Πυρκαγιά στο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Πολωνίας – Στις φλόγες 60.000 στρέμματα

Εκατοντάδες πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά

Περίπου 6.000 εκτάρια (60.000 στρέμματα) του εθνικού πάρκου Biebrza -σχεδόν το 10%- έχουν τυλιχθεί στις φλόγες ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανέφερε πως η φωτιά πιθανότατα προκλήθηκε από αγρότες που αποπειράθηκαν να κάψουν χόρτα παράνομα.

Την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός πως η Πολωνία βιώνει μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων δεκαετιών.


«Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται η φωτιά να πυροδοτήθηκε από μόνη της, δεν είναι μέσα καλοκαιριού ούτε υπάρχουν καύσωνες ή θύελλες», σχολίασε ο διευθυντής του πάρκου, Andrzej Grygoruk. «Δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω. Ηλιθιότητα; Ανευθυνότητα;», πρόσθεσε.

«Την άνοιξη υπάρχει έκρηξη ζωής. Αδύνατον να υπολογίσουμε την ζημιά. Είναι τραγωδία, δεν περιγράφεται», ανέφερε από την πλευρά της, η Janina Agnieszka Zach, που εργάζεται ως ξεναγός στο πάρκο. «Μπορεί να χρειαστεί να παλεύουμε με την φωτιά για μήνες».

Το εθνικό πάρκο Biebrza βρίσκεται βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία και είναι γνωστό για τους βάλτους και τους υγροτόπους τους, όπου κατοικούν πολλά είδη πτηνών, κάστορες και ελάφια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.