Έντονα επικριτικοί εμφανίστηκαν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι για το γεγονός ότι το Υπουργείο Εμπορίου δεν δίνει στην Βουλή την φόρμουλα υπολογισμού του ποσοστού κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών και το άτομο που την κατάρτισε.
Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι με βάση τις πληροφορίες που έχει από πρατηριούχους, το κέρδος κάποιων εταιρειών κυμαίνεται από 12-15 σεντς το λίτρο.
Είπε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στην Βουλή έγινε προσπάθεια δαιμονοποίησης του πλαφόν. Πρόσθεσε ότι η το ΑΚΕΛ με την πρόταση νόμου που κατέθεσε, προσπαθεί να διορθώσει στρεβλώσεις και να κλείσει κενά, ώστε να δοθεί στον εκάστοτε Υπουργό Ενέργειας ένα επιπρόσθετο εργαλείο.
Ο κ. Κώστα σημείωσε επίσης ότι τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας έχουν διαφορετική άποψη για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης τόνισε ότι όλα τα ερωτήματα που έθεσαν στην Βουλή έμειναν αναπάντητα. Είπε ότι ζήτησαν δεδομένα για να εξεταστεί κατά πόσον υπάρχει αισχροκέρδεια. Χαρακτήρισε αδιανόητο να αποκρύπτονται πληροφορίες όταν ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι είναι απαράδεχτο το Υπουργείο Εμπορίου να αντιμετωπίζει το ζήτημα με αυτό τον τρόπο την ώρα που ο μισθός των πολιτών βρίσκεται στα 1000 ευρώ και τα έξοδα ηλεκτρισμού και καυσίμων ανέρχονται στα 600-700 ευρώ.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τις τιμές των καυσίμων δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης. Πρόσθεσε ότι όταν δεν υπάρχει διαφάνεια εντείνεται και η καχυποψία. Σημείωσε ότι για ένα ολόκληρο μήνα η Ευρώπη μείωνε τις τιμές των καυσίμων ενώ στην Κύπρο υπήρχαν αυξήσεις.
Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι δεν βλέπει τον λόγο να υπάρχουν αντιδράσεις στην προσπάθεια που γίνεται να αποκτήσει η Υπουργός Ενέργειας ένα ακόμη εργαλείο.
Εκ μέρους της ΟΕΒ ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η παρέμβαση στην αγορά μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις αυξομειώσεις στην τιμή των καυσίμων και δεν γίνεται αυθαίρετα να επιβάλλεται πλαφόν.
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι οι έλεγχοι στα καύσιμα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και σε διάφορα επίπεδα. Υποστήριξε πάντως ότι δε μπορεί να υπάρξει υπέρμετρη κερδοφορία, λέγοντας ότι δεν αισχροκερδούν οι εταιρείες .
