Πυρ και μανία η Ελεγκτική Υπηρεσία – Εξυπηρέτησαν και πάλι την Αρχιεπισκοπή με κτήριο συμφερόντων της

Αντί να προχωρήσει σε ανέγερση ιδιόκτητων κτηρίων για μεταστέγαση των Εξωτερικών Ιατρείων και των οδοντιατρικών υπηρεσιών στη Λευκωσία, η κυβέρνηση προχώρησε σε αγορά εμπορικού κτηρίου στην είσοδο της πρωτεύουσας, κάτι που έφερε την έντονη αντίδραση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εισηγήθηκε κατά την εξέταση του θέματος στην Επιτροπή Υγείας ότι θα πρέπει από δω και στο εξής να σταυρώνονται όλα τα κονδύλια για αγορά κτηρίων από το κράτος για να ενημερώνεται η Βουλή.

Το υπό ανέγερση εξαόροφο κτήριο με μπαρ και ρουφ γκαρτεν, προτάθηκε για αγορά προς το κράτος από ιδιωτική εταιρεία, στο πλαίσιο πρόσκλησης δήλωσης ενδιαφέροντος μετά από απόφαση του Υπουργικού τον Ιούλιο του 2019.

Το ακίνητο επί του οποίου βρίσκεται το κτήριο ανήκει σε ευαγές Ίδρυμα στο οποίο Προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, με το οποίο η εταιρεία, έχει συνάψει συμφωνία μίσθωσης γης 99 ετών.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι η απόφαση αγοράς του κτηρίου λήφθηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας περι δημοσιονομικής ευθύνης, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στον κρατικό προυπολογισμό και χωρίς να υάρχει σχετική πρόνοια για αγορά ενός τέτοιου κτηρίου.

Πρόκειται για το κτήριο Nicosia City Center (NCC), το οποίο προτάθηκε προς πώληση στο κράτος από την εταιρεία PCMK Holdings Ltd, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Δήλωσης Ενδιαφέροντος προς τον ιδιωτικό τομέα που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 13.9.2019, σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με Αρ. 87.871 και ημερομηνία 25.7.2019, για πώληση κατάλληλων ακινήτων προς το κράτος για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών υπουργείων/Υπηρεσιών.

Εξάλλου, η εταιρεία που κατασκευάζει το κτήριο σύναψε συμφωνία μίσθωσης της γης με το Ίδρυμα «Επαγγελματική Σχολή Ευγενίας Θεοδότου» στο οποίο και ανήκει η γη, ενώ σημειώνεται ότι το Ίδρυμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, δηλαδή τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, για συνολική διάρκεια 99 έτη (1.7.2019 – 31.6.2118).

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας η απόφαση για αγορά του κτηρίου λήφθηκε κατά παράβαση του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου και χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό και σχετική πρόνοια για αγορά ενός τέτοιου κτηρίου.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται απέναντι από το πρώην ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία προοριζόταν να στεγάσει καταστήματα και γραφεία αλλά για κάποιο λόγο η προσπάθεια ναυάγησε και τελικά πωλείται στο κράτος.

Το κτίριο Nicosia City Center τελεί υπό ανέγερση, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλιπόλεως και Εθνικής Φρουράς.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, είπε πως «η τεχνοκρατική ομάδα αξιολόγησης αυτού του κτιρίου, που αποτελείται από τρεις Γενικούς Διευθυντές, καθώς και τον Διευθυντή του Κτηματολογίου, λένε ότι είναι μια συμφέρουσα για το κράτος αγορά».

Αυτό προκύπτει, συμπλήρωσε, «μέσα από εξειδικευμένες οικονομικές αναλύσεις και δεν φαίνεται ή δεν μπορεί να φανεί απλά διαβάζοντας δύο ή τρεις αριθμούς. Ειδικότερα, σε σύγκριση με το να κτίσουμε αντίστοιχο κτίριο εκτιμάται ότι το κράτος θα έχει ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 7 εκατομμυρίων».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για την «Κύπρο τη χώρα των θαυμάτων επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη», σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια ύπαρξης της Δημοκρατίας αποφασίζεται η αγορά κτηρίου, που έχει ανεγερθεί σε γη την οποία εκμίσθωσε ο ιδιοκτήτης της».

Όπως είπε «η γη ανήκει  σε ίδρυμα του οποίου προεδρεύει ο Αρχιεπίσκοπος», για να συμπληρώσει πως «το κτήριο κοστολογήθηκε πάνω από την αγοραία αξία του σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή».

«Όχι μόνο θα καταβληθούν €22,5 εκ. για την αγορά του κτηρίου, αλλά επιπρόσθετα θα καταβάλλει η Δημοκρατία και €140 χιλιάδες το χρόνο ενοίκιο στο ίδρυμα για την ενοικίαση της γης. Και όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη κρατική γη για ανέγερση κυβερνητικών γραφείων», είπε.

Είπε ότι «αυτή η Κυβέρνηση, εφαρμόζει νέες πρακτικές και εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προς τα κίνητρα για τις συγκεκριμένες αποφάσεις και σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, το κόστος ανέγερσης του κτηρίου, με βάση το ΦΠΑ που αφορά στις συναλλαγές της ιδιοκτήτριας εταιρείας, η οποία μέχρι στιγμής δραστηριοποιείται αποκλειστικά και μόνο με την ανέγερση του εν λόγω κτηρίου, αριθμεί το ήμισυ του ποσού που συμφωνήθηκε να πωληθεί στο δημόσιο».

Συμπλήρωσε ότι «άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το κτήριο θα παραδοθεί για χρήση στο δημόσιο χωρίς να διαθέτει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης γεγονός που σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία συνιστά ποινικό αδίκημα», για να σημειώσει ότι «αν κοιτάξει κανείς ποιος είναι μέτοχος στην ιδιοκτήτρια εταιρεία, ποιος είναι ο αρχιτέκτονας, κατά τα άλλα αξιόλογος στη δουλειά του, εξού και έχει αναλάβει σωρεία έργων άλλου συγκεκριμένου προσώπου, δημιουργούνται περαιτέρω ερωτήματα για την όλη συνδιαλλαγή».

Ο Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε από την πλευρά του ότι «αν στο τέλος της ημέρας η Κυβέρνηση ήταν επιχείρηση διαχείρισης ακινήτων και τα Δημόσια Έργα ήταν Εργοληπτική Εταιρεία θα είχαν πτωχεύσει εδώ και πάρα πολλά χρονιά».

Σημείωσε ότι το Κίνημά του θα σταυρώσει αυτό το κονδύλι παρόλο που «στο τέλος της ημέρας πολλοί συνάδελφοι διαφωνούν και πιστεύουν ότι είναι μια συμφέρουσα αγορά από το κράτος».

«Αντιλαμβάνομαι ότι ίσως το κτήριο αυτό μπορεί να παρέχει στις κυβερνητικές υπηρεσίες αυτό που χρειάζονται, αλλά από πότε σταματούμε να διαπραγματευόμαστε με σωστό τρόπο και απευθείας προχωρούμε με αγορές, που κατά την άποψη μου είναι αλόγιστες», διερωτήθηκε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy