Πυρκαγιές: Η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο, λέει ο ΠτΔ – Οι θέσεις Μαυρογιάννη-Αβέρωφ

Η Κύπρος θέλει να καταστεί περιφερειακό κέντρο για κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε στον «Πολίτη» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως ανέφερε, η Κύπρος θέλει να λειτουργήσει ως ένα περιφερειακό κέντρο με στόχο την συνεργασία και τον συντονισμό των γειτονικών της χωρών και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ήδη συνεργασία με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.

Ο κύριος Αναστασιάδης είπε ωστόσο ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που είναι η θέση της Τουρκίας να επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό δεν επιτρέπει έναν σταθερό συντονισμό ακόμα και σε περιπτώσεις που απαιτείται κοινή δράση εντός Κύπρου.

Στον «Πολίτη» έκαναν δηλώσεις για το θέμα και οι υποψήφιοι για την προεδρία Αβέρωφ Νεοφύτου και Αντρέας Μαυρογιάννης.

Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι ειδικά για την Κύπρο θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία μέσω της ΕΕ, την οποία όμως οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν α λα κάρτ.

Πρόσθεσε ότι λέμε ναι στη συνεργασία σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού, αλλά η συνεργασία πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα θέματα όπως είναι το μεταναστευτικό.

Μαυρογιάννης: Δημιουργία θεσμοθετημένης περιφερειακής συνεργασίας

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αντρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι τάσσεται υπερ της δημιουργίας μιας θεσμοθετημένης περιφερειακής συνεργασίας σε πρώτη φάση για τις πυρκαγιές και αυτό σημαίνει υποδομές σε όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, ώστε τα πτητικά μέσα να μπορούν να μετακινούνται όπου υπάρχει ανάγκη.

Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται η δημιουργία ενός πιο οργανωμένου συστήματος πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Ο κύριος Μαυρογιάννης τονίζει ότι αυτό δεν είναι θέμα μόνο κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά εμπλοκής όλων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι τα πανεπιστήμια, οι περιβαλλοντικές ομάδες και το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.