ΠτΔ: Μέσα από τις στάχτες του πολέμου, ίσως δημιουργούνται οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού

Την ελπίδα ότι δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστο η κατάσταση στην Ουκρανία και ίσως δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τις στάχτες ενός πολέμου της ανάγκης για ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των οποίων είναι και το Κυπριακό, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη, στη Λεμεσό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι «αυτή την περίοδο, χωρίς αμφιβολία, η παγκόσμια προσοχή στρέφεται σε ένα καταστροφικό, δυστυχώς, πόλεμο». Όμως, πρόσθεσε, «θέλω να ελπίζω ότι δεν θα διαρκέσει επ’ αόριστο αυτή η κατάσταση και ίσως δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τις στάχτες ενός πολέμου, της ανάγκης ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των οποίων, βεβαίως, είναι και το Κυπριακό».

Κληθείς να σχολιάσει νέες προκλητικές δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι το Βαρώσι θα παραμείνει στην «κυριαρχία» του ψευδοκράτους και ότι δεν θα δεχθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι επανάληψη και μια ταύτιση της αδιαλλαξίας με τις θέσεις που αφορούν και τη λύση του Κυπριακού».

«Έχουν εγκαταλείψει, όπως και γραπτώς έχουν διατυπώσει και στον ΓΓ, τη θέση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, εμμένοντας σε κάτι που η ανθρωπότητα ευρύτερα, οι διεθνείς οργανισμοί, η ΕΕ, αλλά και σωρεία κρατών δεν αποδέχονται διότι αν ποτέ γινόταν αποδεκτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας για πολλές άλλες αποσχιστικές τάσεις που παρατηρούνται σε διάφορες χώρες», επισήμανε.

«Δεν είναι τι ο κ. Τατάρ επιθυμεί και επιδιώκει αλλά τι το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει, και σε αυτό θα εμείνουμε χωρίς να υποχωρούμε όχι μόνο για το Βαρώσι αλλά γενικότερα για ένα από τα έξι σημεία του ΓΓ που ήταν οι εδαφικές αναπροσαρμογές», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.