ΠτΔ προς Τσαβούσογλου: Οι Ε/κ δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν ούτε ΝοσοκομείοΣε αποκαλύψεις προέβη σήμερα ο πρώην σύμβουλος του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Μακάριος Δρουσιώτης ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας με αρθρογραφία του στον «Π» έδωσε… απαντήσεις στα όσα λέχθησαν στο δείπνο στο Κραν Μοντάνα, στο οποίο παρακάθισαν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, οι δύο κοινότητες της Κύπρου και η ΕΕ ως παρατηρητής.

Σύμφωνα πάντα με τον Μακάριο Δρουσιώτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέγγισε τον Τσαβούσογλου και του είπε ότι είναι μάταιη η προσπάθεια για λύση ομοσπονδίας, διότι οι Ελληνοκύπριοι ούτε τα νοσοκομεία δεν ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους και ότι η μόνη εφικτή λύση ήταν τα δύο κράτη.

Ο Αναστασιάδης, λοιπόν, αξιοποίησε την πληροφόρηση που είχε ότι ο Τσαβούσογλου δεν είχε εξουσιοδότηση να καταθέσει γραπτώς προτάσεις για τις εγγυήσεις, και έκτισε όλη του την επιχειρηματολογία στην απαίτησή του να τοποθετηθεί η τουρκική πλευρά γραπτώς, «εδώ και τώρα». Η υπόσχεση της Τουρκίας, ανέφερε, ότι θα ήταν ευέλικτη δεν σήμαινε τίποτα για τον ίδιο και επέμεινε ότι υπήρχαν ασάφειες και ότι δεν θα δεχόταν καμιά συμφωνία εάν δεν ξεκαθάριζαν όλα.

Απαντήσεις από το Προεδρικό ζητά το ΑΚΕΛ για τα όσα καταλογίζει στον ΠτΔ, ο πρώην σύμβουλος του, Μακάριος Δρουσιώτης περί συζήτησης του Προέδρου με τον Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών.

«Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στον πρώην σύμβουλο του Προέδρου Αναστασιάδη κ. Μακάριο Δρουσιώτη για τα όσα τους καταλογίζει σε σχέση με το τι έγινε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Ο πρώην σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζει τα εξής:

Την παραμονή του δείπνου στο Κρανς Μοντανά, ο κ. Αναστασιάδη συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου και του ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών διότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την ομοσπονδία».

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον Προέδρο Αναστασιάδη ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν είχε μεν εξουσιοδότηση να δεσμευτεί γραπτώς για την κατάργηση των εγγυήσεων και την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτά θα τα αποδεχόταν αν περιλαμβάνονταν σε μια συνολική πρόταση του ΟΗΕ ως πακέτο με τα τέσσερα εσωτερικά θέματα»,αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά το δείπνο ρώτησε τον κ. Τσαβούσογλου αν θα αποδεχόταν την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγύησης με το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης και ότι ο τελευταίος απάντησε ότι ήταν ανοικτός στο διάλογο για κάτι τέτοιο αλλά αυτό θα εξαρτάτο από την έκβαση και στα άλλα θέματα».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης το οποίο ρητά απέκλειε οποιοδήποτε εκτελεστικό ή συντακτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις, και τους έδινε μόνο συμβουλευτικό ρόλο».

«Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρόλο που γνώριζε τα πιο πάνω ζητούσε εκ των προτέρων γραπτή δήλωση, με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ να κηρύξει τη λήξη της Διάσκεψης.
Όλοι αυτοί οι σοβαροί ισχυρισμοί προφανώς δεν συνάδουν καθόλου με το αφήγημα της κυβέρνησης για τη Διάσκεψη. Όμως αυτοί δεν προέρχονται ούτε από την αντιπολίτευση, ούτε από το εξωτερικό. Προέρχονται από ένα πρώην σύμβουλο του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη, στον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις».νηση οφείλει να δώσει απαντήσεις».