ΠτΔ προς Λουτ: Ετοιμότητα να συμμετάσχει σε πενταμερή

Την ετοιμότητα του να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή Σύνοδο, για συμφωνία επί των όρων αναφοράς, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στην Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, επισημαίνοντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αργά το απόγευμα της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Λουτ, κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις που άπτονται του κυπριακού προβλήματος.

Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα, αλλά και την πολιτική του βούληση να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή Σύνοδο, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν σε ένα νέο δημιουργικό διάλογο.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να επισημάνει στην κ. Λουτ πως οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία όχι μόνο δεν υποβοηθούν τη δημιουργία του απαιτούμενου κλίματος, αλλά αυξάνουν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας» προστίθεται.

Η κ. Λουτ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα διαβιβάσει στον ΓΓ των ΗΕ τις προθέσεις, αλλά και τις ανησυχίες που ο Πρόεδρος εξέφρασε, καταλήγει η ανακοίνωση.