Με στόχο τη διασφάλιση ασφαλών χώρων φωλιάσματος των πουλιών, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προχώρησε σε τοποθέτηση 30 τεχνητών φωλιών για τα Πετροχελίδονα σε πέντε κτήρια της Cyta σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι φωλιές είναι ειδικά σχεδιασμένες για να προσελκύσουν Πετροχελίδονα και είναι τώρα έτοιμες να καλωσορίσουν τα πρώτα ζευγάρια που έχουν καταφθάσει στην Κύπρο. Σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες απειλές που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πετροχελίδονα είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης τροφής (τα έντομα), καθώς και η απώλεια χώρων φωλιάσματος.

Σε αντίθεση με τα Χελιδόνια, τα Πετροχελίδονα δεν χτίζουν φωλιές, αλλά φωλιάζουν σε μικρές τρύπες κάτω από στέγες, κεραμίδια ή ρωγμές, συνήθως παλιών κτηρίων. Λόγω του ότι τέτοιοι χώροι είναι πλέον δυσεύρετοι, η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών αποτελεί μία προσπάθεια αντιστάθμισης αυτής της απώλειας, δεδομένου ότι, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο αριθμός τους μειώνεται ανησυχητικά.

Τα Πετροχελίδονα έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών φυσιολατρών σε όλο τον κόσμο λόγω των μοναδικών τους χαρακτηριστικών. Πρόκειται για τα μοναδικά πουλιά που κάνουν τα πάντα εν πτήσει: ζευγαρώνουν, κοιμούνται, πίνουν στον αέρα, ενώ, παράλληλα, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες εντόμων. Φθάνουν στο νησί μας αρχές Φεβρουαρίου για να φωλιάσουν και τέλη Ιουλίου αρχίζουν την επιστροφή τους στην Αφρική, όπου περνούν τον χειμώνα.