Πυρκαγιές Ελλάδα: «Οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», είπε ο Ν. Χαρδαλιάς

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κλήθηκε σήμερα να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να κατακαίνε για όγδοη μέρα τη χώρα αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο Ν. Χαρδαλιάς στην συνέντευξη τύπου επιχείρησε να κατευνάσει την σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση παρέχοντας πολλά πολλά στοιχεία αλλά λίγες ουσιαστικές απαντήσεις για ποιους λόγους οι φωτιές κατακαίνε για όγδοη μέρα τη χώρα, θέτοντας παράλληλα τον εαυτό του στην κρίση του πρωθυπουργού.

Τα λειτουργικά και διαθέσιμα 74 εναέρια μέσα τελικά είναι… 20!

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σε μία προσπάθεια να μετριάσει την κατακραυγή του κόσμου για τη διαχείριση των πυρκαγιών, εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι τα βλέπει όλα καλώς καμωμένα, καταρρίπτοντας μάλιστα το πάγιο κυβερνητικό αφήγημα που διατυπώθηκε από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο περί 74 εναέριων μέσων.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως έχουμε 74 μέσα, εκ των οποίων τα 67 είναι πυρόσβεσης.

«Τα 6- 7 έχουν συντηρήσεις, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις, σε ακριτικά σημεία, τα είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο σε αυτές τις περιοχές, από αυτά τα 40 που παραμένουν, δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά, τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά», ανέφερε.

Ο Ν. Χαρδαλιάς απέδωσε μάλιστα τις ευθύνες για την ανεπαρκή αντιμετώπιση των φωτιών στον πυκνό καπνό, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις πολλές ταυτόχρονες εστίες.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, θέτει την παραίτησή του στην κρίση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού».

Ο υφυπουργός επιστράτευσε μάλιστα και συναισθηματικές επικλήσεις, υιοθετώντας δακρύβρεχτο ύφος ώστε να απαντήσει στις καταγγελίες για έλλειψη εναέριων μέσων. Όπως δήλωσε, για την κυβέρνηση κάθε σπίτι που χάνεται είναι μία »μαχαιριά», ενώ από τα 74 εναέρια μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της Πυροσβεστικής, μόνο τα 20 βρίσκονται στον αέρα. Εκ των 74, τα 67 είναι πυρόσβεσης και τα υπόλοιπα είναι για συντονισμό, Από τα 67 τα 20 είναι στις περιφερειακές μονάδες. Πετάνε τα 20 και τα άλλα 20 εφοδιάζονται για να μπορέσουν να πετάξουν στην συνέχεια!

«Οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών»

Αίσθηση πάντως φαίνεται να προκαλεί η δήλωσή του ότι «οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», καθώς σε αυτήν την καταστροφή και οι πολίτες μπήκαν στην άνιση πύρινη μάχη, με όσα μέσα διέθεταν για να σώσουν ό,τι σώζεται.

«Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι ήμερες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.rosa.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.