PWC: Παραμένει το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών

Αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου για ισχυρότερη οικονομική χειραφέτηση των γυναικών συνεχίζουν να σημειώνουν οι χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με νέα έκθεση της PwC.

Το μισθολογικό χάσμα παραμένει, ωστόσο, σύμφωνα με την PwC, μια σημαντική πρόκληση, καθώς η μέση εργαζόμενη γυναίκα στις χώρες του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να πληρώνεται κατά 16% λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της, παρά το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερα προσόντα.

Αναφέρει ότι η πιο πρόσφατη έκδοση του Δείκτη «Women in Work» της PwC, που καταγράφει τα επίπεδα οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ, με βάση πέντε κύριους δείκτες, διαπιστώνει ότι οι σκανδιναβικές χώρες – και ιδιαίτερα η Ισλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία – συνεχίζουν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις του Δείκτη.

Αναφέρει επίσης ότι η Πολωνία διακρίνεται για την επίτευξη της μεγαλύτερης ετήσιας βελτίωσης, ανεβαίνοντας από την 12η στην 9η θέση και σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση της γυναικείας ανεργίας και στην αύξηση του ποσοστού πλήρους απασχόλησης.

Επιπλέον, η ανάλυση της PwC επισημαίνει την ύπαρξη σημαντικού μακροπρόθεσμου οικονομικού οφέλους από την αύξηση του ποσοστού γυναικείας απασχόλησης ώστε να συνάδει με αυτό της Σουηδίας.

Συγκεκριμένα, τα κέρδη σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ θα ήταν δυνατό να ανέλθουν σε περίπου $6 τρισεκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά τη γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, σύμφωνα με την ανάλυση της PwC, χώρες όπως η Πολωνία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο θα μπορούσαν να γεφυρώσουν πλήρως το χάσμα μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι υφιστάμενες τάσεις.

Ωστόσο, η πολύ βραδύτερη πρόοδος που καταγράφεται στη Γερμανία και στην Ισπανία συνεπάγεται ότι το χάσμα στις χώρες αυτές ίσως να μην γεφυρωθεί ούτε και σε δύο αιώνες.

Η PwC αναφέρει ότι η πρόοδος θα μπορούσε να επιταχυνθεί αν το ζήτημα αναδειχθεί σε πολιτική προτεραιότητα. Τα οφέλη από την επίτευξη ίσης αμοιβής στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη ενίσχυση των γυναικείων εισοδημάτων κατά περίπου $2 τρις σε σημερινές αξίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy