Πύλη Αµµοχώστου: Ασυνεννοησία, κρατική αδιαφορία και… συντήρηση τριάµισι ετών

Η Πύλη Αµµοχώστου άνοιγε στο δρόµο που οδηγούσε στην Αµµόχωστο, από όπου πήρε και το όνοµά της. Αρχικά ήταν γνωστή σαν Πόρτα Τζουλιάνα προς τιµήν του Giulio Savorgnano, του µηχανικού που σχεδίασε και έχτισε τα Ενετικά τείχη τον 16ο αιώνα. Η µετατροπή της σε Πολιτιστικό Κέντρο έγινε µε πρωτοβουλία του Λέλλου ∆ηµητριάδη το 1981.

  • Χρειάστηκε τρία χρόνια για να κτιστεί, αλλά για να συντηρηθεί φαίνεται χρειάζεται περισσότερα!
  • Το Τµήµα Αρχαιοτήτων ανέλαβε το έργο πριν από τρία χρόνια, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσει κάποιο χρονοδιάγραµµα ολοκλήρωσής του.
  • Έχει και τα προβλήµατά της η συνεννόηση του µηχανισµού µεταξύ Τµήµατος Αρχαιοτήτων και ∆ήµου Λευκωσίας.
  • Η Πύλη Αµµοχώστου είναι ένα ακόµα κοµµάτι του παζλ της κρατικής αδιαφορίας για τη σηµασία του Πολιτισµού στην Κύπρο.

 

Του Κυριάκου Λοΐζου

Εδώ και τριάµισι χρόνια βρίσκονται σε «εξέλιξη» οι εργασίες για τη συντήρηση της Πύλης Αµµοχώστου, η οποία στο διάστηµα αυτό παραµένει κλειστή. Πολίτες, τουρίστες, αλλά και διάφορες συλλογικότητες και σύνδεσµοι διερωτώνται γιατί καθυστερεί τόσο η συντήρηση ενός τόσο εµβληµατικού µνηµείου για την Κύπρο, ενώ κάποιοι από αυτούς προχώρησαν ένα βήµα παραπέρα ζητώντας εξηγήσεις από τις αρµόδιες Αρχές για το θέµα, το οποίο αδιαµφισβήτητα αποτελεί ανοικτή πληγή για την πρωτεύουσα.

Ν. Μαρουδιάς: Εδώ και τρία χρόνια δεν έγινε κανένα ουσιαστικό έργο

Στις 7 Μαΐου ο Σύνδεσµος «Φίλοι της Λευκωσίας» απέστειλε επιστολή προς το Τµήµα Αρχαιοτήτων για το θέµα της συντήρησης της Πύλης Αµµοχώστου, ζητώντας να επιταχυνθούν οι εργασίες.

Στην επιστολή του ο Σύνδεσµος ανέφερε, µεταξύ άλλων, ότι η Πύλη Αµµοχώστου εδώ και τριάµισι χρόνια, περίπου, παραµένει κλειστή για σκοπούς συντήρησης. «Ανησυχώντας και αγωνιώντας για το µέλλον του πολιτιστικού αυτού χώρου, καταθέτουµε αυτή την ανοιχτή επιστολή µε την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το έναυσµα για επιτάχυνση των εργασιών και καθορισµό χρονοδιαγράµµατος για την αποπεράτωσή τους».

Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Συνδέσµου «Φίλοι της Λευκωσίας», Νίκος Μαρουδιάς, η Πύλη Αµµοχώστου είναι ένα σηµαντικότατο κοµµάτι της πολιτιστικής κληρονοµιάς του τόπου. Πριν συνταχθεί η εν λόγω επιστολή, είπε ο κ. Μαρουδιάς, ο Σύνδεσµος ενηµερώθηκε ότι τη συντήρηση της Πύλης είχε αναλάβει το Τµήµα Αρχαιοτήτων. «Όταν επικοινωνήσαµε µε το Τµήµα, µας είπαν ότι ανέλαβαν το έργο πριν από τρία χρόνια, ενώ όταν ρωτήσαµε για το χρόνο των εργασιών δεν ήταν σε θέση να µας δώσουν κάποιο χρονοδιάγραµµα».

Μέσα σε αυτό το διάστηµα των τριών ετών, πρόσθεσε, δεν έγινε κανένα ουσιαστικό έργο, καθώς το µόνο που γίνεται είναι κάποια µελέτη για εύκολη πρόσβαση για τα άτοµα µε αναπηρίες και µεταφορά των χώρων υγιεινής.

«Στο κρίσιµο και επαναλαµβανόµενο ερώτηµά µας “γιατί καθυστερεί τόσο η συντήρηση”, η απάντησή τους (Τµήµα Αρχαιοτήτων) ήταν πως δεν υπάρχει προσωπικό. Εν συνεχεία, επιµείναµε στο να µας δοθεί κάποιο χρονοδιάγραµµα, αλλά και πάλι αρνήθηκαν. Να φανταστείτε, τους ρωτήσαµε αν µπορούµε µε κάποιο τρόπο να βοηθήσουµε και εµείς όσο µπορούµε. Εµείς εκπορευόµαστε από την αγάπη µας για την πόλη, χωρίς να υπάρχει κάτι άλλο στο µυαλό µας».

Μετά από την επαφή µε το Τµήµα Αρχαιοτήτων, ο Σύνδεσμος αποτάθηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών αναδεικνύοντας εκ νέου το ζήτηµα και όπως είπε ο κ. Μαρουδιάς η ανταπόκριση ήταν λυπηρή, λέγοντας ότι δεν µπορούν να κάνουν τίποτα µε το Τµήμα Αρχαιοτήτων.

«Η Πύλη Αµµοχώστου χρειάστηκε τρία χρόνια για να κτιστεί, αλλά για να συντηρηθεί φαίνεται χρειάζεται περισσότερα. Ο συµβολισµός της Πύλης αυτής είναι τεράστιος και δεν θα έπρεπε να έχει αυτή την τύχη. ∆είχνουν αδιαφορία για έναν από τους φάρους της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία µετρά αιώνες και αυτό είναι κρίµα και πολύ λυπηρό. Εµείς αυτό που θέλουµε είναι να ακουστεί το πρόβλημα, να δοθούν χρονοδιαγράµµατα και να προχωρήσει η συντήρηση της Πύλης», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσµου.

Μ. Ιερωνυµίδου: Χρειάζεται αρκετός χρόνος για ολοκληρωµένη συντήρηση

Στον αντίποδα, η διευθύντρια του Τµήµατος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Ιερωνυµίδου, είπε στη «Χαραυγή» πως για την αποκατάσταση ενός τέτοιου έργου χρειάζεται αρκετός χρόνος και ότι ξεκίνησε µία ολοκληρωµένη, όπως τη χαρακτήρισε, συντήρηση.

Ερωτηθείσα σχετικά µε τη στασιµότητα που παρατηρείται -καθώς είναι µεγάλο το διάστηµα- η διευθύντρια του Τµήµατος ανέφερε ότι τα έργα προχωρούν, απλώς µεσολάβησε ένα µικρό… διάλειµµα και «επανήλθαµε».

«Το Τµήµα Αρχαιοτήτων προχωρά µε τις τεχνικές υπηρεσίες του ∆ήµου Λευκωσίας, ο οποίος ενδεχοµένως να εµπλακεί στη συντήρηση της Πύλης», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε πως τις µέρες που διανύουµε γίνονται έργα.

Σε µία έµµεση παραδοχή για τη µη απρόσκοπτη συνεννόηση του µηχανισµού, η κα Ιερωνυµίδου είπε πως «κάθε χρόνο, µόνο τον Αύγουστο, µας παραχωρείται ο χώρος για να εκτελούνται εργασίες», ενώ σε αντίθεση µε τη συµβολική και σκωπτική δήλωση του κ. Μαρουδιά, ότι δηλαδή χρειάζεται περισσότερος χρόνος να συντηρηθεί η Πύλη Αµµοχώστου απ’ όσο χρειάστηκε για να κτιστεί, η διευθύντρια του Τµήµατος Αρχαιοτήτων είπε πως «το να συντηρηθεί κάτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο από το να κτιστεί».

Α. Παπαδοπούλου: Πρώτη φορά γίνεται αυτής της κλίµακας συντήρηση

Από πλευράς του, ο ∆ήµος Λευκωσίας δηλώνει πως εµπλέκεται ενεργά στο έργο για τη συντήρηση του σπουδαίου αυτού µνηµείου. Όπως είπε η υπεύθυνη Γραφείου του Ενιαίου Ρυθµιστικού Σχεδίου Λευκωσίας, Αθηνά Παπαδοπούλου, «ως Δήµος Λευκωσίας, και µετά από συµφωνία του δηµάρχου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και της διευθύντριας του Τµήµατος Αρχαιοτήτων, στηρίζουµε τις µελέτες για την αποκατάσταση µε εξειδικευµένο προσωπικό, όπως αρχιτέκτονες, ενώ βρισκόµαστε στη φάση που προσπαθούµε να οριστικοποιήσουµε την έκταση της συνεργασίας µας».

Είναι προς όφελος της πόλης να επανέλθει ο χώρος, πρόσθεσε η κα Παπαδοπούλου, εξηγώντας ότι τους ζητήθηκε η βοήθεια (από το Τµήμα Αρχαιοτήτων) για να γίνει γρηγορότερα. «Η διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης µνηµείων είναι χρονοβόρα. Αυτής της κλίµακας η συντήρηση γίνεται για πρώτη φορά µετά το 1986, καθώς οι εργασίες είναι µεγάλης έκτασης», κατέληξε η αξιωµατούχος του ∆ήµου Λευκωσίας.

Είναι ξεκάθαρο πως η συντήρηση της Πύλης Αµµοχώστου γίνεται µε πολύ αργούς ρυθµούς. Αδιάψευστος µάρτυρας είναι ο χρόνος, αφού η λογική λέει πως θα έπρεπε ήδη να είχε τελειώσει εδώ και καιρό. Τα ερωτήµατα που προκύπτουν είναι πολλά, ωστόσο το σηµαντικότερο είναι γιατί δεν µπορεί επίσηµα να ανακοινωθεί ένα χρονοδιάγραµµα από τις αρµόδιες υπηρεσίες.

Κοµµάτι του παζλ της κρατικής αδιαφορίας για τον Πολιτισµό

Πάντως, το ζήτηµα µε τη συντήρηση της Πύλης Αµµοχώστου εντάσσεται σε ένα µεγαλύτερο ζήτηµα, αυτό της αντίληψης του Πολιτισµού συνολικά από το κράτος. Η Πύλη Αµµοχώστου είναι ένα ακόµα κοµµάτι του παζλ της κρατικής αδιαφορίας για τη σηµασία του Πολιτισµού στην Κύπρο, καθώς έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη µία φορά όλους και όλες οι οποίοι φωνάζουν τα τελευταία χρόνια.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, είναι πασιφανής και η προβληµατική συνεννόηση των διάφορων υπηρεσιών του κράτους για σηµαντικά ζητήµατα που αφορούν τόσο εµάς ως πολίτες, όσο και την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό. Η Πύλη Αµµοχώστου πρέπει να αντιµετωπιστεί µε τον προσήκοντα σεβασµό και είναι καιρός το κράτος, έστω και αργοπορηµένα, να αναλάβει εκείνες τις δράσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν (ή να ξεκινήσουν) οι εργασίες συντήρησής της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy