ΠτΔ: Προφάσεις εν αμαρτίαις τα περί διαδικαστικής πρότασης

Τα περί διαδικαστικών τάχα προτάξεων αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σημειώνοντας ότι έφτασε η ώρα της αλήθειας, διερωτήθηκε αν η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει ή απλώς θα μεταβαίνουμε για εκδρομικούς λόγους στη Γενεύη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ετήσιας συνεστίασης του ΣΑΠΕΛ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς τι να αναμένουμε μετά και την τελευταία εξέλιξη στο Κυπριακό, είπε ότι «θα πρέπει να διατηρήσουμε τη στάση αρχών, εάν πραγματικά θέλουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Έχω πει κατ΄ επανάληψη, εδώ και 44 ολόκληρα χρόνια συζητούμε τα ίδια θέματα. Έφτασε η ώρα της αλήθειας. Εννοεί η Τουρκία αυτά που λέει ή απλώς θα μεταβαίνουμε για εκδρομικούς λόγους στη Γενεύη;

Εγώ εννοώ αυτά που λέω, εννοώ ότι θα πρέπει να επιτέλους να ασχοληθούμε με την ουσία του συνόλου των κεφαλαίων, προκειμένου σε μια διαρκή σύνοδο να πετύχουμε αυτό που όλος ο κυπριακός λαός θέλει: μια επίλυση του κυπριακού προβλήματος που να δημιουργεί ένα νέο καθεστώς πραγμάτων που να μπορεί να λειτουργήσει που να επιβιώσει που να διασφαλίζει σταθερότητα, μέλλον και προοπτική σε όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. Τα περί διαδικαστικών τάχα προτάξεων κλπ, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.

Εάν ήταν πρόταξη θα πρέπει να ήταν προ της έναρξης του διαλόγου. Ο διάλογος διεξάγεται 44 χρόνια και πολύ τελευταία μετά την εκλογή του κ. Ακκιντζί για δύο τόσα χρόνια. Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που αφορούν τα τέσσερα κεφάλαια.

Συνεπώς, εκείνα που απομένουν, και (αυτό) απαιτείται, διότι είναι ουσιώδη θέματα, είναι ιδιαίτερα εκείνο της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, και αν η Τουρκία εννοούσε αυτά τα οποία προβάλλει και βεβαίως θα έπρεπε να αποδεχθεί πάντα με δεδομένη την αρχή ότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα.

Συνεπώς, η καλή μας πίστη έχει αποδειχθεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ακόμη και μέσα από την πρόταση που υποβάλαμε. Συνεπώς, έφτασε η ώρα της αλήθειας για να διαφανεί ποιοι πραγματικά επιθυμούν και επιδιώκουν λύση που να είναι προς το συμφέρον των Κυπρίων και όχι προς τα συμφέροντα των τρίτων».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος αδυνατεί να κατανοήσει ότι αυτή η φορά ίσως αποβεί μοιραία για τη δική μας πλευρά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με θλίβει ειλικρινά διότι το ΑΚΕΛ, παρά τη θετική στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον κ. Ακκιντζί, τελευταία λόγω των προεδρικών εκλογών έχει αρχίζει να παίρνει θέσεις που πραγματικά διερωτώμαι πόσο εκφράζουν τον κόσμο του ΑΚΕΛ.

Είναι δυνατόν να μου υποβάλλουν ότι θα πρέπει να συνεχίσω να ασχολούμαι με τα τέσσερα κεφάλαια και να παραγνωρίζω το θέμα της ασφάλειας; είναι δυνατόν να μου υποβάλλουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια λύση που να ικανοποιούνται στα πάντα οι Τουρκοκύπριοι με το πρόσχημα ότι η Τουρκία θα δοκιμαστεί, χωρίς να έχουμε τι να δώσουμε στο θέμα των εγγυήσεων διότι θα υπάρξει τάχα διεθνής πίεση επί της Τουρκίας;

Είναι δυνατόν να υιοθετούνται οι τουρκικές θέσεις και να παραγνωρίζεται η αδιαλλαξία που παρουσιάζεται, οι σκοπιμότητες που υπαγορεύουν την υποβολή ανάλογων προτάσεων;

Με θλίβει ειλικρινά, και καλά κάνει ο κ. Κυπριανού να επανεξετάσει τη στάση του. Μέχρι σήμερα δεν άκουσα τα όσα λέγονται τώρα. Αντίθετα το μόνο που άκουσα είναι ‘κρίμα να χαθεί η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί’. Ποιος πέτυχε την πρόοδο; Το ΑΚΕΛ; Ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι ο ίδιος έχει θέσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν ο στόχος μου ήταν οι εκλογές του 2018 δεν θα υπέβαλλα την πρόταση, έτσι ώστε σε μια διαρκή σύνοδο να πετύχουμε λύση του Κυπριακού.

Εκείνο που με θλίβει είναι ότι όσοι ασχολούνται με τις προεδρικές εκλογές προσπαθούν να το αποδώσουν σε άλλους. Αυτή την ώρα έπρεπε να ήμασταν μονιασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς που τεχνηέντως προσπαθεί να φορτώσει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Και αντί να δουν ποιος είναι εκείνος, ο οποίος για 44 χρόνια – μέσα από τις προτάσεις που υποβάλλει και μέσα από τις αρνήσεις ή και τις υπαναχωρήσεις σε όσα συμφωνούνται, ευθύνεται για το αδιέξοδο – προσπαθούν να δουν πώς μπορούν να πλήξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ένα λέω: θα συνεχίσω να πολιτεύομαι όπως πολιτεύομαι χάρη του καλού του κυπριακού λαού, προστατεύοντας πάντοτε τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζω τις όποιες ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.