ΠτΔ: Παραβίαση ειδικού καθεστώτος Βαρωσίων θα τορπίλιζε ενδεχόμενο επανέναρξης διαπραγματεύσεων

Η αποφασιστικότητα εμπλοκής σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, προκειμένου να επιτύχουμε αυτό που το σύνολο του κυπριακού λαού αναμένει, δεν αναιρεί το γεγονός πως η Τουρκία πριν και πάνω από όλα θα τερματίσει την επεκτατική της πολιτική κατά παράβαση των διατάξεων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ελπίδα να αποφευχθεί οποιαδήποτε παραβίαση ειδικού καθεστώτος προστασίας των Βαρωσίων που θα τορπίλιζε το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Δερύνεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «το εξίσου σημαντικό είναι πως θα πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου είτε η όποια επί μέρους αξιοποίηση ή σφετερισμός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου».

Σημείωσε, επίσης ότι «οποιαδήποτε παραβίαση του ειδικού καθεστώτος προστασίας των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα αποτελεί σοβαρότατη υπαναχώρηση από όσα οι ανταλλαγέντες Χάρτες που κατατέθηκαν στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017 προέβλεπαν, με σαφέστατη την πρόνοια επιστροφής όχι απλά των Βαρωσίων, αλλά μιας ευρύτατης περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «θέλω να ελπίζω πως θα αποφευχθεί μια ανάλογη πρόκληση που θα τορπιλίσει το όποιο ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Όπως ανέφερε, τις θέσεις αυτές τις διατύπωσε σε διάβημα και καταγγελίες στα Ηνωμένα Έθνη, με πιο πρόσφατη την γραπτή καταγγελία που απέστειλε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 τρέχοντος μηνός, αλλά και την Καγκελάριο της Γερμανίας η χώρα της οποίας προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Στην «πλήρως τεκμηριωμένη επιστολή», σημείωσε, παραθέτει «εν λεπτομέρεια τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και των εγκαθέτων της που, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιδιώκουν τον σφετερισμό και τουρκοποίηση της περίκλειστης πόλις της Αμμοχώστου, τονίζοντας πως καθίσταται αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων ή και κυρώσεων προς αποτροπή των απειλών, υποβοηθώντας έτσι και την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν».

Στην επιστολή του, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτει την εισήγηση για σύσταση διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων με την παρουσία Αμμοχωστιανών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έτσι ώστε να καταγραφεί η κατάσταση της πόλης, προκειμένου να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της.

Απευθυνόμενος στους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες της περίκλειστης πόλης απεύθυνε έκκληση και επέστησε την προσοχή όλων.
«Αναγνωρίζω πως η υπομονή σας δοκιμάζεται και πως σας ασκείται ένας εκβιαστικός ψυχολογικός πόλεμος με στόχο είτε να οδηγηθείτε σε μαζικές προσφυγές στη λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων είτε, και δυστυχώς αυτό ακούγεται και από κάποιους κύκλους στην πλευρά μας, να αποδεχθείτε την επιστροφή στις περιουσίες σας υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να ανοίξει τα Βαρώσια», τόνισε.

Κάλεσε δε όλους να αναλογιστούν πως τυχόν υιοθέτηση συμβουλών, παροτρύνσεων και νουθεσιών που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, το μόνο που θα επιτύχουν είναι την επίσπευση υλοποίησης των στόχων ακραίων τουρκοκυπριακών κύκλων και της Τουρκίας.
Υπενθύμισε δε «πως ανάλογες συμβουλές στο παρελθόν οδήγησαν όχι μόνο στην ανατροπή των σημαντικών κεκτημένων της 4ης Διακρατικής προσφυγής εναντίον της Τουρκίας και της υπόθεσης της Τιτίνας Λοιζίδου, αλλά, μέσω αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, χωρίς να παραγνωρίζεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αναγνωρίστηκαν δικαιώματα στον χρήστη».

Δυστυχώς, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τα πιο πάνω άκρως αρνητικά καλείται η ε/κ πλευρά να αντιμετωπίσει κατά τη διαπραγμάτευση του Κεφαλαίου που αφορά το Περιουσιακό.

«Για τούτο και η έκκληση μου: κωφεύσετε σε όσους για τους δικούς τους λόγους σας καλούν τάχα να επιστρέψετε σε μια ελληνικότατη περιοχή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση», τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, τη βούληση και η αποφασιστικότητα μας για ειρηνική επίλυση του κυπριακού ζητήματος, αναφέρθηκε στα δείγματα γραφής των πρωτοβουλιών και της ετοιμότητας που έχει ο ίδιος μέχρις στιγμής αναλάβει προκειμένου να διαπραγματευτεί και να επιτύχει την επανένωση της πατρίδος μας.
Επανατόνισε περαιτέρω πως ουδέποτε θα πρότεινε λύση, η οποία δεν θα ήταν λειτουργική και, συνεπώς, μη βιώσιμη και μη αποδεκτή από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού.

«Είμαι έτοιμος να στηρίξω και να υπερασπιστώ τη λύση εκείνη, η οποία θα προνοεί την εγκαθίδρυση ενός πραγματικά ανεξάρτητου κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από αναχρονιστικές εγγυήσεις και την παρουσία ξένων στρατευμάτων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της λύσης και η λειτουργικότητα του κράτους, είπε.

Ενός Κράτους, ανέφερε περαιτέρω, που θα αποκαθιστά το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη, αλλά και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία απολαμβάνει στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης και τα οποία η Τουρκία καταπατεί για 46 ολόκληρα χρόνια μέσα από την παράνομη παρουσία της Κύπρου.

«Θέλω με αυτή την ευκαιρία να καλέσω την Τουρκία να αντιληφθεί επιτέλους τη σημασία και τα σημαντικά οφέλη για την ίδια, αλλά και την περιοχή από τη δημιουργία ενός κλίματος που δεν θα δυναμιτίζει, αλλά αντίθετα θα διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Μονομερείς επεκτατικές ενέργειες είτε αφορούν σε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου είτε εκβιασμών κατά της Ελλάδας είτε επεμβάσεων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη, όχι μόνο αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά και αναδεικνύουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή», τόνισε στη συνέχεια.

«Επικαλούνται ότι τα όσα πράττουν είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και διερωτάται κανείς, όταν ακούγονται έστω και φραστικές καταδίκες, όταν προκαλούνται και καλούνται να συμμετέχουν ή να λάβουν μέρος, αφού οι ενέργειες τους είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, στο να προσφύγουμε είτε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης είτε να αποδεχθούν μια διεθνή διαιτησία, τι έχουν να ανησυχήσουν, αν όπως ισχυρίζονται ενεργούν με βάση το διεθνές δίκαιο;», έθεσε το ερώτημα.
«Αλλά ποια άλλη χώρα – και καλώ ιδιαίτερα και τους Ευρωπαίους εταίρους και τις υπερδυνάμεις, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (να απαντήσουν) – χρησιμοποιεί τον στόλο, την αεροπορία, την πολεμική της υπεροπλία για να επιβάλει τάχα το διεθνές δίκαιο; Όταν σε εκείνους που προσπαθεί να επιβάλει το διεθνές δίκαιο είναι έτοιμοι να προσέλθουν σε διάλογο, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, να αποδεχθούν διεθνή επιδιαιτησία, τί έχει να ανησυχήσει; Τι άλλο από ταραξίας της περιοχής είναι με όσα πράττει;», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, θέλω να πιστεύω ότι και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα αντιληφθούν τις προοπτικές που προσφέρει η πιθανότητα μιας επανενωμένης και απολύτως ανεξάρτητης πατρίδας και, αποδεσμευμένοι από κάποια φανατικά στοιχεία, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειαζόμαστε τις οποιουδήποτε είδους εξαρτήσεις οι οποίες θα καταστήσουν την πατρίδα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων.

«Θέλω, για ακόμη μια φορά, από αυτό τον συμβολικό για όλους χώρο, να σας επαναβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν και δεν θα παραλείψουμε ό,τι είναι επιτρεπτό και ό,τι υπαγορεύει το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον για την πατρίδα μας», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι με αισθήματα ιδιαίτερης συγκίνησης που παρευρέθηκε για άλλη μια χρονιά μαζί με τις τόσες γενεές Αμμοχωστιανών στην ακριτική Δερύνεια, διατρανώνοντας την ισχυρή βούληση, την πίστη και την προσήλωση όλων μας στον αγώνα τόσο για την επιστροφή της Βασιλεύουσας όσο και την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

«Συναισθάνομαι και συμμερίζομαι απόλυτα τα αισθήματα εναγώνιας αναμονής αλλά και τη δικαιολογημένη πικρία σας, από την τουρκική αδιαλλαξία που τελευταία μετατρέπεται σε βουλιμία σφετερισμού μια πόλης που απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789», είπε.

Σημείωσε, επίσης ότι είναι «για αυτούς ακριβώς τους λόγους και χωρίς η διεκδίκηση των υπόλοιπων κατεχόμενων εδαφών μας να υστερεί, που η αξίωση για επιστροφή των Βαρωσίων, στους νόμιμους κατοίκους του, τίθεται ως προτεραιότητα και ως διαχρονικό αίτημα τόσο από την παρούσα Κυβέρνηση όσο και τους προκατόχους μου, αλλά και όλων των κατά καιρούς Δημοτικών Συμβουλίων της πόλης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ενδεικτικά ενέργειες και συγκεκριμένες προσπάθειες για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, είτε ως μέτρο συμμόρφωσης με τα σχετικά ψηφίσματα είτε ως ισχυρό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις για συνολική επίλυση του Κυπριακού, που δεν τελεσφόρησαν – όπως και προσπάθειες προκατόχων του – γιατί προσέκρουαν πάντοτε στην αδιαλλαξία και τις υπέρμετρες αξιώσεις που προέβαλλε η τουρκική πλευρά.

«Αδιαλλαξία και υπέρμετρες αξιώσεις που αντί η Τουρκία να περιορίζει, δυστυχώς κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα, μέσα από νέες απαράδεκτες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες και προκλήσεις», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy