ΠτΔ: Ελλειμματικοί οι όροι αναφοράς χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου

Οι όροι αναφοράς της Τζέιν Χολ Λουτ θα είναι ελλειμματικοί χωρίς το έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης».

«Το θέμα είναι εάν και κατά πόσον, με βάση ένα ασαφές έγγραφο που δεν αποδίδει τα όσα ο ΓΓ (του ΟΗΕ) θεώρησε ως τα έξι σημαντικά θέματα, μπορούν να καταρτιστούν οι όροι αναφοράς. Θα είναι ελλειμματικοί. Έχει σημασία η 4η Ιουλίου, γιατί εκεί βασίζονταν και οι προτάσεις που υπέβαλα στις 5 Ιουλίου» εξηγεί στη συνέντευξη ο Πρόεδρος.

Αναφέρει, επίσης, ότι δεν αρνήθηκε ποτέ τη θετική ψήφο, ωστόσο διατυπώνει τη θέση ότι αυτή θα πρέπει να ασκείται εάν και εφόσον επηρεάζονται ζωτικά τα συμφέροντα ή αρνητικά, της τουρκοκυπριακής πολιτείας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Εάν είναι εφ΄όλης της ύλης η θετική ψήφος, θα υπάρχει μονίμως η ανησυχία από ε/κ πλευράς ότι το σύστημα θα είναι δυσλειτουργικό, με κινδύνους κατάρρευσης», εξηγεί, ενώ στο ερώτημα ποιος θα αποφασίζει ποιο είναι το θέμα που είναι ζωτικής σημασίας, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι θα υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Απαντώντας στις αναφορές Ακιντζί για το εν λόγω θέμα, διερωτάται «γιατί πρέπει να έχουμε τέτοιες πρόνοιες μέσα, που να δημιουργούν την καχυποψία πως εκεί και όπου δεν υπάρχει οδηγία της ΕΕ και είναι άσκηση πολιτικής ενός κυρίαρχου κράτους θα πρέπει να εξαρτάται από τη θετική ψήφο της μίας κοινότητας».

Σε ερώτηση τι σημαίνει η αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ο Νίκος Αναστασιάδης απαντά ότι οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης μπορούν να περιοριστούν στα τρία singles, δηλαδή στη μία διεθνή προσωπικότητα, στη μία κυριαρχία και στη μία προσωπικότητα. Δεύτερον, σε θέματα οικονομίας, τρίτον, σε θέματα ΕΕ και σημειώνει ότι είναι θέμα των δύο πλευρών να διαπραγματευτούν και όχι μονομερώς η μία πλευρά να καθορίσει τι είναι αποκέντρωση, ενώ ξεκαθαρίζει ότι επιδιώκει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει, επίσης, ότι «θα πρέπει να προβληματιστούμε και για το τι θα γίνει σε περίπτωση που, είτε λόγω της επιμονής της Τουρκίας είτε λόγω της αδυναμίας να διαμορφωθεί ένα σωστό πλαίσιο με τους όρους αναφοράς, δεν θα προχωρήσει η διαδικασία λύσης».

Στο θέμα του εδαφικού, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι δεν μπορεί να πει πως αποδέχεται να μην επιστραφούν περιοχές που διεκδικούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στη συνέντευξη ο Πρόεδρος κάνει αναφορά στην Κερύνεια, όπου, όπως λέει, σήμερα οι κάτοικοι της πόλης ανέρχονται, με ομολογία των ίδιων των Τουρκοκυπρίων, σε 44 χιλιάδες και διερωτάται «πόσο ακόμα θα κοροϊδεύουμε τους Κερυνειώτες ότι θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν ή ότι δεν θα μεταβληθεί προς το χειρότερο η κατάσταση», προσθέτοντας πως «ήδη αλλοιώθηκε».

Τέλος, ερωτηθείς για το δικαίωμα των προσφύγων, που ήταν μέσα στις εξαγγελίες του για τη δεύτερη θητεία, για την καταβολή επιδόματος απώλειας χρήσης, ο Πρόεδρος αναφέρει ότι «αυτό ελέχθη από έναν εκ των υπουργών και είπα πως καλό είναι να προβληματιστούμε με σοβαρότητα πόσο είναι το κόστος και πώς θα υπολογίζεται» και παραπέμπει στη νέα στεγαστική πολιτική που θα εξαγγελθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΑΚΕΛ: Ο ΠτΔ προκαλεί ερωτηματικά και στέλνει λανθασμένα μηνύματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ακόμα μια συνέντευξή του, αντί να δώσει πειστικές και ξεκάθαρες απαντήσεις, όπως επιβάλλουν οι συνθήκες και τα δεδομένα, προκαλεί ερωτηματικά και στέλνει λανθασμένα μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου για τις προθέσεις και την πολιτική της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη λύση του Κυπριακού, αναφέρει με ανακοίνωσει φια στόματος Στέφανου Στεφάνου, το ΑΚΕΛ.

«Προς τεκμηρίωση της πιο πάνω διαπίστωσής μας, και χωρίς να είμαστε εξαντλητικοί, παραθέτουμε τέσσερα σχόλια για τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφ. «Πολίτης».
Ο Πρόεδρος ξανά επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει και πέρα της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν μπορεί αλλιώς να ερμηνευτεί η θέση του Προέδρου ότι πρέπει «να προβληματιστούμε σε περίπτωση αδιεξόδου». Η διχοτόμηση, ανεξαρτήτως μορφής, δεν αποτελεί επιλογή, είναι επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας.
Ο Πρόεδρος, με την επιμονή του στα Πρακτικά της 4ης Ιουλίου, στέλνει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι συνεχώς αναζητεί προσχήματα να μην συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του Πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Η συζήτηση για την ημερομηνία του Πλαισίου είναι αχρείαστη από τη στιγμή που ο ΓΓ, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, έδωσε εξηγήσεις για το τι εννοεί στα θέματα που ο ίδιος έχει καθορίσει προς διαπραγμάτευση.

«Η απάντηση του Προέδρου για τον East Med δίνει την εντύπωση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακυρώνει μια από τις πιο σημαντικές συγκλίσεις, η οποία σχετίζεται με τη μια θετική ψήφο που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί από τη μια να δηλώνει ο Πρόεδρος ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν και από την άλλη, να «επανανοίγει» συγκλίσεις».

« Για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος δεν απαντά στο ερώτημα τι συγκεκριμένα εννοεί με την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία». Δεν απαντά, ποιες από τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους που έχουν συμφωνηθεί –και είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος στις διαπραγματεύσεις επιδίωξε και αύξησε τις αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους- είναι έτοιμος να τις αποδώσει στις περιφέρειες της Ομοσπονδίας. Επιπρόσθετα τούτου, σημειώνουμε ως επικίνδυνη τη συμπερίληψη στη συζήτηση για τις αρμοδιότητες, το θέμα της μιας κυριαρχίας, μιας ιθαγένειας και μιας διεθνούς προσωπικότητας. Τα τρία singles δεν αποτελούν αρμοδιότητες, αλλά ιδιότητες που εξ’ ορισμού υπάρχουν σε ένα κράτος, κανείς δεν μπορεί να τις αποκεντρώσει και ασφαλώς δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Αλληλεγγύη: O ΠτΔ προσπαθεί αν δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Η παραδοχή λάθους αποτελεί μεγαλείο ψυχής. Η δικαιολόγηση όμως των αδικαιολόγητων είναι αδυναμία και προκαλεί τη νοημοσύνη, αναφέρει με ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Οι δηλώσεις Αναστασιάδη για αποκεντρωμένη ομοσπονδία και για το πρακτικό της 4ης Ιουλίου δυστυχώς εντάσσονται στη δεύτερη επισήμανση. Δεν μπορείς να συνομιλείς για πέντε χρόνια, να συμφωνείς για αρμοδιότητες των συνιστώντων πολιτειών και της κεντρικής κυβέρνησης, να καταγράφεις συγκλίσεις με τη βοήθεια συμβούλων και «παρασυμβούλων» και με τη κουστωδία ειδικών στα ελβετικά θέρετρα, και εκ των υστέρων να αναφέρεσαι στην ανάγκη υιοθέτησης αποκεντρωμένης ομοσπονδίας και να σου λείπουν τα πρακτικά για θέματα ζωής ή θανάτου της πατρίδας σου. Όλα αυτά δεν πείθουν κανένα για να μη λεχθεί ότι αποτελούν προφάσεις εν αμαρτία.

Η τούρκικη πλευρά έχει δώσει πολλαπλά δείγματα γραφής. Δεν απέκρυψε ή αποκρύβει τις πραγματικές της προθέσεις. Συνακόλουθα έχουμε κάθε λόγο να αποδεχθούμε ότι έχουμε κάμει λαθεμένες εκτιμήσεις και να αναθεωρήσουμε τις τοποθετήσεις και προσεγγίσεις μας πριν να είναι αργά.
Η κατοχική Τουρκία μάς έχει δώσει κάθε επιχείρημα και αφορμή. Ας μη χάνουμε το χρόνο μας σε σοφιστείες γιατί δεν πείθουν κανένα χωρίς να εξυπηρετούν κανένα χρήσιμο σκοπό.

Οικολόγοι: Επιτέλους το πλαίσιο Γκουντέρες δεν είναι πανάκεια. Επικίνδυνα σημεία η νομιμοποίηση του εποικισμού και η καταπάτηση των περιουσιών μας

Δηλώσεις Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη

«Διαβάζοντας προσεκτικά τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη σήμερα στην εφημερίδα «Πολίτης», αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλη η επιχειρηματολογία του στηρίζεται στο πλαίσιο Γκουντέρες και στις διευκρινήσεις που ζήτησε ο ίδιος επ´ αυτού στις 4/ 7/2017.

Δεν θέλει να αντιληφθεί ότι οι Τούρκοι και ίσως ο ίδιος ο κ. Γκουντέρες να μη δίνουν τόση σημασία πλέον στο πλαίσιο και στις παραμέτρους του. Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι κατά την πάγια τακτική τους, κρατούν από τις παραμέτρους Γκουντέρες αυτές που τους συμφέρουν – περιουσιακό, εποικισμός, εκ περιτροπής – και επικεντρώνονται σε αυτές, ξεχνώντας οτιδήποτε άλλο.

Βέβαια, όταν στις παραμέτρους αυτές περιλαμβάνεται και αυτή που λέει ότι τον πρώτο λόγο στο θέμα των περιουσιών θα τον έχει ο παράνομος καταπατητής Τουρκοκύπριος ή τούρκος έποικος και αφού αποδέχτηκε να παραμείνουν όλοι οι έποικοι, είναι φυσικό ο κ. Αναστασιάδης να προειδοποιεί – τάχα με ειλικρίνεια – τους Κερυνειώτες ότι δεν θα επιστρέψουν στην κατεχόμενη πόλη.

Αφού αυτός – καθώς και οι προηγούμενοι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων – κατάφεραν με τις υποχωρήσεις τους να νομιμοποιήσουν τα παράνομα τετελεσμένα της εισβολής και του εποικισμού, τώρα είναι εύκολο για τον ίδιο να μιλά δήθεν με ειλικρίνεια προς τους Κερυνειώτες. Αυτός δυστυχώς είναι ο ρεαλισμός που εξυπηρετούν και υπηρετούν οι ηγέτες μας. Ο ρεαλισμός της υποταγής στην παρανομία η οποία βαπτίζεται “πραγματικότητα”».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy