Πυρκαγιά στην Καντάρα: Βελτιωμένη η γενική εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η γενική εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στην κατεχόμενη Καντάρα ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν προηγουμένως.

Με βάση την τελευταία πληροφόρηση που έχει η κυβέρνηση, η πυρκαγιά στα κατεχόμενα είναι σε αρκετά μεγάλο βαθμό υπό πλήρη έλεγχο δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η Αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισσινού.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση εξέφρασε την ευχή να κατασβεστεί η φωτιά το συντομότερο δυνατόν και όπως ανέφερε η Δημοκρατία είναι πάντοτε πρόθυμη να βοηθήσει για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στις κατεχόμενες περιοχές όπως αντιμετωπίζονται πυρκαγιές και στις περιοχές που ασκεί έλεγχο.

Γνωστοποίησε ότι τα πτητικά μέσα που αφίχθηκαν από το Ισραήλ στην Κύπρο θα αρχίσουν να επιχειρούν για κατάσβεση της φωτιάς στις δύο το απόγευμα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα κατεχόμενα και είναι δικαιολογημένη η αισιοδοξία των Τουρκοκυπρίων ότι αυτό θα είναι εφικτό δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Διευθυντής του τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση εξήγησε ότι η βόρεια-βορειοδυτική κατεύθυνση του ανέμου συντείνει στη μη επέκταση της πυρκαγιάς, ενώ σημείωσε ότι από νωρίς το πρωί τέθηκε υπό έλεγχο το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς, η οποία περιορίστηκε στο δυτικό μέτωπο προς την κοινότητα Ακανθούς.

Οι περιοχές στις οποίες εστιάζουν πλέον όπως είπε, για κατάσβεση ενεργών εστιών είναι στη βόρεια πλευρά της οροσειράς του πενταδακτύλου.

5-6 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο επειδή επηρεάστηκαν από τον καπνό

Ο «πρόεδρος της επιτροπής καταστροφών και έκτακτης ανάγκης του γραφείου του πρωθυπουργού» Χιουσεγίν Τζαχίτολγου, ανάφερε ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

Ο κ. Τζαχίτογλου ανάφερε ότι, επί του παρόντος, 2 ελικόπτερα από Βρετανικές Βάσεις, 1 ελικόπτερο από την Τουρκία και 2 αεροπλάνα από την Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίνονται στην πυρκαγιά, προσθέτοντας ότι 2 αεροπλάνα από το Ισραήλ συνδράμουν επίσης, στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαχίτογλου μέχρι στιγμής περίπου 12 χιλιάδες στρέμματα της περιοχής έχουν καεί και «5-6 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο επειδή επηρεάστηκαν από τον καπνό».

Ο κ. Τζαχίτογλου σημείωσε ότι η πυρκαγιά, η οποία έλαβε διαστάσεις με την εντατικοποίηση του ανέμου στις 03:00 τα ξημερώματα, περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό παράλληλα τη μείωση της έντασης του ανέμου στις 06:00 και την επανέναρξη της εναέριας επέμβασης.

Κάηκαν 12.000 στρέμματα

Για τις τελευταίες εξελίξεις, σε ανακοίνωση προέβη και η «προεδρία» η οποία ανάφερε ότι «ο κ. Τατάρ, ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός γεωργίας θα διενεργήσουν επιθεωρήσεις στη ζώνη πυρκαγιάς με ελικόπτερο».

Σύμφωνα με την «προεδρία», η πυρκαγιά έχει επηρεάσει μια περιοχή 18 χιλιομέτρων και θα χρειαστούν 600 χιλιάδες φυτά για την αποκατάσταση της περιοχής που επλήγη από τη φωτιά.

«Δυστυχώς, λόγω του ισχυρού ανέμου, μια έκταση 12 χιλιάδων στρεμμάτων έχει καεί. Ωστόσο, μας παρηγορεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει απώλεια ζωής. Η πολιτεία μας είναι εδώ με όλες τις διευκολύνσεις της και γίνονται όλα τα απαραίτητα», αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν.

Εν τω μεταξύ, σχετικά με την μεγάλη πυρκαγιά, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι δυνάμεις και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος του τουρκικού στρατού συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Πηγή: Άστρα/ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.