Πτώχευση και λουκέτο για εκατοντάδες μικροεπιχειρήσεις,  ανεργία και ημιαπασχόληση για χιλιάδες εργαζομένους

 

Χαριστική βολή για λιανικό εμπόριο και χώρους εστίασης

Χαριστική βολή στο ήδη πολυτραυματισμένο σώμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικότερα του λιανικού εμπορίου, καθώς και μιας σειράς άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων όπως οι χώροι εστίασης και βέβαια η πολιτιστική παραγωγή, χαρακτηρίζονται από τους άμεσα επηρεαζόμενους οι τελευταίοι περιορισμοί και τα απαγορευτικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας.

Τα σκαμπανεβάσματα και οι διαδοχικές δοκιμασίες με τα ολικά ή τοπικά lockdowns στα οποία υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν τους τελευταίους οκτώ μήνες όλοι αυτοί οι επαγγελματικοί κλάδοι, όχι μόνο, όπως αποδεικνύεται μέσα από τα δεδομένα που καταγράφονται, δεν συνέβαλαν στην ανατροπή της κακής επιδημιολογικής εικόνας, αλλά το μόνο που πέτυχαν είναι η οικονομική καταβαράθρωση και εξαθλίωση χιλιάδων μικρομεσαίων εργοδοτών, οι οποίοι βλέπουν τον κύκλο εργασιών τους να φτάνει στο ναδίρ, οδηγούμενοι με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση. Ταυτόχρονα, οι εργοδοτούμενοι σε αυτές τις μικροεπιχειρήσεις, όσοι δεν έχουν ήδη απολυθεί, βρίσκονται μπροστά στην προοπτική της απόλυσης ή στην καλύτερη περίπτωση, στη δραματική μείωση των απολαβών τους.

Και αυτό το γκρίζο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει κατάμαυρο αυτόν το μήνα των γιορτών που παραδοσιακά ήταν περίοδος αυξημένης αγοραστικής κίνησης και κατ’ επέκταση αναζωογόνησης του λιανικού εμπορίου. Η ψυχολογία του κόσμου έχει απονεκρωθεί σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και τα καταστήματα που στα πλαίσια των μέτρων αφέθηκαν να λειτουργούν, «ψάχνουν τους πελάτες με το μικροσκόπιο», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στη «Χαραυγή» απελπισμένοι καταστηματάρχες. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται, κατά γενική ομολογία, οι καταστηματάρχες και οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης που δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό και την Πάφο, οι οποίοι πριν την επιβολή των τελευταίων μέτρων, είχαν βιώσει και τα τοπικά lockdowns.

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης οδηγείται σε οριστικό λουκέτο, όπως αναφέρει o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι οι ζημιές για τους χώρους εστίασης που υποχρεώθηκαν για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες να κατεβάσουν ρολά, ανέρχονται ήδη σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, αναφερόμενος στα καταστήματα λιανικού εμπορίου τα οποία λειτουργούν σε εμπορικά κέντρα, επισημαίνει ότι από τα νέα μέτρα επηρεάζονται 600 περίπου επιχειρήσεις με 5.500 χιλιάδες εργαζομένους. Υποδεικνύοντας ότι μετά την απώλεια της περιόδου του Πάσχα η οποία είναι η δεύτερη πιο παραγωγική, τώρα χάνονται και τα Χριστούγεννα, επισημαίνει ότι τα περισσότερα καταστήματα στο δεκαπενθήμερο των γιορτών Χριστουγέννων καλύπτουν σχεδόν το 20% του τζίρου όλης της χρονιάς.

Τα έξοδα τρέχουν και τα εισοδήματα είναι μηδέν

 

Κρούοντας για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου την ολοκληρωτικής καταστροφής που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι του λιανικού εμπορίου και του κλάδου εστίασης, ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ, Κυριάκος Μουστάκας, τονίζει ότι «τα έξοδα τρέχουν και τα εισοδήματα είναι μηδέν… και δεν ξέρει κανένας αν θα καταφέρουν να ξανασταθούν στα πόδια τους».

Μπορεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το προσωπικό που θα πάει σπίτι του να έχει ένα ανεργιακό ή κάποιο άλλο επίδομα, όπως μας λέει η κυβέρνηση, όμως οι καταστηματάρχες και οι άλλοι μικροεπιχειρηματίες που έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα δεν έχουν από πουθενά καμιά βοήθεια γιατί η κυβέρνηση δεν τους έχει εντάξει σε κανένα πρόγραμμα στήριξης». Γι’ αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει καμιά διέξοδος, όπως επισημαίνει, «εκτός κι αν η κυβέρνηση επανεξετάσει τις αποφάσεις της και βρει τρόπους να τους ενισχύσει για να μπορέσουν να ζήσουν».

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης, όπως υποδεικνύει ο κ. Μουστάκας, «στη βάση των ενισχύσεων που δίνονται για τους εργαζομένους σε αυτούς τους κλάδους, να δει και το θέμα του 13ου μισθού γιατί οι μικρομεσαίοι εργοδότες δεν είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωσή τους τηρώντας τη νομοθεσία».

Πέραν των πιο πάνω, επισημαίνεται και το γεγονός ότι «το λιανικό εμπόριο πλήττεται και από την ψυχολογία που δημιούργησαν οι κυβερνώντες στους πολίτες οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν καμιά όρεξη να κάνουν αγορές, όπως το συνήθιζαν ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, αλλά έχουν κουμπωθεί γενικότερα μη ξέροντας τι θα ακολουθήσει, γι’ αυτό και ο κόσμος περιορίζεται μόνο στην εξασφάλιση βασικών προμηθειών».

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy