Τον όρκο του Ιπποκράτη υπενθύμισε στους γιατρούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγες ώρες μετά την απόφαση του παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου να μην συμμετέχει στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Διαβάστε επίσης: Σύσσωμο ΟΧΙ του ΠΙΣ στο ΓεΣΥ

Αναχωρώντας από το προεδρικό εξέφρασε την πίστη πως η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, μέσα από το διάλογο που έχει ξεκινήσει, θα αποφασίσει να συμμετέχει στο Σχέδιο Υγείας καθώς, όπως θέλει να πιστεύει, η συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών θέτει πάνω από όλα αυτό αυτό που υπαγορεύει ο όρκος τους για την κοινωνική ευαισθησία.

Διαβάστε επίσης: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων γιατρών για την εκπαίδευση στο ΓεΣΥ

Θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, μέσα από τον διάλογο που έχουμε ξεκινήσει, θα αποφασίσει να συμμετέχει στο ΓεΣΥ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να συμμετάσχει στο ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών, μέσα από το διάλογο που έχουμε ξεκινήσει, θα αποφασίσει να συμμετέχει, διότι πιστεύω πως η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών θέτει πέρα και πάνω απ’ όλα, αυτό που ο όρκος του Ιπποκράτη υπαγορεύει, αλλά και η κοινωνική ευαισθησία και η προσφορά που διακρίνει τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου.

Για αυτό και πέραν της βούλησης της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου αλλά και του λαού, γενικότερα, είμαι βέβαιος ότι το αίσθημα ευθύνης των γιατρών της Κύπρου θα επιτρέψει, έτσι ώστε χρονοδιαγραμματικά [το ΓεΣΥ] όπως έχει τεθεί, θα υλοποιηθεί, και θα υλοποιηθεί».

Σε ερώτηση πως θα χειριστεί το θέμα που προέκυψε με τον κ. Νίκολσον, Πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), απάντησε πως «θα το χειριστώ κατά την κρίση μου και εφόσον διευκρινιστούν, όπως ορθώς επισημαίνει και ο Γενικός Εισαγγελέας, κάποια γεγονότα που λείπουν. Αλλά, εγώ αποφασίζω πότε το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται κι όχι οποιοσδήποτε άλλος».

Ερωτηθείς εάν έλαβε θετικά μηνύματα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την κα Σπέχαρ, ανέφερε ότι «αυτό που έχω εισπράξει είναι ότι και η κα Σπέχαρ υιοθετεί ότι η ανάγκη παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες σταθερότητας και αποφυγής οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων εξελίξεων».