Πυρ ομαδόν κατά Προδρόμου για εξετάσεις τετραμήνων – «Μαθητές έκλαιγαν στα πεζοδρόμια»

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Τα διαφαινόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων, ιδιαίτερα στη Γ’ Λυκείου, αλλά και τα προβλήματα που έφερε η εφαρμογή τους απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου. Βουλευτές και εκπαιδευτικοί φορείς εξέφρασαν σωρεία ανησυχιών και ανέδειξαν τα προβλήματα που δημιούργησε ο θεσμός και την ανάγκη αναθεώρησης ή ακόμα και κατάργησής του.

Ο πρόεδρος των οργανωμένων γονιών Μέσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, είπε ότι υπάρχει περίπτωση, σε σχολείο που δόθηκαν τα αποτελέσματα, που ο άριστος σημαιοφόρος μαθητής πήρε 10. Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, αναφέροντας ότι όταν οι μαθητές του Παγκύπριου Γυμνασίου πήραν τα αποτελέσματα, «ζήσαμε μαρτυρικές στιγμές, όπου μαθητές κάθονταν στα πεζοδρόμια και έκλαιγαν». Πρόσθεσε ότι αύριο θα συνεδριάσουν για να πάρουν αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει σοβαρή συζήτηση για την αξιολόγηση των μαθητών. Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ τόνισε ότι η παραπαιδεία αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ο ΥΠΠΑΝ είπε ότι θα υπάρξει αξιολόγηση του θεσμού στο τέλος του χρόνου, ωστόσο θα υπάρξει και ενδιάμεση αξιολόγηση για την οποία θα ενημερωθεί η Βουλή. Σε σχέση με τα αποτελέσματα, ήταν ιδιαίτερα έντονος, λέγοντας πως τα δημοσιεύματα για αποτυχία είναι «φανταστικά» και «ανυπόστατα». Είπε ότι τα απογοητευτικά αποτελέσματα είναι φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο θα γίνει αναγωγή, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, τόνισε ότι «έχει συντελεστεί ένα παιδαγωγικό έγκλημα σε βάρος χιλιάδων μαθητών και των γονιών τους. Αυτό το παιδαγωγικό έγκλημα έχει όνομα και επίθετο. Υπουργός Παιδείας και ηγεσία του Συναγερμού», συμπλήρωσε. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στο «γινάτι» για εφαρμογή του θεσμού φέτος στη Γ’ Λυκείου, σημειώνοντας ότι μαθητές και οι γονείς τους «βλέπουν τα όνειρά τους να καταρρέουν». «Αυτοί οι βαθμοί, που θα μπουν στα απολυτήρια, θα τους επιτρέψουν ή δεν θα τους επιτρέψουν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια», είπε. Σημείωσε ότι ο ΥΠΠΑΝ δεν άφησε κανένα παράθυρο για διορθωτικά μέτρα.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει με προτάσεις νόμου που διορθώνουν το θεσμό. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι η κοινωνία οφείλει να αναγνωρίσει τη «μεγάλη παιδαγωγική του αξία». Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι είναι υπέρ του θεσμού, αλλά πρέπει να γίνει αξιολόγηση αποτελεσμάτων.

 

«Μαθητές έκλαιγαν στα πεζοδρόμια»

Στους καθηγητές και τους μαθητές, που ζητούν πλέον κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, φαίνεται πως θα προστεθούν και οι οργανωμένοι γονείς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, Χαράλαμπο Διονυσίου, ενώ οι ίδιοι ήταν υπέρμαχοι των εξετάσεων, πλέον έγινε στροφή 180 μοιρών, αφού ο θεσμός αποδείχτηκε αποτυχημένος.

Ανέφερε ότι όταν μαθητές του Παγκύπριου Γυμνασίου πήραν τα αποτελέσματα, «ζήσαμε μαρτυρικές στιγμές, όπου μαθητές κάθονταν στα πεζοδρόμια και έκλαιγαν». Οι γονείς έχουν αύριο συνεδρία, ώστε να πάρουν οριστικές αποφάσεις.

 

Ειρηναίος Πίττας

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.