ΠτΔ: Τις επόμενες ημέρες το πλαίσιο για τη λειτουργία και τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια του SupportCy.

Ικανοποίηση για τη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση για το SupportCy, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου είπε «θέλω να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για τη συζήτηση που έγινε, μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας είχα την ευκαιρία να αναπτύξω σε λεπτομέρεια πώς προσεγγίζουμε την προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου, για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και φυσικά για επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι η επίλυσή του.

Άκουσα τις προσεγγίσεις των κομμάτων, τα σχόλια τους, θεωρώ ότι είναι εποικοδομητικά, θα τα λάβω σοβαρά υπόψη στην προσπάθεια. Την ίδια στιγμή, ζήτησα τη δική τους συμβολή, μέσα από τις ομάδες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Xristodoulidis Proedros 2
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας νίκος χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια του supportcy.

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε την παρουσίαση εν συντομία, διότι η συζήτηση για το Κυπριακό διήρκησε αρκετή ώρα και δεν υπήρχε ώρα να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την ιδέα μου – την απόφαση, για τη σύσταση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που ανάμεσα σε πολλούς άλλους ρόλους που θα έχει είναι το να ενισχύει ακόμη περισσότερο τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου.

Υποσχέθηκα στα κόμματα ότι τις επόμενες των ημερών θα στείλω και γραπτώς το γενικότερο πλαίσιο που θα αφορά τη λειτουργία, τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μόνη χώρα στην περιοχή, αλλά και γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που δεν διαθέτει ένα τέτοιο Όργανο, γι΄ αυτό θα προχωρήσουμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ακολούθως θα πάει και μέσω της Βουλής, ώστε να γίνει σχετική νομοθεσία που να αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία ενός τέτοιου Σώματος, το οποίο θα έχει πολλαπλούς ρόλους, ένας από τους οποίους είναι να ενισχύει και τη δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου.

Στόχος μέσα από αυτή την απόφαση είναι να αναβαθμιστεί και ο ρόλος και η σημασία του Εθνικού Συμβουλίου».

Xristodoulidis Proedros 1
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας νίκος χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια του supportcy.

Ερωτηθείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα απαρτίζεται «από τεχνοκράτες κατά κύριο λόγο. Χρειαζόμαστε την τεχνοκρατική, επιστημονική στήριξη στην προσπάθεια και για το Κυπριακό και άλλων θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της πολιτικής προστασίας».

Σε ερώτηση τι θα πράξει η Κύπρος στις εκλογές για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Πρόεδρος είπε «να τελειώσουν οι υποψηφιότητές, έχουμε ξεκάθαρα το πού θα κινηθούμε, εννοώ σε μια από τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη υποβληθεί, όχι την υποψηφιότητα από πλευράς Τουρκίας. Όχι διότι έχουμε την οποιαδήποτε ‘αλλεργία’ – θέλω να το ξεκαθαρίσω, μακάρι τα δεδομένα να ήταν διαφορετικά, να μπορούσαμε και εμείς να υποστηρίξουμε ή να δεχτούμε υποστήριξη από πλευράς Τουρκίας. Είναι η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία την Τουρκία. Αλλά ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 1987 δεν επιτρέπεται στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες – βλέπουμε ακόμα και αυτή τη στιγμή την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία με αφορμή τη ρωσική εισβολή, να μην επιτρέπει σε πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να συμμετέχουν – αντιλαμβάνεστε ότι για μας μια τέτοια επιλογή είναι εκτός συζήτησης».

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση χθες για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όσα ανακοινώσαμε χθες θα αξιολογηθούν, θα παρακολουθούνται.

Είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό, είναι ένα θέμα για το οποίο επιτέλους πρέπει να βρούμε λύση. Πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί – και η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία και τα Σωματεία που έχουν ευθύνη στο συγκεκριμένο θέμα, οι αρμόδιες Ομοσπονδίες – έτσι ώστε να βρεθεί λύση αν θέλουμε ο αθλητισμός να υπηρετεί αυτό που πρέπει να υπηρετεί».

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι ικανά να αναχαιτίσουν τα φαινόμενα αυτά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε «για αυτό είπα προηγουμένως ότι θα αξιολογούνται συνεχώς. Το κάθε τι κρίνεται από την αποτελεσματικότητά του. Εμείς είμαστε οι πρώτοι – επειδή εμείς υιοθετήσαμε τις αποφάσεις – που θα τις αξιολογούμε συνεχώς, θα τις παρακολουθούμε και άμα χρειαστεί θα ληφθούν και περαιτέρω μέτρα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy