ΠτΔ για Τατάρ: Καλοδεχούμενες οι προτάσεις αν συμβαδίζουν με ΗΕ, αλλιώς καλύτερα να μην υποβληθούν

Εάν προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα των ΗΕ είναι καλοδεχούμενες, εάν όμως συνεχίζουν την απαράδεκτη θέση που τηρεί η τουρκική πλευρά, τότε καλύτερα να μην υποβληθούν, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα εγκαίνια της μαρίνας Αγίας Νάπας, και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως και η λύση ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένα και ότι θα υποβάλει νέες προτάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εάν οι προτάσεις του θα συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι καλοδεχούμενες. Εάν θα συνεχίσουν να τηρούν την αδιάλλακτη και απαράδεκτη θέση που τηρούν, αντιλαμβάνεστε ότι είναι καλύτερα να μην τις υποβάλει καν».

Επιστολή Τατάρ προς Αναστασιάδη – Απορρίπτει συνομιλίες στη βάση Ομοσπονδίας

Η τ/κ πλευρά θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση για συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα απαρτίζονται από στοιχεία που θα προστατεύουν την ισότητα των δύο πλευρών, θα αποφέρουν κοινό όφελος και συνεργασία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της «προεδρίας» για την απαντητική επιστολή του Ερσίν Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη σχετικά με τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για τα ΜΟΕ.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν από τη σχέση συνεργασίας που θα δημιουργηθεί, η οποία, όπως σημειώνεται, θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η περιοχή και ο κόσμος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην απαντητική του επιστολή με χθεσινή ημερομηνία, 20 Ιουνίου, ο Τ/κ ηγέτης έγραψε ότι οι λεγόμενες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη, που είναι «ανύπαρκτες» και «ξεπερασμένες, αποτελούν μέρος της εξαντλημένης βάσης της ομοσπονδίας που εξυπηρετεί τη συνέχιση του στάτους κβο.

Ανέφερε επίσης ότι τα ΜΟΕ τίθεντο συνεχώς και στο παρελθόν και ο μόνος λόγος αποτυχίας τους ήταν ο στόχος της ε/κ πλευράς να επεκτείνει την εξουσία της στο ψευδοκράτος, παραβιάζοντας την κυριαρχία του.

Ο κ. Ταταρ, αναφέρεται, έγραψε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι εάν είναι ειλικρινής όσον αφορά την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, θα έπρεπε να απαιτήσει την άρση «της πολιτικής απομόνωσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στον λαό μας», λέγοντας ότι αυτή η πολιτική είναι ο κύριος λόγος για την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Τατάρ δήλωσε ανοιχτά ότι οι διαπραγματεύσεις επί του εδάφους της ομοσπονδίας έχουν τελειώσει, η βάση της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί και για να ξεκινήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ.

Ο λόγος, συνέχισε, που το Κυπριακό παραμένει άλυτο εδώ και 59 χρόνια είναι η άρνηση να αποδοθούν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των Τ/κ και η σημερινή πραγματικότητα, όπως ανέφερε, απαιτεί όπως οι Τ/κ χρησιμοποιούν αυτά τα νόμιμα δικαιώματα όπως και οι Ε/κ.

Για μια δίκαιη και διαρκή συμφιλίωση θα πρέπει να εξαλειφθεί η υφιστάμενη ανισότητα μεταξύ των δύο πλευρών και για αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς, επανέλαβε ο κ. Τατάρ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy