Πυρά «Ισότητας» κατά ΑΑΔΙΠΑ – Ερωτήματα για αμοιβές μέχρι σύγκρουση συμφέροντος

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Απάντηση σε ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, έδωσε την Τετάρτη ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ, θέτοντας ερωτήματα για αμοιβές μέχρι σύγκρουση συμφέροντος, όπως και άλλα ζητήματα που αφορούν μέλη της ΑΔΙΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κλάδου, από την ημέρα ίδρυσης της ΑΔΙΠΑ το 2006 δεν καταγγέλθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα από την ίδια την Αρχή ούτε και ένας πολίτης «από τις χιλιάδες που αποδείχθηκε ότι έδωσαν ψευδείς πληροφορίες» για συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα, δηλαδή ψευδή καταγγελία εναντίον Αστυνομικών.

Καλεί επίσης την ΑΔΙΠΑ να δώσει στη δημοσιότητα τις ώρες που πληρώθηκαν από την ημέρα ίδρυσής τους το 2006, για να γίνει ταυτοποίηση από τον Γενικό Ελεγκτή και τους ανακρινόμενους «εάν τις δούλεψαν πραγματικά», υποστηρίζοντας πως «καταθέσεις 30 λεπτών μετατρέπονταν σε 6 και 7 ώρες. Μάλλον η πρόσληψη 12 νέων ποινικών ανακριτών αυτά τα κενά θέλει να καλύψει».

Καλεί ακολούθως την ΑΔΙΠΑ να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά που λαμβάνουν ως σύνταξη οι ποινικοί ανακριτές πρώην Αξιωματικοί της Αστυνομίας και πρώην Δικαστές και πόσα εισπράττουν την ώρα για μια κατάθεση από το Κράτος, καθώς και τα ποσά που δαπανήθηκαν από τον φορολογούμενο πολίτη σε έρευνες εναντίον Αστυνομικών από το 2006 μέχρι σήμερα.

Διερωτάται επιπλέον αν υπάρχει ποινικός ανακριτής εντός της ΑΔΙΠΑ που «συγκεκριμένος συγγενής του, Α’ Βαθμού, είχε συλληφθεί πριν περίπου ένα χρόνο με μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και ακόμη δεν ενημέρωσε γραπτώς τον Γενικό Εισαγγελέα για τη σύγκρουση συμφερόντων που έχει να ανακρίνει αστυνομικούς», θέτοντας το ερώτημα «πώς μπορεί να είναι αμερόληπτος;».

Θέτει εν συνεχεία το ερώτημα κατά πόσο η ΑΔΙΠΑ «έστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας και παρενέβη στον τρόπο πειθαρχικής διαδικασίας για την υπόθεση Μεταξά», ενώ δεν είχε βάσει νόμου τέτοιο δικαίωμα, καθώς και αν «συνεννοήθηκε με πολιτικό πρόσωπο να περάσει την πόρτα της και να καταγγείλει αστυνομικούς για την υπόθεση Μεταξά, ώστε να απαλλαγεί ηθικά και νομικά από τις ευθύνες του ως επικεφαλής τμήματος που δεν είχε δημιουργήσει πρωτόκολλα για ελλείποντα πρόσωπα».

Αναφέρει ακόμα πως οι οδηγίες της Ε.Ε. το 2018 ήταν η ΑΔΙΠΑ να μην έχει πρώην Αξιωματικούς της Αστυνομίας στις τάξεις της, παρόλα αυτά αυτοί δεν έχουν μετακινηθεί μέχρι και την ημερομηνία της ανακοίνωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλοι οι βουλευτές θα ενημερωθούν για τη δράση της ΑΔΙΠΑ από το 2006 και τα σημερινά της δεδομένα, ενώ η Συντεχνία των Σωμάτων Ασφαλείας θα προχωρήσει σε καταγγελία μέσω των Νομικών Συμβούλων της στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκφοβισμό και παρέμβαση της ΑΔΙΠΑ στη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.