ΠτΔ: Μοντέλο σύζευξης και ειρηνικής συνύπαρξης η Κύπρος μέσα από την επίλυση του Κυπριακού

ΠτΔ – Συνάντηση Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στη Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.). // PoR – Meeting of the Interparliamentary Assembly on Orthodoxy Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nikos Christodoulides, addresses the Meeting of the Interparliamentary Assembly on Orthodoxy (I.A.O.).

Η Τουρκία και η ηγεσία των Τ/κ να ενστερνιστούν την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών

 

Η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί ως μοντέλο σύζευξης και ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναδεικνύοντας τον αλληλοσεβασμό και την αποδοχή του άλλου, ανεξαρτήτως εθνοτικών καταβολών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, ως σημαντική αξία της ορθόδοξης και χριστιανικής κληρονομιάς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «η πίστη πρέπει να είναι πάντοτε συζευκτική και δεν στρέφεται εναντίον κανενός», προσθέτοντας ότι «ο ορθόδοξος πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει συνενωτική δύναμη αφενός, αλλά και αφετέρου γεφυροποιό στοιχείο με άλλους πολιτισμούς. Και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις δικές σας δράσεις και μέσα από την προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου».

Είπε επίσης ότι η Κύπρος διαχρονικά αποτελούσε ένα πλούσιο κράμα ανθρώπων, πολιτισμών, ιδεών, αλλά και θρησκειών, σημειώνοντας ότι «η ορθόδοξη πίστη της πλειοψηφίας των Κυπρίων παρέμεινε αναλλοίωτη, αλλά ποτέ δεν στράφηκε εναντίον ανθρώπων που είχαν ή έχουν διαφορετική πίστη». Πρόσθεσε ότι «ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία του νησιού, αυτή η διαφορετικότητα, και ιδιαίτερα το θρησκευτικό κομμάτι, δεν αποτελούσαν πηγή έντασης και διαχωριστικό στοιχείο ανάμεσα στους κατοίκους της Κύπρου. Τουναντίον, πολλές φορές δύναται να λειτουργεί και ως καταφύγιο ειρηνικής συνύπαρξης, σε πνεύμα πάντα αλληλοσεβασμού όλων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των θρησκευτικών», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της Κύπρου, είπε ότι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, «η Κύπρος δύναται να αναδειχθεί ως μοντέλο σύζευξης και ειρηνικής συνύπαρξης ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Ένα όραμα που ελπίζουμε, έστω και τώρα, να το ενστερνιστεί και η Τουρκία, αλλά και η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι κύριο μέλημά του είναι μία λύση η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος ανεξάρτητο και πραγματικά κυρίαρχο, απαλλαγμένο από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία της όποιας τρίτης χώρας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν μπορεί να είναι ετεροβαρής. «Δεν μπορεί να δίνει τέτοια προνόμια ή εξουσίες στη μία εκ των δύο κοινοτήτων κατά τρόπο που να καταπατείται το δίκαιο, να καταπατώνται βασικές αρχές και αξίες που σε ουδεμία άλλη χώρα ισχύουν ή εφαρμόζονται», τόνισε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι «η Άγκυρα, που ακολουθεί μια αναθεωρητική πολιτική έναντι των γειτόνων της, ενταγμένη στο ιδεολόγημα του Νέου Οθωμανισμού, δεν επέδειξε καμία διάθεση να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος». Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, βουλευτής Λεωνίδας Λεωνίδου σημείωσε ότι η κυπριακή έχει έντονη παρουσία στις πρωτοβουλίες του θεσμού της ΔΣΟ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.