Πυρίτιδα στην Αραδίππου: Στο ίδιο έργο θεατές οι δημότες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα επανέλθει σε 15 ημέρες στο θέμα της αποθήκευσης τόνων πυρίτιδας σε υποστατικό στον Δήμο Αραδίππου και στο θέμα της μετακίνησης του, έχοντας ζητήσει να της δοθούν οι θέσεις των αρμοδίων στα ζητήματα που ηγέρθησαν από Βουλευτές, τον Δήμο Αραδίππου και κατοίκους των περιοχών που επηρεάζονται.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως το υποστατικό με την πυρίτιδα είναι χωροθετημένο στην περιοχή εντός των δημοτικών ορίων Αραδίππου σε ζώνη Β, ενώ αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε ζώνη Α’.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις επί του θέματος, είπε πως παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές. Ανέφερε πως ο σχεδιασμός είναι να χωροθετηθεί στην περιοχή Κρασιά παρά τον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού και πρόσθεσε πως δεν έχει δοθεί και δεν πρόκειται να δοθεί άδεια από τον Δήμο Αραδίππου για τη χωροθέτηση στην περιοχή αυτή, καθώς και αυτή είναι περιοχή Α.

Συνεχίζοντας είπε ότι οι κάτοικοι άρχισαν να αντιδρούν και ότι επιβάλλεται να γίνουν ορθοί σχεδιασμοί. Πρόσθεσε πως μπορεί να μεταφερθεί στην Κόσιη, που υπάρχει περιοχή Α΄, προσθέτοντας πως δεν σημαίνει ότι επειδή είναι στην Αραδίππου πρέπει να μείνει στην Αραδίππου.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως στο ζήτημα για την αποθήκευση πυρίτιδας στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει ενημερωθεί πως η πρόσθετη πυρίτιδα έχει απομακρυνθεί.

Με την απόφαση για μετακίνηση μεταθέτουν το πρόβλημα σε άλλη περιοχή, συνέχισε προσθέτοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου σε νέα συνεδρία. Είπε τέλος πως χρειάζεται ορθός σχεδιασμός.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα είπε πως το εργοστάσιο φεύγει, αλλά στην ουσία μένει. Πρόσθεσε πως η Επιτροπή ενημερώθηκε πως εντοπίστηκε χώρος στη Κόσιη για την επιπλέον πυρίτιδα, αλλά το εργοστάσιο θα πάει στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου παρά το Καλό Χωριό. Θα πάει σε περιοχή κατηγορίας Β΄και θα δοθούν άδειες κατά παρέκκλιση, συνέχισε προσθέτοντας ότι θα λυθεί ένα πρόβλημα και θα δημιουργηθεί ένα άλλο. Θα αναμένουμε 4 με 5 χρόνια για κτιστεί το εργοστάσιο και μετά θα αρχίσουμε από την αρχή να το μετακινήσουμε, παρατήρησε.

Η κ. Σάββα διερωτήθηκε για τους κινδύνους της μεταφοράς της πυρίτιδας από την Κόσιη στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

Περαιτέρω ανέφερε πως με βάση την ενημέρωση στο εργοστάσιο υπάρχουν μόνο 6 τόνοι πυρίτιδας η περιοχή δεν μπορεί να αποχαρακτηριστεί καθώς η εταιρεία έχει άδεια για 30 τόνους. Μηδενίζονται περιουσίες και εγκλωβίζουν ιδιοκτήτες, ανέφερε καλώντας τους αρμοδίους να κάνουν δεύτερες σκέψεις ώστε να λυθεί το πρόβλημα μία και έξω.

Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλία των επηρεαζόμενων κατοίκων, Πανίκος Αβραάμ είπε ότι το Σάββατο 2 Νοεμβρίου “θα κατέβουμε στους δρόμους και επειδή σε περίπτωση που γίνει έκρηξη θα επηρεαστούν και οι κάτοικοι της Λάρνακας, τους καλούμε να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία”.

Ανέφερε πως οι κάτοικοι πήραν επιστολή, που στάλθηκε προς 1000 νοικοκυριά, για συνέπειες σε περίπτωση έκρηξης από τους ιδιοκτήτες του εργοστασίου πυρίτιδας.

Ανέφερε τέλος ότι “σε περίπτωση έκρηξη, με βάση την απάντηση που πήραμε από αρμοδίους θα πεθάνουμε όσοι είμαστε πλησίον του εργοστασίου”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy