ΠτΒ: Η Κύπρος να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα για να διατηρήσει την ελκυστικότητά της στους επενδυτές

Η ελκυστικότητα της θέσης της Κύπρου για τους επενδυτές, για το εργατικό δυναμικό, για τις εταιρείες χρηματοοικονομικών εφαρμογών και των πελατών τους, πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σε χαιρετισμό του στο 2ο Συνέδριο Ψηφιακής Τραπεζικής και Πληρωμών.

Όπως είπε, ιστορικά ο χρηματοοικονομικός τομέας βασιζόταν στην ισχυρή αδιαφάνεια, σε υψηλά εμπόδια εισόδου στον κλάδο, σε μυστικές τεχνολογικές εφαρμογές, σε εμπιστευτικές πληροφορίες που μοιράζονταν άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που βρίσκονταν ψηλά στην ιεραρχία και στα ψηλά επιτόκια. Το μοντέλο αυτό, όπως είπε, λειτούργησε επιτυχώς για δεκαετίες.

«Σήμερα, ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα! Υπάρχει μεγάλη διαφάνεια στις αγορές, χαμηλά εμπόδια εισόδου στον κλάδο, ανοιχτές τεχνολογικές εφαρμογές για όλους, ανοιχτά δίκτυα επικοινωνίας, μοντέρνα κουλτούρα διαπροσωπικών σχέσεων με νέα άτομα στην ιεραρχία των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και χαμηλά επιτόκια», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι νέοι κανόνες στον τομέα των ψηφιακών τραπεζών και πληρωμών οδηγούν σε μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική αγορά με νέες ευκαιρίες για καινοτομίες, γρήγορη ανάπτυξη και κατ’ επέκταση πιο έντονο ανταγωνισμό. Είπε επίσης ότι στην αγορά αυτή που ο ανταγωνισμός εντείνεται συνεχώς, για να είναι κάποιος επιτυχημένος θα πρέπει βασίζεται στην τεχνολογία.

«Θα έλεγα χαρακτηριστικά ότι σήμερα η ‘ψηφιακή τράπεζα’ πρέπει να είναι περισσότερο ‘ψηφιακή’ παρά ‘τράπεζα’. Με άλλα λόγια, η τράπεζα του μέλλοντος έχοντας την τεχνολογία στην φαρέτρα της, πρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των τεχνολογικά εγγράμματων πελατών της, κάνοντας χρήση των ψηφιακών πλέον δεδομένων και με ικανότητα προσαρμογής στις νέες καινοτομίες», είπε.

Τέτοιες επιχειρήσεις, συμπλήρωσε, πρέπει να προσελκύει η Κύπρος και γι’ αυτό πρέπει η χώρα να παραμείνει, όπως ήταν από την αρχαιότητα, ελκυστικός προορισμός.

«Το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ελκυστικότητά μας αυτή, διαφυλάσσοντας ένα μακροχρόνιο, σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό, πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, γρήγορες και μη γραφειοκρατικές διαδικασίες, ψηλού επιπέδου τεχνολογικές και διαδικτυακές υποδομές, διευκολύνσεις για προώθηση καινοτομιών, ασφάλεια και σταθερότητα», σημείωσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι γίνονται βήματα προ τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε σε τρία συνέδρια που πραγματοποίησε η Βουλή σχετικά με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με στόχο τον προβληματισμό της κοινωνίας και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, ώστε, όπως είπε, η κυπριακή κοινωνία να μην υστερήσει σε θέματα άμεσης ενημέρωσης, παρακολούθησης και συμμετοχής της, στις εξελίξεις που εμφανίζονται.

Είπε επίσης ότι στις 19 Ιουλίου 2018 συζητήθηκε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Βουλής, η προοπτική ανάπτυξης των τεχνολογιών blockchain στην Κύπρο, η οποία και τέθηκε σε έμπρακτη εφαρμογή -μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέθεσε το ζήτημα στον Υπουργό Οικονομικών.

Αναφέρθηκε παράλληλα σε νομοθεσία που προωθείται από την Κυβέρνηση, η οποία όπως είπε θα
βοηθήσει τη χώρα να χαράξει και να εφαρμόσει μια εθνική ψηφιακή πολιτική και στρατηγική, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και να δώσει έμφαση στην προώθηση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

«Καταληκτικά, λοιπόν, πεποίθησή μου είναι ότι, με την προώθηση στρατηγικών ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και με τη θέσπιση των απαραίτητων υποδομών, θα επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και η συμπόρευσή μας με το διεθνές τεχνολογικό και ψηφιακό ρεύμα», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy