Υπάρχει πλέον ένας συμφωνημένος ορισμός σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του τόπου νόμιμης διαμονής (legal domicile) και την ενάσκηση των τεσσάρων ελευθεριών από τους πολίτες μιας μελλοντικής ομόσπονδης Δημοκρατίας στο νησί, ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες που είναι συνυφασμένες με αυτά που έχουν συμφωνηθεί όπου υπάρχουν διαφορές και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος συμφωνίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σημερινή τετράωρη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, στα οποία ακόμα υπάρχουν διαφορές, όπως σημείωσε.

“Υπήρξαν όμως όσον αφορά τον ορισμό του τόπου νόμιμης διαμονής και των τεσσάρων ελευθεριών καθορισμός και σύμπτωση των θέσεων όσον αφορά την κατοχύρωση των τεσσάρων ελευθεριών, με παραμένοντα εν πάση περιπτώσει εκκρεμούντα θέματα για κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν”, επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “εκείνο στο οποίο υπάρχει πρόβλημα είναι ότι εγείρουν θέμα όσον αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως. Ηγέρθη κατά πρώτον στη Γενεύη. Όμως θα συνεχίσει η συζήτηση ούτως ώστε να εξευρεθούν οι τρόποι με την ελπίδα να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “τα θέματα που συζητήσαμε αναφέροντο στην αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, για τα οποία θα πρέπει να πω ότι ακόμα υπάρχουν διαφορές”.

Σημείωσε πως ενώ υπήρξε καθορισμός “του right of abode, δηλαδή του δικαιώματος εργασίας, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας κλπ, πάρα ταύτα υπάρχουν κάποιες διαφορές, όπως επίσης και στο θέμα των όσων θα δικαιούνται να θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι ορισμένα θέματα”.

Πρόσθεσε πως την ίδια ώρα έχει συμφωνηθεί κατά την εδώ σύνοδο της Τράπεζας Αναπτύξεως και Ανασυγκρότησης να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος με τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς που θα παρίστανται για τα της οικονομίας μετά τη λύση.

Ακόμη ανέφερε πως θα γίνει μια συνάντηση των ηγετών στις 10 του Μάη με τον επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αντικείμενο τη μέχρι σήμερα πρόοδο της ad hoc Επιτροπής όσον αφορά την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με τα όσα συζητούνται.

Πρόσθεσε πως αυτό “είναι μεγίστης επίσης σημασίας, διότι από την πρόοδο υλοποίησης των όσων έχουν υποχρέωση θα διαφανεί κατά πόσον από την πρώτη ημέρα, εάν και εφόσον εξευρεθεί λύση, θα μπορούν να είναι απόλυτα εναρμονισμένοι έτσι ώστε από την πρώτη ημέρα να έχουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου”. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η συνάντηση αυτή θα γίνει στην Κύπρο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι κατ` αρχήν εφαρμόζονται οι τέσσερις ελευθερίες. Εκείνο στο οποίο υπάρχει πρόβλημα είναι ότι εγείρουν θέμα όσον αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας, κάτι που δεν υπήρχε προηγουμένως. Ηγέρθη κατά πρώτον στη Γενεύη. Όμως θα συνεχίσει η συζήτηση ούτως ώστε να εξευρεθούν οι τρόποι με την ελπίδα να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα”.

Ερωτηθείς αν το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών αφορά τους Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά και συμπλήρωσε: “για τους κατοίκους του νησιού, την πλήρη εφαρμογή δηλαδή του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τους πολίτες της ομοσπόνδου Δημοκρατίας αν κατ` ευχήν καταλήξουμε” εκεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ποσόστωσης που επηρέαζε τους μόνιμους κατοίκους, ο Πρόεδρος είπε πως “παραμένει το ποσοστό του 20%, έχει συμφωνηθεί. Όσον αφορά τον ορισμό έχει συμφωνηθεί. Παραμένει η διαφορά και το υπό συζήτηση θέμα στο τί εννοούν ρύθμιση του δικαιώματος της απόκτησης ιδιοκτησίας. Θέλω να ελπίζω ότι, με την απόφαση που σήμερα ελήφθη ότι θα εξεταστούν περαιτέρω τα θέματα τούτα με υπαλλακτικές λύσεις, θα ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα”.

Κληθείς να πει αν το 20% αφορά μόνο τα πολιτικά δικαιώματα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: “Για πολιτικά δικαιώματα. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, ενάσκησης επαγγέλματος, απόκτησης περιουσίας κλπ δεν δημιουργεί αυτόματα το δικαίωμα του τόπου νόμιμης διαμονής. Θα πρέπει κάποιος να αποφασίσει ότι νομίμως θα διαμένει. Αυτός ο αριθμός μπορεί να φθάνει το 20% ή και εάν το υπερβαίνει, θα σταθμίζεται η ψήφος στις τοπικές εκλογές”.

“Θέλω να θεωρώ ότι αυτά είναι από τα θετικά. Εκεί που υπάρχουν οι διαφορές είναι να εξευρεθεί ο τρόπος της ρύθμισης του δικαιώματος απόκτησης ιδιοκτησίας που θέλω να ελπίζω ότι, εάν υπάρχει εποικοδομητική διάθεση από την άλλη πλευρά, θα καταλήξουμε και σε αυτό”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η άλλη πλευρά θέτει γεωγραφικά κριτήρια, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως “είναι θέμα που άπτεται απλώς της έκτασης ή του τρόπου απόκτησης περιουσίας”.

Κληθείς να πει αν δικαιολογείται συνέχιση της Διάσκεψης της Γενεύης, μετά και τη σημερινή συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα να εξεταστούν και το έχω σαφώς εγείρει ότι δεν είναι αρκετό εάν έχει συμφωνηθεί ο όρος του δικαιώματος ενάσκησης των τεσσάρων ελευθεριών”.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα και στην αποτελεσματική συμμετοχή, που είναι ένα σημαντικό θέμα, όπως είπε, όπως και σωρεία άλλων θεμάτων τα οποία ακόμα εκκρεμούν.

Συνεπώς, ανέφερε, αυτό που έχω εισηγηθεί είναι ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέχρι το τέλος του Μάη, μέσα του Ιούνη, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο “και εν συνεχεία εάν παρατηρηθεί τέτοια πρόοδος που να δικαιολογείται να έχουμε μια νέα Γενεύη, γιατί όχι;”

“Εμείς δεν είμαστε εναντίον μιας νέας Γενεύης, γιατί είναι η Τουρκία που θα πρέπει να δώσει τις θέσεις της όσον αφορά τα θέματα εγγυήσεων, ασφάλειας, και τα όσα προκύπτουν εξ αυτών”, επεσήμανε. Συνεπώς, θα πρέπει να πω ότι ήταν δημιουργική (η συνάντηση), υπάρχουν όμως ακόμα πολλά να γίνουν, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν τη συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη τη βλέπει σε συνδυασμό με αναστολή των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως “δεν τίθεται θέμα να συζητήσω νέα Γενεύη με αναστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς Θεού. Αυτό είναι εκτός συζήτησης και το γνωρίζουν όλοι. Ούτε καν ετέθη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”.

Κληθείς να πει αν έγιναν νέα βήματα σήμερα ή επαναβεβαίωση προηγούμενων συγκλίσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως όσον αφορά τον καθορισμό του τόπου νόμιμης διαμονής και την ενάσκηση των τεσσάρων ελευθεριών υπήρξε ένας συμφωνημένος ορισμός και για δυο “απλά υπάρχουν όμως λεπτομέρειες που άπτονται και είναι συνυφασμένες με αυτά που έχουν συμφωνηθεί, όπου υπάρχουν διαφορές και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος συμφωνίας”.

Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα για τις τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκε.

Ερωτηθείς αν έθεσε θέμα ο κ. Ακιντζί για την αναφορά στο Ανώτατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.