Ελλάδα: Εκτός ελέγχου οι μεγάλες πυρκαγιές, σαρώνουν τα πάντα (εικόνες)

Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που παειλεί οικίες στο Πανόραμα Παλλήνης, Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. Στον Γέρακα, την Ανθούσα, την Παλλήνη, τη Διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην Πεντέλη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξαιτίας της φωτιάς στην Πεντέλη.
Ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποιούσε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.
Ωστόσο, μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων, επιστρέφει στην Αθήνα.
Pirkagies Ellada 6 Scaled
Πυροσέστης επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς στο πανόραμα παλλήνης, τετάρτη 20 ιουλίου 2022. Στον γέρακα, την ανθούσα, την παλλήνη, τη διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου μαραθώνος, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην πεντέλη. Απε-μπε/απε-μπε/γιαννησ κολεσιδησ
Aυτήν την στιγμή, είναι σε εξέλιξη δυο μεγάλες εστίες στην Ελλάδα (Μεγαλόπολη, Πεντέλη), συν πολλές μικρές που όπως είπε το γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, δεν προκαλούν ανησυχία “τουλάχιστον μέχρι τώρα”. Ήταν 9 το πρωί της Τετάρτης 20/7 και η Πεντέλη, η Ανθούσα, η Διώνη και ο Γέρακας ζούσαν δραματικές καταστάσεις.

Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πρόσθεσαν και ότι η φωτιά στη Μεγαλόπολη έχει μεν, οριοθετηθεί, αλλά δεν έχει ελεγχθεί ακόμα πλήρως, ομολογώντας πως ο κύριος προβληματισμός αφορά τα της Πεντέλης, με τα 4 με 6 μποφόρ του ανέμου (εκείνη την ώρα) να δυσκολεύουν τα εναέρια μέσα -ως προς τις πτήσεις και τις επιχειρήσεις.

Pirkagies Ellada 7 Scaled
Μία γυναίκα καλύπτει το πρόσωπό της για να αποφύγει να εισπνεύσει τον καπνό από πυρκαγιά που ξέσπασε στο πανόραμα παλλήνης, τετάρτη 20 ιουλίου 2022. Στον γέρακα, την ανθούσα, την παλλήνη, τη διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου μαραθώνος, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην πεντέλη. Απε-μπε/απε-μπε/γιαννησ κολεσιδησ

Στις 12 επανήλθαμε, με το Πυροσβεστικό Σώμα να ενημερώνει ότι “η κατάσταση στη Μεγαλόπολη παραμένει σταθερή, έχει οριοθετηθεί και δείχνει να είναι υπό έλεγχο. Στη Μάνη, στη Φθιώτιδα και στα Γιάννενα επίσης, υπήρξαν εστίες που τέθηκαν έλεγχο. Κυρίως λοιπόν, η Πεντέλη είναι η βασική ανησυχία”.

Ο νέος χάρτης της πυρκαγιάς στην Πεντέλη- Τα ενεργά μέτωπα και οι διάσπαρτες εστίες

Κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης πολιτών, 50 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ, για προληπτικούς λόγους. Επρόκειτο κυρίως για πολίτες από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία, σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Για την χαρτογραφική αποτύπωση της περιοχής που επλήγη από την πυρκαγιά, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της ΕΕ, ενώ η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της φωτιάς.

Pirkagies Ellada 2 Scaled
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς που απειλεί οικίες στο πανόραμα παλλήνης, τετάρτη 20 ιουλίου 2022. Στον γέρακα, την ανθούσα, την παλλήνη, τη διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου μαραθώνος, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην πεντέλη. Απε-μπε/απε-μπε/γιαννησ κολεσιδησ

Φιλοξενία πολιτών 

Δωρεάν προσωρινή φιλοξενία πολιτών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης έχει διασφαλιστεί, έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (213 15 10 100) και δηλώνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, διεύθυνση οικίας και ΑΔΤ), να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση.

Pirkagies Ellada 4 Scaled
Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί στην κατάσβεση πυρκαγιάς στο πανόραμα παλλήνης, τετάρτη 20 ιουλίου 2022. Στον γέρακα, την ανθούσα, την παλλήνη, τη διώνη καθώς και εκατέρωθεν της λεωφόρου μαραθώνος, εντοπίζονται τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στην πεντέλη. Απε-μπε/απε-μπε/γιαννησ κολεσιδησ

Μη πληροφορίες από news24/7 – Lifo.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.