Πυρκαγιές η μια μετά την άλλη χθες

Συνολικά 26 πυρκαγιές στις ελεύθερες περιοχές και άλλες στα κατεχόμενα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


 

Αυτό που φοβόταν το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω των σφοδρών ανέμων που φυσούσαν, δεν το απέφυγε. Κλήθηκε να αντιμετωπίσει πύρινα μέτωπα από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου μέχρι και τον Λουβαρά. Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας με χθεσινή ανακοίνωσή του πληροφροούσε το κοινό ότι χθες ειδικά, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών είναι σε επίπεδο «κόκκινου συναγερμού» λόγω της έντασης των ανέμων.

Το κακό ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου, όπου πυρκαγιά ξέσπασε στον υδροβιότοπο Αλυκής Λάρνακας και κατέκαυσε συνολική έκταση περίπου 10 εκταρίων. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από ώρες, αλλά άφησε πίσω της καμένη γη και ασύλληπτη περιβαλλοντική καταστροφή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 26 συνολικά πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 16 ήταν πυρκαγιές υπαίθρου. Στην περιοχή μεταξύ Λακατάμειας και Τσερίου, κοντά στη Λαπάτσα, κινδύνευσαν κατοικίες, άλλα υποστατικά και πρατήριο πετρελαιοειδών, τα οποία προστατεύτηκαν από τις ομάδες πυρόσβεσης. Σε 3 περιπτώσεις η πυρκαγιά περιορίστηκε σε αυλές κατοικιών. Δύο πρόχειρα υποστατικά, το ένα χρησιμοποιείτο ως ξυλουργείο και το άλλο ως αποθηκευτικός χώρος παλιών ηλεκτρικών συσκευών, έπαθαν εκτεταμένες ζημιές. Επιπρόσθετα, εκτεταμένες ζημιές έπαθαν 2 ακινητοποιημένα οχήματα. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έγιναν ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη του Τμήματος Δασών.

Λόγω έγκαιρης παρέμβασης της Πυροσβεστικής απετράπη η επέκταση πυρκαγιάς που απείλησε κατοικίες μεταξύ Λιοπετρίου και Αυγόρου. Έκταση πέντε εκταρίων, ένα περιβόλι και μια φάρμα κατέκαυσε άλλη πυρκαγιά στο Δασάκι Αχνας που ξέσπασε στις 13.10 χθες το μεσημέρι, ενώ μισή ώρα αργότερα ξέσπασε πυρκαγιά στην Ξυλοφάγου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών κλήθηκαν και κατάσβεσαν πυρκαγιές στον Λουβαρά και ν/α του Δήμου Ύψωνα.
Από τους σφοδρούς ανέμους εξάλλου χθες πολλές περιοχές αντιμετώπισαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω κλαδιών δένδρων που επηρέασαν το δίκτυο της ΑΗΚ.

Για πολλά μέτωπα πυρκαγιών, μεταξύ των οποίων στον Λιμνίτη, το Διόριος, την Πέτρα του Διγενή, την Αφάνεια και τα Γέναγρα κάνει λόγο και ο τ/κ Τύπος. Στην περιοχή της Αμμοχώστου συνελήφθη χθες 40χρονος ο οποίος έβαλε φωτιά σε χωράφι με κριθάρι που είχε θερίσει, αλλά λόγω των ανέμων πήρε διαστάσεις.

Το θέμα των πυρκαγιών κυριάρχησε χθες στον τ/κ Τύπο, με τη «Γενί Ντουζέν» να έχει τίτλο «Ξεπεράσαμε την πανδημία, καήκαμε άσχημα», ενώ ο πρόεδρος του επιμελητηρίου δήλωσε στην εφημερίδα ότι επικεντρώθηκαν όλοι στον κορονοϊό και δεν προέβησαν στις ενέργειες που έπρεπε, όπως καθαρισμοί δρόμων και χόρτων, για να αποφευχθούν οι φωτιές.