Πυρά Άντρου κατά της N.Y για Συνεργατισμό: Δύο χρόνια μετά το πόρισμα δεν έχουν κινηθεί

Την Νομική Υπηρεσία δείχνει σαν υπεύθυνη ο Άντρος Κυπριανου για την σκανδαλώδη καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης της Κατάρρευσης του Συνεργατισμού τόνιζοντας πως δύο χρόνια μετά το πόρισμα  της Ερευνητικής Επιτροπής για τον συνεργατισμό, δεν έχει η Νομική Υπηρεσία κινηθεί προς την κατεύθυνση εκείνων που «δακτυλοδείχνονται από το πόρισμα, ως οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του συνεργατισμού και το ξεπούλημά του στον ιδιωτικό τομέα».

Με αφορμή την χθεσινή συζήτηση που είχαμε στη Βουλή για την πρόταση νόμου την οποία έχουμε καταθέσει ως ΑΚΕΛ για την παράταση της παραγραφής αδικημάτων θέλω να απευθυνθώ στην Νομική Υπηρεσία. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ έχουν παρέλθει σχεδόν 2 ολόκληρα χρόνια από τότε που εκδόθηκε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον συνεργατισμό, δεν έχει η Νομική Υπηρεσία κινηθεί προς την κατεύθυνση εκείνων που δακτυλοδείχνονται από το πόρισμα, ως οι κύριοι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του συνεργατισμού και το ξεπούλημά του στον ιδιωτικό τομέα.

1 21 Scaled

Μιλώντας κατά την επίσκεψη του στο Δημοτικό Σχολείο Δαλίου Γ’, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Γενικό Εισαγγελέα, πως είναι απαίτηση «να κινηθούν πρώτα και κύρια σε εκείνους οι οποίοι δακτυλοδείχνονται από το πόρισμα ότι είναι οι  υπαίτιοι της καταστροφής του συνεργατισμού»

2 15 Scaled

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα το επαναφέρνουμε το θέμα συνεχώς μέχρι που επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τα ευρήματα και όχι με βάση το τι εξυπηρετεί τους οποιουδήποτε είτε πολιτικά κόμματα είτε πολιτικά πρόσωπα, είτε τις οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες».

7 3 Scaled

Συνεργατισμός: Ο «μεγάλος υπεύθυνος» δεν κλήθηκε ακόμη για κατάθεση

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες την πρόταση του ΑΚΕΛ σε σχέση με τις ενδεχόμενες αστικές ευθύνες οι οποίες προκύπτουν από την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τις συνεπακόλουθες ζημιές πέραν των 8 δισ. ευρώ, διασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον δεν θα παραγραφούν όπως επιχειρούν να πράξουν η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ με τις πολιτικές ευθύνες.

Μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα προς τις διωκτικές Αρχές, ασκώντας έντονη κριτική για την καθυστέρηση η οποία παρατηρείται στη διερεύνηση του σκανδάλου και κυρίως για το γεγονός ότι ακόμη δεν κλήθηκε για κατάθεση ο αν. πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος κατονομάζεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής ως ο «μεγάλος υπεύθυνος» για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Το ΑΚΕΛ διά του Άντρου Κυπριανού επεσήμανε ότι ο μεγάλος υπεύθυνος για την κατάρρευση του Συνεργατισμού και οι κουμπάροι του, δεν κλήθηκαν ακόμη για κατάθεση. Επίσης ο Άριστος Δαμιανού επεσήμανε ότι το 2013 ο Συνεργατισμός κρίθηκε βιώσιμος από την ΕΕ και επιτράπηκε η ανακεφαλαιοποίησή του, αλλά σε διάστημα πέντε ετών η κυβέρνηση τον οδήγησε στο ξεπούλημα. Επεσήμανε ακόμη ότι στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής καταγράφεται η εγκληματική αμέλεια του ΔΗΣΥ.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι με την αλλαγή της νομοθεσίας δίνεται η δυνατότητα για επιμήκυνση του χρόνου για αστικές ευθύνες, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Από την άλλη πλευρά ο ΔΗΣΥ διά του Ονούφριου Κουλλά επιχείρησε για άλλη μια φορά να απαξιώσει το πόρισμα αλλά και τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι δύο από τους τρεις είχαν σύγκρουση συμφέροντος και δεν έπρεπε να αποδεχθούν το διορισμό τους.

«Η κυβέρνηση λειτούργησε με αυταρχισμό σε θέματα παιδείας»

Αντί η κυβέρνηση να επιδιώξει τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς στα ζητήματα της παιδείας, λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια με αυταρχισμό και αλαζονεία, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μετά την επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Δαλίου Γ’.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, είπε ότι το ενδιαφέρον τους για την παιδεία είναι διαχρονικό. “Η παιδεία εάν έχει στο σωστό  περιεχόμενο, μπορεί να δημιουργήσει σωστούς ανθρώπους, τις πολύπλευρες προσωπικότητες που θα οδηγήσουν την κοινωνία μπροστά”, σημείωσε. “Αποφασίσαμε λοιπόν να επισκεφτούμε αυτό το σχολείο όχι τυχαία. Δυστυχώς αντί η κυβέρνηση να επιδιώξει την συνεργασία με όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς στα ζητήματα της παιδεία, λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια με αυταρχισμό και αλαζονεία η οποία έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει “να βγάλει στους δρόμους 15 περίπου χιλιάδες εκπαιδευτικούς τον Αύγουστο για να διαδηλώσουν ενάντια στον αλαζονικό  και αυταρχικό  τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα ζητήματα παιδείας”.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που διαπιστώνουν τώρα λόγω της πανδημίας είναι το γεγονός ότι υπάρχει “μεγάλη προχειρότητα, πολλές αντιφατικές αποφάσεις και αλληλοσυγκρουόμενες, οι οποίες από τη μια  δυσκολεύουν την εκμάθηση και από την άλλη προκαλούν αναστάτωση στα σχολεία”.

“Η έλλειψη τεχνολογικής υποδομής, οι  αντιφατικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν έρθει τα μονά θρανία, τα οποία είχε υποσχεθεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα ο Υπουργός ότι θα έφταναν στην Κύπρο, προκαλούν σωρεία προβλημάτων”, είπε.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, υπέβαλε προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και είπε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα δώσουν στη δημοσιότητα ολοκληρωμένα τις απόψεις τους για τα ζητήματα της παιδείας.

“Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα και σε αυτό το σχολείο, το οποίο γειτνιάζει με τα εργοστάσια ασφάλτου, τα οποία προκαλούν τεράστια προβλήματα και στην υγεία των ίδιων των μαθητών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Δόθηκαν υποσχέσεις από την κυβέρνηση οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί”, είπε.

Είναι απαίτηση μας, συνέχισε, τα εργοστάσια ασφάλτου να μετακινηθούν από την περιοχή.

“Δεν μπορεί να συνυπάρξει η οικιστική ανάπτυξη με εργοστάσια βαριάς οχληρίας. Έχει υποχρέωση λοιπόν η κυβέρνηση να διαφυλάξει την υγεία των ανθρώπων και από την άλλη βέβαια να τηρήσει τις υποσχέσεις τις οποίες έχει δώσει. Η μετακίνηση πρέπει να γίνει σε περιοχή η οποία θα επιλέγει ειδικά για τέτοιου είδους αναπτύξεις βαριάς οχληρίας και να είναι οπωσδήποτε μακριά από οικιστικές περιοχές”, κατέληξε ο κ. Κυπριανού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.