και όχι στο κόμμα μας”, σημείωσε.

Και έχω τη εντύπωση, συνέχισε, πως η κοινωνία των πολιτών σήμερα, μας έχει ξεπεράσει εμάς τους πολιτικούς, εμάς που ήμασταν κομματάρχες άλλοτε ή σήμερα – έχουν αντίληψη, αντιλαμβάνονται τους κινδύνους οι πολίτες.

“Και θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως μπορεί να γνωρίζουμε τους όποιους κινδύνους, αλλά και την ίδια ώρα δεν παραγνωρίζουμε πως έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τον αγώνα, να διαπραγματευτούμε με εντιμότητα, με αποφασιστικότητα, για να πετύχουμε αυτό που όλοι προσδοκούμε: να δούμε μια πατρίδα επανενωμένη, ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό, απόλυτα ευρωπαϊκό που να σέβεται τις αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό και μόνο θα δικαιώσει τους Κερυνειώτες, αυτό και μόνο θα ανοίξει το δρόμο, τα σύνορα μας να είναι όλες οι κυπριακές θάλασσες”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα 41 χρόνια που πέρασαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στους Κερυνειώτες – “Θέλω να σας μεταφέρω το μήνυμα πως και εγώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι από τη δική σας πίστη που παίρνω το κουράγιο για να συνεχίζω καθημερινά την προσπάθεια απαλλαγής από τα δεινά που επισώρευσε στον τόπο μας το προδοτικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή. Είναι η δική σας επιθυμία που εμπνέει τις ενέργειες μου και καθοδηγεί το έργο μου”

Τον Ιούλη του 1974, είπε, μέσα σε λίγες μέρες γκρεμίστηκαν όλα όσα είχαμε δημιουργήσει. “Η ιστορική μας κατάθεση στα χώματα της Κερύνειας, η αδιάλειπτη δηλαδή φυσική παρουσία μας στην κατεχόμενη σήμερα πατρίδα κτυπήθηκε βάναυσα. Οι κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να σκορπιστούν σε όλο το εύρος, το μήκος και το πλάτος του νησιού μας υπό την βίαιη απειλή του πάνοπλου τουρκικού στρατού. Σαράντα χιλιάδες στρατιώτες ξεχύθηκαν σε μία πόλη που μετρούσε μόλις μερικές χιλιάδες φιλήσυχους πολίτες”, σημείωσε.

Όσοι έφυγαν τότε κυνηγημένοι ως μικρά παιδιά, ανέφερε, είναι σήμερα μεσήλικες που έστησαν ξανά τη ζωή τους. Πίσω τους όμως υπάρχει μία ιστορία, ένα μεγάλο κομμάτι της οικογενειακής παράδοσης. Εκεί στη Κερύνεια είναι ακόμη η πόλη που αποκαλούμε πατρίδα.

“Οι Κερυνειώτες βιώνουν για 41 τόσα χρόνια τη δοκιμασία της προσφυγιάς. Για 41 χρόνια οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής επιδρομής και της συνεχιζόμενης κατοχής παραμένουν αναλλοίωτες: Οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού αποτελούν τα αδιάσειστα στοιχεία και τεκμήρια της συνεχιζόμενης διεθνούς παρανομίας εις βάρος της Κύπρου”, είπε.

Αυτή δεν μπορεί να είναι οπωσδήποτε η μοίρα μας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – η ιστορική μας ευθύνη είναι να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας, να επαναφέρουμε την πορεία των πραγμάτων και να επανασυνθέσουμε τον κοινωνικό ιστό που βίαια διαλύθηκε το 1974.

Όπως καλά γνωρίζετε, συνέχισε, έχουμε εμπλακεί σε ένα νέο διάλογο, προκειμένου να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, προκειμένου να επιτύχουμε την απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα και να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και προοπτικής για το μέλλον. “Σαράντα ένα χρόνια, και το αναγνωρίζουν όλοι, είναι πολλά. Τα τετελεσμένα δημιουργούν νέα δεδομένα κι αλλοιώνουν τα συστατικά της λύσης. Ο χρόνος δεν είναι – και το τονίζω – ουδέτερος παράγοντας στην προσπάθεια μας για αναζήτηση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης”, πρόσθεσε.

Μέσα από τη διαπραγμάτευση που διεξάγουμε, είπε ο Πρόεδρος, επιδιώκουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη – το τονίζω – και βεβαίως των Κερυνειωτών μη εξαιρουμένων και των όποιων κατεχομένων μας, να επιλέγει το χώρο διαμονής του.

“Να επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης που θα κατοικήσει σε ένα κράτος που θα του διασφαλίζει τα δικαιώματα του στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διεκδικούμε μία έντιμη λύση που θα μετατρέψει τις επιδιώξεις μας σε ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης”, κατέληξε.

Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κερύνειας.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Μητροπολίτης Κερύνειας, ο Δήμαρχος Κερύνειας και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων της Κερύνειας.

ΠτΔ: Οτιδήποτε συμφωνείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ανακοινώνεται

Οτιδήποτε συμφωνείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα ανακοινώνεται, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Ακιντζί δεν σημαίνει ότι είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της αντικατοχικής εκδήλωσης του Δήμου και οργανωμένων σύνολων Κερύνειας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Ακιντζί έχει αποκαλύψει πολλά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και ερωτηθείς αν είναι αυτά που συζητούνται ή κατά πόσο είναι απόψεις του ιδίου του κ. Ακιντζί, είπε ότι «οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Ακιντζί δεν σημαίνει ότι είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό που θέλω να πω είναι”, συνέχισε, “ότι στο τραπέζι υπάρχουν οι δικές μας προτάσεις και οι δικές τους προτάσεις. Είπε τι συζητείται, δεν είπε σε ό,τι καταλήξαμε”.

“Ένα θέλω να ξεκαθαρίσω, και θα το πω και στους συμπατριώτες μας Κερυνειώτες : Οτιδήποτε συμφωνείται θα ανακοινώνεται. Θα ενημερώνω το λαό για να μην υπάρχει και παραπληροφόρηση, ούτε από τη μια ούτε και από την άλλη πλευρά, εννοώ ούτε από τους Τουρκοκύπριους ούτε όμως και από κάποιους οι οποίοι δεν θα ήθελαν να δουν ότι επιτέλους μπορεί να καταλήξουμε σε κάτι που είναι επιθυμητό, την επανένωση της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακιντζί μιλά για μόνιμες παρεκκλίσεις και για εγγυημένες πλειοψηφίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy