Πτηνολογικός Σύνδεσμος: «Καταστροφική» η έγκριση της πρότασης για τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ


O Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου θεωρεί ότι η πρόταση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ που εγκρίθηκε χθες βράδυ από το Ευρωκοινοβούλιο είναι «καταστροφική» και καθιστά τη νέα ΚΑΠ «ανήμπορη για οποιαδήποτε περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα», καθώς υπονομεύει βασικές προτάσεις, όπως τα νέα οικολογικά μέτρα.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος αναφέρει πως η πρόταση που εγκρίθηκε «αποτυγχάνει να ευθυγραμμίσει τον τεράστιο προϋπολογισμό της ΚΑΠ με τους στόχους των στρατηγικών της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και τα τρόφιμα (Farm to Fork Strategy) και αυτό, παρά τα αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία, που καταδεικνύουν την ανάγκη να καταστεί η γεωργία της ΕΕ πιο βιώσιμη και φιλική προς τη φύση».

Όπως σημειώνει «το μέλλον της ΚΑΠ διακυβεύεται, ενός εργαλείου επιδότησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ετησίως, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το γεωργικό σύστημα της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις για την περιβαλλοντική ζημιά, που προκαλείται από το υφιστάμενο σύστημα επιδοτήσεων της ΕΕ που υποστηρίζει μεγάλες, εντατικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και επιβλαβείς, ρυπογόνες πρακτικές».

Ως αποτέλεσμα, αναφέρει, «η ΕΕ δέχθηκε μεγάλη πίεση για να μετατρέψει την ΚΑΠ σε ένα εργαλείο αποτελεσματικής στήριξης μικρών γεωργών που ακολουθούν βιώσιμες και φιλικές προς τη φύση πρακτικές. Όμως, οι Υπουργοί και οι ευρωβουλευτές της ΕΕ φαίνεται ότι οδεύουν τώρα προς μια ΚΑΠ-καταστροφή για τη φύση».

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Πτηνολογικού, Μάρτιν Χέλλικαρ, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν κηρύξει πόλεμο κατά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (EU Green Deal) και αντί να βοηθήσουν τους γεωργούς να μεταβούν σε μια γεωργία φιλική προς τη φύση και το κλίμα, εδραιώνουν ένα επιβλαβές σύστημα επιδοτήσεων προς στήριξη της εντατικής γεωργίας και των μεγάλων γεωργών».

«Η κλιματική κρίση, η ξηρασία και η κατάρρευση των πληθυσμών των εντόμων δεν επιλύονται με αυτόν τον τρόπο. Το BirdLife θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε αυτήν την καταστροφική πρόταση αναθεώρησης της ΚΑΠ. Οι ευρωβουλευτές έχουν ακόμη την επιλογή να απορρίψουν την αναθεώρηση την Παρασκευή», δήλωσε ο κ. Χέλλικαρ.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη γενναία στάση που υιοθέτησαν οι Ευρωβουλευτές Γεώργιος Γεωργίου, Niyazi Kizilyürek και Δημήτρης Παπαδάκης, ψηφίζοντας υπέρ του να σταλεί η κακή αυτή συμφωνία για περαιτέρω συζητήσεις, ωστόσο, διερωτάται «γιατί οι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Λουκάς Φουρλάς και Κώστας Μαυρίδης ψήφισαν υπέρ της βιαστικής αυτής πρότασης-καταστροφής για τη φύση».

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News