Πτηνολογικός Σύνδεσμος: Δηλητηριασμένα δολώματα κύρια αιτία κατάρρευσης του Γύπα Gyps fulvus


Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί επίμονο πρόβλημα της κυπριακής υπαίθρου και αποτελεί την κύρια αιτία για την κατάρρευση του πληθυσμού του Πυρόχρου Γύπα Gyps fulvus στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

Όπως σημειώνει, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες» για κατανόηση και αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Σύνδεσμος συγκέντρωσε στοιχεία για ανάλυση των περιστατικών χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 5 χρόνια στην κυπριακή ύπαιθρο. Βάσει της έρευνας, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 39 επιβεβαιωμένα περιστατικά χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο με θύματα 63 ζώα.

Τα 39 περιστατικά είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας υποεκτιμημένος αριθμός, καθώς πολλά περιστατικά δεν γίνονται ποτέ γνωστά ή και δεν καταγγέλλονται, προστίθεται. Σημειώνεται ακόμη πως “εξαιτίας της παράνομης αυτής πρακτικής, την τελευταία πενταετία χάσαμε το 1/3 του πληθυσμού του Γύπα στην Κύπρο σε ένα και μόνο περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης το 2016. Δεδομένου του εξαιρετικά μειωμένου κυπριακού πληθυσμού (20 άτομα), του αργού ρυθμού αναπαραγωγής του είδους και τη συνήθεια των Γυπών να τρέφονται μαζικά, η ύπαρξη αυτής της απειλής στην κυπριακή ύπαιθρο είναι εξαιρετικά ανησυχητική για το μέλλον του είδους στην Κύπρο”.

Ακόμη σημειώνεται πως όπως διαφάνηκε οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών είναι φυτοφάρμακα από καρβαμιδικές ουσίες (π.χ. methomyl με την εμπορική ονομασία Lannate), οι οποίες απαγορεύονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και που μάλιστα είναι ιδιαίτερα τοξικές τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την άγρια ζωή. Αυτό εγείρει ερωτηματικά γύρω από την εισαγωγή, διακίνηση, εμπορία ή/και χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων στην Κύπρο, αλλά και τη μάλλον εύκολη πρόσβαση των δραστών σε ιδιαίτερα επικίνδυνες τοξικές ουσίες, επισημαίνεται.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News