Πυροτέχνημα το συρματόπλεγμα

Της Ελένης Μαύρου

Δύο χιλιόμετρα συρματόπλεγμα τοποθέτησε η κυπριακή κυβέρνηση κατά μήκος της νεκρής ζώνης στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επεκτείνει το συρμάτινο τείχος ακόμα εννέα χιλιόμετρα με κατεύθυνση προς τη Λευκωσία, ισχυριζόμενη ότι με τον τρόπο αυτό… θα ανακόψει την είσοδο μεταναστών από τη γραμμή αντιπαράταξης. Είναι φανερό ότι η ενέργεια αυτή κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τον δηλωμένο στόχο.

Πώς ακριβώς θα σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές τα συρματοπλέγματα σε 11, έστω, χιλιόμετρα από τα 180 χιλιόμετρα της γραμμής αντιπαράταξης; Είδαμε άλλωστε πόσο εύκολο είναι κάποιος να τα παρακάμψει. Νομίζετε ότι ένας άνθρωπος, τόσο απελπισμένος που περπάτησε εκατοντάδες χιλιόμετρα ή μπήκε σε μια βάρκα ρισκάροντας τη ζωή του για να φτάσει σε τόπο ασφαλή, θα σταματήσει μπροστά σε ένα συρματόπλεγμα; Ή ότι οι διακινητές που βγάζουν τρελά λεφτά από την ανθρώπινη δυστυχία, δεν θα έχουν φροντίσει από προηγουμένως πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα; Πουθενά στον κόσμο δεν λύθηκε το μεταναστευτικό με φράκτες. Το δοκίμασε ο Τραμπ και απέτυχε. Το δοκίμασαν στην Ουγγαρία, την Ισπανία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία… Οι Ισπανοί άρχισαν να το μετακινούν από τον Δεκέμβρη. Οι Σλοβένοι πολύ πιο πριν. Και ακολουθούν και άλλοι. Σημειώστε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε πρόσφατα την Ουγγαρία γιατί δεν μπορείς να εμποδίσεις πρόσφυγες στο έδαφός σου να ζητήσουν άσυλο. Εκτός αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αποποιηθεί και τη νεκρή ζώνη που ελέγχεται μεν από την UNFICYP, έχει όμως εκχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και αντιστοιχεί στο 3% του κυπριακού εδάφους, περίπου 350 τ.χλμ.

Η αλήθεια για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές είναι άλλη. Οι μεγάλοι αριθμοί μεταναστευτικών ροών ξεκίνησαν μετά το 2016 και η τεράστια αύξηση καταγράφεται την περίοδο 2018-2020, κάτι που αποδεικνύει ότι η παρούσα διακυβέρνηση απέτυχε να χειριστεί το ζήτημα. Οι στοίβες των φακέλων με αιτήσεις ασύλου που περιμένουν να εξεταστούν δύο και τρία ή και περισσότερα χρόνια είναι, νομίζω, αρκετή απόδειξη. Άστε που η Κύπρος έχει πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία επταετία για να διαχειριστεί το μεταναστευτικό. Το πώς τα διαχειριστήκαμε βέβαια είναι ένα άλλο, ενδιαφέρον, θέμα. Το πιο επικίνδυνο είναι τα πολιτικά μηνύματα που στέλνει η ενέργεια αυτή, λίγες βδομάδες μάλιστα πριν την άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης στις 27 Απριλίου όπου, μεταξύ άλλων, θα θέσουμε θέμα για τα συρματοπλέγματα με τα οποία η Τουρκία μοίρασε την πατρίδα μας! Και ενώ φωνάζουμε όλοι για τις προκλητικές θέσεις της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» (τώρα φωνάζει και ο Ν. Αναστασιάδης), ο Υπουργός Εσωτερικών, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την απόφαση για τοποθέτηση του συρματοπλέγματος, παράπεμψε στην εφαρμογή ανάλογων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση στον Έβρο! Εκεί όπου ισχύουν σύνορα μεταξύ κρατών! Και διερωτόμαστε μετά γιατί δεν μας καταλαβαίνει η διεθνής κοινότητα. Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται ακόμα και ο… τελευταίος ελαμίτης ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, χρησιμοποιεί τη μετανάστευση για να αλιεύσει ψήφους σε θολά νερά! Λίγο τα «χρυσά» διαβατήρια και η κατρακύλα της διαφθοράς, λίγο η αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας, οι κυβερνώντες χρειάζονται τη ρητορική και τις πρακτικές της ακροδεξιάς για να περιορίσουν τις απώλειες προς ΕΛΑΜ μεριά…

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.